Παιχνίδι με τη φωτιά για ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ

Θολό παραμένει το τοπίο. Οι πέραν του Ατλαντικού παρεμβάσεις είναι γνωστές –με τις… συστάσεις για το ποιον δεν θα ήθελαν να είναι ο αγοραστής– και ήδη από καιρό έχει διαμορφωθεί η πάνω και από την απαραίτητη πλειοψηφία στο ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, για να εγκριθεί η επιλογή που θα αποφασισθεί εκτός του Ταμείου…

Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει επίσημα εκφρασθεί ποια είναι η αμερικανική θέση, με αποτέλεσμα στο Μαξίμου να καλλιεργείται η άποψη ότι δεν υπάρχει αντίρρηση αν ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ περάσουν σε ρωσική εταιρεία και επομένως προχωράμε χωρίς κινδύνους. Οι… πονηρεμένοι όμως κρίνουν ότι η μη ξεκάθαρη θέση μπορεί να κρύβει παγίδα, να είναι σαν τους χρησμούς του Μαντείου των Δελφών, δηλαδή από ποια πλευρά θα τον διαβάσεις. Οπότε, αν δεν είναι σαφέστατο το ok, μπορεί να υπάρξουν σοβαρές αναταράξεις, με τη διάρκεια του βίου της κυβέρνησης να είναι στον αέρα.

Στο σημείο αυτό κυβερνητικός παράγοντας που ρωτήθηκε ποια είναι τελικά η γραμμή, ολίγον οργισμένος τόνισε ότι αν οι Αμερικάνοι θέλουν να αποκλειστούν οι Ρώσοι, τότε γιατί δεν μετέχει εταιρεία συμφερόντων των ΗΠΑ και να δώσει μεγαλύτερη προσφορά; Και επεσήμανε ότι η ΕΝΙ, που εκφράζει τα δυτικά συμφέροντα, ενώ έλεγε ότι θα συμμετείχε στον διαγωνισμό, τελικά δεν πήρε μέρος. Σημείωνε ακόμη: «Πώς μπορούμε να αποκλείσουμε μια εταιρεία που προσφέρει τη μεγαλύτερη τιμή, που σίγουρα θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και η Ελλάδα θα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες;».

Αυτήν τη στιγμή οι προσφορές των δυο ρωσικών εταιρειών που μετέχουν στον διαγωνισμό είναι πολύ μακράν των άλλων, που εκφράζουν την άλλη πλευρά και βασικά ακουμπάνε στην ΕΕ. Η Sintez δίνει για όλο το πακέτο (ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ) 1,9 δισ. ευρώ –κατά μία δε πληροφορία και πάνω από 2 δισ. ευρώ– και η Gazprom μόνο για τη ΔΕΠΑ 1,2 δισ. ευρώ. Όταν άλλες εταιρείες προσφέρουν από 400 μέχρι 800 εκατ. ευρώ, με την κοινοπραξία των Αζέρων και την εταιρεία Μ+Μ (Βαρδινογιάννης – Μυτιληναίος) να δίνει το μεγαλύτερο ποσό, η οποία όμως έχει το μειονέκτημα ότι τα αποθέματα του Αζερμπαϊτζάν είναι περιορισμένα.

Τι λέει η Μόσχα

Η Μόσχα παρακολουθεί από κοντά τα τεκταινόμενα γύρω από τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ, δεδομένου ότι επιδιώκει την πάση θυσία απόκτησή τους. Απόδειξη είναι το υψηλότατο τίμημα που προσφέρει η Sintez, γιατί η αγορά των ελληνικών εταιρειών αποτελεί δυνατό όχημα για την αύξηση της ρωσικής ενεργειακής επιρροής στην Ευρώπη. Για το πώς αντιμετωπίζει το θέμα αυτό η Μόσχα, είναι ενδεικτικό το ρεπορτάζ του ανταποκριτή της «Καθημερινής» Αχιλλέας Πατσούκα πριν από δύο Κυριακές, στο οποίο τονιζόταν:

«Ζητώντας από πηγή του Κρεμλίνου να μου μεταφέρει την εικόνα που έχει η ρωσική ηγεσία για την πορεία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, την παρομοίασε με την εικόνα ενός αγωγού φυσικού αερίου, όπου η απειροελάχιστη διαρροή του μπορεί να αποδειχθεί αρκετή για να δυναμιτίσει τις ελληνορωσικές σχέσεις, οι οποίες παραμένουν βαλτωμένες από την περίοδο της διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι ο Πούτιν έχει ζητήσει και δέχεται συνεχή ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις που αφορούν το συγκεκριμένο ζήτημα».

Εμπλοκή με τη ΣΕΚΑΠ

Πρόβλημα όμως έχει δημιουργηθεί και με τη ΣΕΚΑΠ, τη γνωστή συνεταιριστική καπνοβιομηχανία, η οποία κινδυνεύει να περάσει σε τουρκικά χέρια, σε μια ευαίσθητη εθνικά περιοχή, όπως είναι η Θράκη, όπου αλωνίζει το τουρκικό προξενείου και οι τούρκοι πράκτορες. Από τους υποψήφιους αγοραστές που είχαν δείξει ενδιαφέρον, όλοι εκτός της τουρκικής εταιρείας αποσύρθηκαν, χωρίς μάλιστα να εξηγήσουν τον λόγο. Με παρεμβάσεις που έγιναν, δέχτηκε να συμμετάσχει στον διαγωνισμό ο γνωστός ελληνορώσος μεγαλοεπιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, προσφέροντας αρκετά καλή τιμή.

Ξαφνικά όμως εμφανίστηκε η συνεταιριστική οργάνωση των καπνοπαραγωγών, η ΣΕΚΕ, η οποία είχε κάποιο μικρό ποσοστό της ΣΕΚΑΠ και απαίτησε να πάρει και αυτή χρήματα. Αυτό άλλαξε τα συμφωνηθέντα με τον Σαββίδη, ο οποίος δεν είχε πρόθεση να διεκδικήσει τη ΣΕΚΑΠ, το έκανε όμως για καθαρά εθνικούς λόγους. Τώρα, μετά την απαίτηση της ΣΕΚΕ, είναι όλα στον αέρα, προς μεγάλη χαρά των γειτόνων μας…

Στα ΕΛΠΕ η Gazprom!

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πολύ καλές πληροφορίες, η γνωστή μας από την προμήθεια φυσικού αέριου ρωσική Gazprom πρόκειται να συμμετάσχει στην πώληση του ποσοστού που έχει το κράτος στα ΕΛΠΕ, που ο Όμιλος Λάτση έχει το πλειοψηφικό πακέτο. Το ποσοστό που θα επιδιώξει να πάρει το ρωσικό μεγαθήριο λέγεται ότι θα είναι 30%.

Μείωση κατά 13% ζήτησε ο Σαμαράς

Με εντολή του πρωθυπουργού ζητήθηκε από την Gazprom να κατεβάσει την τιμή του φυσικού αερίου που μας εφοδιάζει κατά 13%.

Μέχρι στιγμής είναι άγνωστο ποια ήταν η απάντηση των Ρώσων, όμως πηγή από το Μαξίμου τόνιζε ότι προβλέπεται από τη συμφωνία και ότι το επόμενο βήμα θα είναι να ζητηθεί αργότερα και μια ακόμη μείωση κατά 13%.

Πρόσθετε ακόμη ότι σημασία δεν έχει μόνο ο αγωγός, αλλά η τιμή που θα πουλάει το φυσικό αέριο και στο θέμα αυτό γίνονται συζητήσεις σε διεθνές επίπεδο, για τη δημιουργία μηχανισμού που θα καθορίζει την τιμή και να μην εξαρτάται από τις διαθέσεις του προμηθευτή.


Σχολιάστε εδώ