Με ποια κριτήρια επιλέγονται…

> Μέσα σε έναν μήνα! Από τη μια οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων και από την άλλη η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE – MSCI (αφαιρούνται οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Εθνικής Τράπεζας, Alpha Bank, Eurobank κ.λπ.) κρατούν σε εγρήγορση τους επενδυτές, που περιμένουν να δουν για να χαράξουν τη νέα τους στρατηγική.

> Μακιγιάρισμα να το πούμε, λογιστική αλχημεία να το ονομάσουμε; Είναι αλήθεια ότι οι διοικήσεις κάποιων εισηγμένων, διαθέτοντας γνωματεύσεις από τους νομικούς τους συμβούλους, προχωρούν σε νέες αποτιμήσεις των εισπρακτέων απαιτήσεών τους, χρησιμοποιώντας αναθεωρημένες εκτιμήσεις αναφορικά με το πιθανό ποσοστό επιτυχίας των αγωγών τους και το πιθανό επιτόκιο που αναμένεται να επιδικάσει το δικαστήριο;

> Για να μη μας / σας πιάνουν κορόιδα σχετικά με την εκ των υστέρων προστασία των ντόπιων οφειλετών από τα αλλοδαπά distress fund! Από τη στιγμή που στα ψιλά γράμματα των τραπεζικών συμβάσεων προβλέπεται η εκχώρηση απαίτησης πιστωτή προς τρίτους, ο εκδοχέας αυτής, είτε ορίσει αντίκλητο στην ελληνική επικράτεια είτε όχι, δεν θα υπόκειται στο εθνικό δίκαιο.

> Έως και την ύστατη ώρα θέλουν να βγάλουν από τη μύγα ξίγκι! Αληθεύει ότι κάποια από τα υπό συγχώνευση τραπεζικά σχήματα δεν έχουν καταργήσει ακόμα τις μεταξύ τους χρεώσεις σε βασικές καθημερινές συναλλαγές των πελατών τους;

> Η απάντηση είναι γνωστή, εμείς θέτουμε τον προβληματισμό! Πόσο εύλογο για τους λοιπούς μετόχους μπορεί να είναι το τίμημα μιας επιχειρηματικής συμφωνίας όπου πωλητής και αγοραστής είναι το ίδιο πρόσωπο-insider του ομίλου;

> Αν οι τράπεζες φτάνουν στο σημείο να επικαλούνται το υψηλό επιτόκιο των μετατρέψιμων ομολογιών ως πρόσχημα μη παραγωγής κερδών με τα οποία θα πληρώσουν τους τόκους αυτών, τι θα πρέπει να πουν οι δανειολήπτες τους για το ληστρικό κόστος χρήματος που τους επιβάλλουν; Για του λόγου το αληθές, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (περιλαμβάνει αυτά μέσω πιστωτικών καρτών, ανοικτά και υπεραναλήψεις) παρέμεινε στο 14,77%, ενώ των καθορισμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό μέχρι 1 έτος παρουσίασε άνοδο κατά 31 μονάδες βάσης.

> Ασχέτως δηλώσεων, το άρθρο 14 παρ. 2 του Ποινικού Κώδικα προβλέπει ότι ο όρος «πράξη» περιλαμβάνει και την παράλειψη, ώστε ο κάθε προϊστάμενος να μη ρίχνει τις ευθύνες αλλού! Θορυβημένος από τις εξελίξεις, ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Τάκης Αθανασόπουλος επισήμανε ότι «το ΤΑΙΠΕΔ είναι μόνο εκτελεστικό όργανο, ενώ η απόφαση σχετικά με το αν πρέπει ή όχι να ιδιωτικοποιηθεί περιουσία του Δημοσίου λαμβάνεται από τη Βουλή…».

> Το ανάστατοι δεν λέει τίποτε, απορούμε πώς δεν έχουν ακόμα επαναστατήσει… οι αγρότες! Με το νέο νομοθέτημα-έκτρωμα του υπουργείου Ανάπτυξης, που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο-σκούπα, ο εκκαθαριστής της Αγροτικής Τράπεζας θα μπορεί να διαγράφει και να απομειώνει υποθήκες που είχαν προσημειωθεί πριν από την πώλησή της.

> Από το 23% του 2009 στο 51% επί του συνόλου των μετοχών το 2013; Τι συνέβη και άλλαξε η στρατηγική στο ποσοστό πώλησης του μετοχικού πακέτου της ΕΥΑΘ; Το μόνο σταθερό, πάντως, είναι… η μεταβίβαση του ελέγχου της εταιρείας.

> Πρόκειται περί μαζεμένου χαρτιού, γι’ αυτό και τίθεται άμεσα θέμα διερεύνησης των συνθηκών που το οδήγησαν σε αυτήν την πορεία! Σαν πολύ μεγάλες και έντονα βίαιες δεν είναι οι απώλειες της μετοχής της υπό πώληση Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης από τα πολύ πρόσφατα υψηλά της;

> Γιάννη, πες αλεύρι! Ποιο το ύψος της ζημίας της πιστώτριας τράπεζας από την πιθανή εκκαθάριση εν λειτουργία της Sea Star; Θα αναζητηθούν ευθύνες από τους επιτρόπους των ελεγκτικών οίκων του Δημοσίου και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας;

> Βρήκαμε παπά, να θάψουμε πέντ’ έξι; Εν έτει 2013 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε να επιβάλει εφέσιμα πρόστιμα σε ημιθανείς εταιρείες που αφορούν τη μη κατάρτιση των ενδιάμεσων οικονομικών καταστάσεων περιόδων από το 2008, επιβεβαιώνοντας έτσι όλους αυτούς που λένε πως κρύβει τους ελέγχους στα συρτάρια της και τους ανασύρει κατά το δοκούν.

> Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια, χωρίς ουδείς να έχει καταλάβει το δίκιο ή το άδικο του πράγματος! Αφού Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και ΟΤΕ εξακολουθούν να βρίσκονται στα χαρακώματα, γιατί δεν παρεμβαίνει το αρμόδιο υπουργείο προκειμένου να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, ώστε και η ρυθμιστική αρχή να πάψει να κατηγορείται αλλά και ο Οργανισμός να προχωρήσει σε επενδύσεις;

> Κάποιοι βρήκαν μια δεύτερη ευκαιρία να ξεπλύνουν τα άπλυτά τους! Πότε πρόλαβε η νέα Proton να χρειαστεί πρόσθετες προβλέψεις στο χαρτοφυλάκιο των δανείων της; Υποτίθεται ότι τα προβληματικά της assets κατευθύνθηκαν στην παλαιά ώστε να εκκαθαριστούν, έτσι δεν είναι;

> Δεν τους έφθανε ο όρος ξεπούλημα, είπαν να προσθέσουν και αυτόν του χαρίσματος στην αποκρατικοποίηση του ΟΔΙΕ! Ο λόγος για την κυβέρνηση, που με άλλοθι τους συμβούλους αποφάσισε να ρευστοποιήσει μόνο το δικαίωμα διοργάνωσης και διεξαγωγής του ιπποδρομιακού στοιχήματος, ρίχνοντας έτσι ακόμα περισσότερο το τίμημα.

> Και ο νοών… νοείτω εκεί στην FBBank! Ποιες οι ευθύνες των διοικήσεων των μη συστημικών τραπεζών που προχωρούν σε εξαγγελίες για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και διαρροές ότι θα καλυφθούν από τους βασικούς τους μετόχους ή στρατηγικούς επενδυτές σε περίπτωση που τελικά αναγκασθούν να σπάσουν σε good και bad;

> Συνήθως εκνευρίζονται αυτοί που έχουν κάτι να φοβηθούν! Αν δεν υπάρχει κάτι το επιλήψιμο, έχουν τηρηθεί οι συνήθεις όροι, έχουν παρθεί οι κατάλληλες εγκρίσεις και έχουν ελεγχθεί οι ανάδοχοι, κανείς από τους εμπλεκομένους στα έργα της ΔΕΗ δεν θα πρέπει να δυσανασχετεί με την παρέμβαση Εισαγγελέα.

> Ο λογιστικός χειρισμός έχει τη σημασία του! Η εύλογη αξία των ακινήτων, που την εποχή των παχιών αγελάδων ενίσχυε ποικιλοτρόπως τους ισολογισμούς των εισηγμένων, είναι αυτή που την περίοδο της κρίσης τις οδήγησε σε ζημίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η MIG Real Estate, που κοκκίνισε κατά 9,9 εκατ. ευρώ το 2012.

> Κινείται σε θετική κατεύθυνση! Μα, τι άλλο θα μπορούσαν να πουν οι διορισμένοι υποτακτικοί εκπρόσωποι του Χρηματιστηρίου Αθηνών, της Επιτροπής Ελέγχου – Εποπτείας Παιγνίων κ.λπ. σχετικά με το νομοσχέδιο για τη χρήση των επενδυτικών εργαλείων; Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι διακοσμητικοί, αφού οι έλεγχοί τους είναι επιφανειακοί και μόνον αφού σκάσει ένα καραμπινάτο σκάνδαλο τρέχουν να επιβάλουν ποινές.

> Εκτός κι αν η επιθετική πολιτική που ακολουθείτε έχει ημερομηνία λήξης! To θέμα, κυρίες και κύριοι της Forthnet, δεν είναι να ενισχύσετε μόνο την πελατεία σας με πακέτα προσφορών επί των υπηρεσιών τηλεόραση, τηλεφωνία και ίντερνετ, αλλά οι χαμηλές τους χρεώσεις να μη σας βάζουν μέσα. Έτσι δεν είναι;

> Φανταστείτε να μην είχαμε διαφύγει, τουλάχιστον όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας τι θα γινόταν! Στο τσουχτερό 4,25% κάθισε η μπίλια στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων, διάρκειας 26 εβδομάδων και ύψους 875 εκατ. ευρώ, από τον ΟΔΔΗΧ.

> Κάτι δεν μας πάει καλά σ’ αυτήν την απόφαση του ΔΣ και όχι της ΓΣ! Γιατί τέτοια πρεμούρα από τη διοίκηση της ΓΕΒΚΑ να παράσχει σχεδόν σε όλα τα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου τη δυνατότητα να εκπροσωπούν την εταιρεία ενώπιον κάθε δικαστικής αρχής, ειδικά σε περιπτώσεις αυτοπρόσωπης εμφάνισης ενώπιον εισαγγελικής αρχής;

> Το ερώτημα είναι τι θα κάνουν τα funds που ακολουθούν τις συμβουλές της! Η Russell Investments, πάντως, αναμένεται να επανακατηγοριοποιήσει την ελληνική αγορά από αναπτυγμένη σε αναπτυσσόμενη. Και σαν να μην έφθανε αυτό, ήρθε και η Nomadic Capital Partners να αμφισβητήσει το αν και κατά πόσο η οικονομία μας μπορεί να θεωρηθεί αναδυόμενη.

> Χωρίς πολλά σχόλια! Την ώρα που οι δικοί μας εισαγγελικοί λειτουργοί και ειδικοί ανακριτές λειτουργούν με μολύβι και χειρόγραφες σημειώσεις, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού FBI και SEC έχουν συγκροτήσει εξειδικευμένες μονάδες για την ανάδειξη των επενδυτικών στρατηγικών αλγορίθμων, του trading υψηλής συχνότητας και των ανώνυμων συναλλαγών dark pool.

> Δεν το λέμε εμείς, αλλά η μελέτη της Bain & Co που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος! «Οι περισσότερες υπό εκκαθάριση οντότητες στερούνται μιας κοινής στρατηγικής συλλογής για κάθε δέσμη μη εξυπηρετούμενων δανείων». Τα συμπεράσματα δικά σας.

> Κάλλιο αργά παρά ποτέ! Έπρεπε να περάσουν περίπου 13 χρόνια και να επέλθουν κοσμογονικές αλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να φιλοτιμηθούν κάποιοι εγχώριοι θεσμικοί παράγοντες να προχωρήσουν στη δημιουργία μηχανισμών παρακολούθησης και υπολογισμού κινδύνου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στην αγορά παραγώγων;

> Γιατί να μην αποφασίζουν ελαφρά τη καρδία ή να κλείνουν τα μάτια τους; Κατά την ταπεινή μας γνώμη, το πρόβλημα με τις ανεξάρτητες διοικητικές αρχές δεν είναι τόσο τα χρήματα που φέρονται να σπαταλούν για τις μισθοδοσίες των μελών τους όσο κάτι περίεργες παροχές, που έχουν να κάνουν μεταξύ άλλων με ασφαλιστήρια συμβόλαια έναντι αστικών ευθυνών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

> Όποιος από το οικονομικό επιτελείο δεν θέλει ή δεν μπορεί να κάνει το αυτονόητο ας πάει σπίτι του! Για αλλαγή της σχέσης έμμεσων και άμεσων φόρων, μέσω αύξησης των εσόδων από τους δεύτερους και μείωσης των πρώτων, ακούμε, αποτελέσματα όμως δεν βλέπουμε.

> Άλλος πληρώνει κι άλλος απολαμβάνει τα προνόμια! Επειδή πολλά λέγονται σχετικά με την υποχρεωτική ασφάλιση των κατοικιών που αγοράζονται με στεγαστικά δάνεια, θα θέλαμε να επισημάνουμε πως η αποζημίωση καλύπτει πρωτίστως την τράπεζα ως προς το μέρος του κεφαλαίου που δεν έχει αποπληρωθεί και δευτερευόντως τον δανειολήπτη με το υπόλοιπο ποσόν που επιστρέφεται.

> Αλλιώς, πώς; Οι θυγατρικές πολυεθνικών ομίλων που αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν στην εγχώρια αγορά δεν το κάνουν για την ψυχή της μάνας τους, αλλά επειδή βλέπουν πως μπορούν να ισχυροποιήσουν τα μερίδιά τους εις βάρος των αδύναμων.

> Η παρατεταμένη ύφεση έχει και τα καλά της… τρόπος του λέγειν! Μετά την κατάργηση του αέρα, σειρά παίρνει η κατακόρυφη πτώση των τιμών, που αναμένεται να εξορθολογίσει ακόμα περισσότερο την αγορά ακινήτων, κυρίως όσον αφορά τα μισθώματα.

> Ποιος θα ελέγξει τους ελεγκτές; Με ποιες κοινά αποδεκτές διαδικασίες και βάσει ποιων στάνταρ κριτηρίων η Επιτροπή Αξιολόγησης Καταγγελιών, των τριών οικονομικών επιθεωρητών, κρίνει ποιες υποθέσεις μπαίνουν στο αρχείο; Η επίκληση της αοριστίας είναι κάτι πολύ σχετικό και σηκώνει πολλή συζήτηση.

> Τους αμείβαμε πλουσιοπάροχα, για να κάνουν τι; Ο λόγος για τους συμβούλους πώλησης της ΛΑΡΚΟ, HSBC και PriceWaterhouseCoopers, που παράτειναν τις συμβάσεις τους με μηνιαίο τίμημα 15.000 και 10.000 ευρώ αντίστοιχα. Και σαν να μην έφθανε αυτό, αν ολοκληρωθεί αισίως ο διαγωνισμός, θα πάρουν συνολικά 1,85 εκατ. ευρώ… τσάμπα πράγμα, δηλαδή. Και όλα αυτά την ώρα που η ΕΕ διερευνά κατά πόσο τα μέτρα που ελήφθησαν για την εταιρεία συνιστούν κρατικές ενισχύσεις, υπό την έννοια ότι έχουν χορηγηθεί με όρους που θα ήταν αποδεκτοί για έναν ιδιωτικό φορέα που ενεργεί βάσει των κανόνων της αγοράς.

> Επιχειρηματικά ονόματα που μέχρι πρότινος ήταν συνώνυμα της επιτυχίας και προκαλούσαν δέος, μεταξύ των πλέον ζημιογόνων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της χώρας! Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης, Λάμψα ΑΕ, Πόρτο Καρράς, Χανδρή Ελλάς Ξενοδοχεία, Καψή Τουριστικό Συγκρότημα, και ο κατάλογος έχει συνέχεια…


Σχολιάστε εδώ