Παγίδα του Ερντογάν στον Σαμαρά…

Ούτε, πολύ περισσότερο, κάτι το θετικό για εμάς προέκυψε από αυτήν τη συνάντηση. Αντίθετα, υπήρξαν κάποιες παρεμβάσεις από την τουρκική πλευρά που άλλαξαν τα συμπεφωνημένα ως προς τις διαδικασίες και τις εμφανίσεις των δύο πρωθυπουργών. Και ένα από αυτά που είχαν συμφωνηθεί στις συνεννοησεις που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος (ο οποίος είχε αναλάβει όλη την οργάνωση την συνάντησης) με τον τούρκο ομόλογό του, τον Αχμέτ Νταβούτογλου, για το πρόγραμμα του πρωθυπουργού και δεν τηρήθηκε, ήταν ότι μετά το τέλος στης σύσκεψης των δυο αντιπροσωπειών, οι δυο πρωθυπουργοί θα έκαναν μόνο δηλώσεις στους δημοσιογράφους για τα θέματα που συζητήθηκαν και τα αποτελέσματα που υπήρξαν και δεν θα δέχονταν καμιά ερώτηση.

Λίγη ώρα πριν ο Σαμαράς και ο Ερντογάν πάνε στην αίθουσα όπου θα γίνονταν οι δηλώσεις, ο τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να επιτρέψουμε να γίνουν δύο ερωτήσεις. Υπήρξε αντίδραση της ελληνικής πλευράς, ότι οι ερωτήσεις θα επεκταθούν σε θέματα εκτός ατζέντας, ο Ερντογάν επέμεινε, ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, θα πουν οι δημοσιογράφοι ότι το κλίμα δεν ήταν καλό ή ότι υπήρξαν διαφωνίες έντονες στην τετ α τετ συνάντηση των δύο, ο πρωθυπουργός αντιπρότεινε, κατά μία πληροφορία, να υποβληθεί μόνο μία ερώτηση, τελικά όμως πέρασε η θέση του τούρκου πρωθυπουργού για δύο.

Από ελληνικής πλευράς, ερώτηση έκανε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ Γιάννης Τρουπής, η οποία αφορούσε τις 25 συμφωνίες που υπεγράφησαν. Η ερώτηση όμως που υπέβαλε στον Σαμαρά η τουρκάλα δημοσιογράφος «ακουμπούσε» πολύ πιο ευαίσθητα θέματα: Αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ΑΟΖ και Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Και με τον όρο «τρομοκρατία» οι Τούρκοι εννοούν τους ανυπόστατους ισχυρισμούς ότι στην Ελλάδα δρουν δίκτυα ακροαριστερών και κούρδων «τρομοκρατών» που σχεδιάζουν επιθέσεις κατά της Τουρκίας. Η ερώτηση εξόργισε τον πρωθυπουργό και το έδειξε απευθυνόμενος στον Ερντογάν, ότι είναι η σειρά του να απαντήσει στη δεύτερη ερώτηση, ο οποίος όμως ξέφυγε, λέγοντας στον Σαμαρά να απαντήσει για το πρώτο σκέλος και αυτός θα μιλήσει για την ΑΟΖ.

Ο έλληνας πρωθυπουργός, προφανώς αιφνιδιασμένος, επέλεξε τότε να μη διαψεύσει ρητά την ύπαρξη τρομοκρατικών δικτύων στην Ελλάδα που δρουν κατά της Τουρκίας, αλλά να δηλώσει ότι η Ελλάδα έχει τη βούληση να ελαχιστοποιηθεί το φαινόμενο της τρομοκρατίας. Για το θέμα της ΑΟΖ δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες, παρά μόνο να τονίσει ότι είναι δικαίωμα που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο. Και στο σημείο αυτό ο τούρκος φίλος μας Ερντογάν έκανε την… περιβόητη «win-win» δήλωση, ότι δηλαδή συζητήθηκε ότι πρέπει να γίνουν βήματα για την ΑΟΖ βάσει της αρχής μιας «αμοιβαίας επωφελούς λύσης».

Δεν έκρυβαν πάντως υπουργοί τη δυσαρέσκειά τους για την αιφνιδιαστική αλλαγή του προγράμματος που έγινε προσωπικά από τον ίδιο τον τούρκο πρωθυπουργό και ήταν εσκεμμένη για να πάρει διεθνή δημοσιότητα ο μόνιμος προβοκατόρικος ισχυρισμός της Άγκυρας, ότι η Ελλάδα παρέχει άσυλο σε κούρδους τρομοκράτες, πράγμα που επανειλημμένα έχει με οργή και με κατηγορηματικό τρόπο διαψευσθεί.

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι οι γείτονές μας δεν κάνουν τίποτε τυχαία και εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία για να προβάλλουν τις απαιτήσεις τους.


Σχολιάστε εδώ