Προλάβετε τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Οι λιπαρές τροφές, τα τηγανητά, οι τροφές με συντηρητικά και το κόκκινο κρέας ευνοούν την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνδέει, με εμπεριστατωμένα στοιχεία, την παχυσαρκία με την εμφάνιση της νόσου. Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Ογκολογίας Πεπτικού, είναι αναγκαίες οι παρακάτω αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και στον τρόπο ζωής:
• Κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων λαχανικών και φρούτων κάθε μέρα.
• Αντικατάσταση των κεκορεσμένων λιπαρών με ελαιόλαδο.
• Αποφυγή του κόκκινου κρέατος και, εναλλακτικά, κατανάλωση κοτόπουλου ή ψαριού.
• Επιλογή δημητριακών ολικής άλεσης και καστανού ρυζιού αντί των επεξεργασμένων προϊόντων.
• Μείωση της κατανάλωσης αλατιού.
• Κατανάλωση πολλών υγρών και κυρίως νερού.
• Αποφυγή του υπερβολικού σωματικού βάρους.
• Αύξηση της σωματικής δραστηριότητας.
Το κάπνισμα συνιστά τον υψηλότερο παράγοντα κινδύνου για διάφορους τύπους καρκίνου. Οι καπνιστές διατρέχουν έως και τετραπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου σε σχέση με τους μη καπνιστές.