Παραβίαση δεοντολογίας κατ’ εντολήν του «βασικού μετόχου»

Πέρα από τις καταγγελίες των κατοίκων, προκύπτει μείζον θεσμικό θέμα για το κανάλι, που παραβιάζει συστηματικά τις βασικές αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας (αποστασιοποίηση από τα γεγονότα, κάλυψη όλων των πλευρών, αμερόληπτη στάση) και καταστρατηγεί ελληνικούς και ευρωπαϊκούς νόμους. Μετά τις αλλαγές στη νομοθεσία του «βασικού μετόχου» και αφού τα εκδοτικά συγκροτήματα κατάφεραν να καταργήσουν τον νόμο του ασυμβίβαστου συμμετοχής επιχειρηματιών που διαπλέκονται με το Δημόσιο σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, θεσμοθετήθηκαν οι νέες ρυθμίσεις. Και αυτές, όμως, προβλέπουν ρητά πως απαγορεύεται η επιρροή καθ’ οιονδήποτε τρόπο της παρεχόμενης ενημέρωσης από τα Μέσα στα οποία μετέχουν επιχειρηματίες. Σύμφωνα με αυτές τις διατάξεις, τα αρμόδια όργανα, ΕΣΡ και Επιτροπή Ανταγωνισμού, παρεμβαίνουν όταν αποδεικνύεται η επιρροή που ασκείται στα ΜΜΕ.

Τα όσα προβλήθηκαν από την τηλεόραση του Mega αλλά και τα άλλα τηλεοπτικά κανάλια, στα οποία τα γεγονότα παρουσιάζονται ως «εμφύλιος» ανάμεσα στους κατοίκους, πείθουν πως ασκείται συστηματική παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τον «βασικό μέτοχο».

Οι κάτοικοι, πάντως, μέσω του Συντονιστικού Φορέων με ανοιχτή επιστολή τους προς την ΠΟΕΣΥ, την ΕΣΗΕΑ, τους δημοσιογράφους συνολικά και το Mega καταγγέλλουν κατασκευή της πραγματικότητας, απαιτούν την τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και σημειώνουν πως τα ΜΜΕ της διαπλοκής λειτουργούν ως προπαγανδιστικός μηχανισμός, που πνίγει τη φωνή τους, όταν δεν την αλλοιώνει ή δεν την εξαφανίζει εντελώς.


Σχολιάστε εδώ