Ποιους από το ΠΑΣΟΚ «υπουργοποιεί» ο Βενιζέλος

Αν και το συνέδριο ήταν ο κρίσιμος σταθμός (όπως κατ’ επανάληψη έχει γράψει το «Π») για τον ανασχηματισμό, καθώς ο Βενιζέλος ήθελε να βγει ενισχυμένος από την εσωκομματική διαδικασία για να μπορέσει να διαπραγματευτεί (κάτι που το πέτυχε, για την ώρα τουλάχιστον), τα προβλήματα και οι πιέσεις για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ εξακολουθούν να είναι μεγάλα. Κι αυτό γιατί θα πρέπει να αντιμετωπίσει την γκρίνια όσων θα μείνουν εκτός νυμφώνος, την κριτική αυτών που δεν βλέπουν θετικά τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και, κυρίως, την πεποίθηση μιας σοβαρής ομάδας στελεχών αλλά και της κοινής γνώμης ότι ούτως ή άλλως το πρόγραμμα δεν βγαίνει, τα προβλήματα θα οξυνθούν κι άλλο και τελικά όχι μόνο θα καούν όσοι μπουν στην κυβέρνηση, που θα υποχρεωθεί να πάρει κι άλλα μέτρα, αλλά και οι συνέπειες για το ΠΑΣΟΚ θα είναι ακόμα πιο δυσάρεστες. Από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις, ο Φίλιππος Σαχινίδης, που παρά τη μεγάλη εμπειρία του στο υπουργείο Οικονομικών και στις διαπραγματεύσεις, και ενώ είναι εκ των βασικών συνομιλητών του Ευ. Βενιζέλου, επιλέγει -σύμφωνα με δικές του εκμυστηρεύσεις- να μείνει σε αυτήν τη φάση εκτός.

Οι προτεραιότητες του Βενιζέλου σε σχέση με τον ανασχηματισμό εντοπίζονται:

• Στον αν ο ίδιος θα μετάσχει τελικά στην κυβέρνηση (πιθανόν ως αντιπρόεδρος). Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του, αυτό θα εξαρτηθεί από το αν θα μετάσχει στην κυβέρνηση και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. Οι εκτιμήσεις, πάντως, είναι ότι σε αυτήν τη φάση μάλλον δεν θα επιδιώξει να μπει στην κυβέρνηση.

• Στο ποια πρόσωπα θα επιλέξει τελικά να μετάσχουν στην κυβέρνηση, και σε ποια πόστα, και ποια θα αφήσει εκτός νυμφώνος. Μέχρι τώρα οι πληροφορίες αναφέρουν ως επικρατέστερους για «μια θέση στον ήλιο» τον Πάρι Κουκουλόπουλο (στενό συνεργάτη εδώ και χρόνια του Βενιζέλου, στην περίπτωση -που είναι και το πιθανότερο- που δεν αναλάβει γραμματέας του κόμματος), τον Γιάννη Μανιάτη (νυν γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ), τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, τον Θάνο Μωραΐτη και τον Συμεών Κεδίκογλου, χωρίς βέβαια να αποκλείονται και εκπλήξεις. Το ΠΑΣΟΚ στοχεύει σε τέσσερα υπουργεία: στο Ανάπτυξης, το οποίο είναι πιθανό να σπάσει ξανά στα δύο, στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου ήδη ηγείται στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, και στο Εργασίας, όπου τώρα είναι υπουργός ο Γ. Βρούτσης.

• Στο πολιτικό πλαίσιο που θα υπάρξει για το νέο ξεκίνημα της τρικομματικής κυβέρνησης, όπου επιμένει για επανεπικαιροποίηση της Προγραμματικής Συμφωνίας. Αυτό κατ’ αρχήν τον εξυπηρετεί εσωτερικά, διότι λειτουργεί ως άλλοθι απέναντι στα στελέχη που ασκούν κριτική στην πολιτική που ακολουθείται, αλλά εναρμονίζεται και με τις αποφάσεις του συνεδρίου. Πάντως διαφωνεί με κάθε αλλαγή της Προγραμματικής Συμφωνίας.


Σχολιάστε εδώ