Καύσιμα σε σούπερ μάρκετ; Ποτέ!

Έκαναν μέγα θέμα, ως γνωστόν, οι «κουτόφραγκοι» ελεγκτές της «τρόικας» για την απελευθέρωση της αγοράς καυσίμων, ώστε να πέσουν οι τιμές. Και πίεσαν, μεταξύ πολλών άλλων, ώστε να αλλάξουν οι διατάξεις για τις ελάχιστες αποστάσεις των πρατηρίων από χώρους συνάθροισης κοινού. Δηλαδή, να μειωθούν οι προβλεπόμενες ελάχιστες αποστάσεις πρατηρίων από τέτοιους χώρους, κατά τρόπον ώστε να μπορούν τα σούπερ μάρκετ να ανοίγουν και πρατήρια καυσίμων. Έτσι, υπολόγιζαν οι «κουτόφραγκοι», θα έμπαιναν και τα σούπερ μάρκετ στο εμπόριο καυσίμων, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, και θα έπεφταν οι τιμές.

Τι συνέβη τελικά; Την κοροϊδέψαμε την «τρόικα» (και μαζί της τους έλληνες καταναλωτές, που ακόμη περιμένουν να δουν πρατήρια στα σούπερ μάρκετ)! Όπως εξήγησε σε ημερίδα της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών ο τεχνικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Σαμαράς, η Ομοσπονδία κατάφερε, παρότι προβλέφθηκε νομοθετικά η μείωση των ελάχιστων αποστάσεων, να «αναχαιτίσει» τα σούπερ μάρκετ! Πώς; Μέσω άλλων ρυθμίσεων, πολεοδομικών.

Όπως είπε ο κ. Σαμαράς (όσοι θέλουν να απολαύσουν την τοποθέτησή του μπορούν να βρουν το βίντεο στο διαδίκτυο, στη διεύθυνση http://www.livemedia.gr/video/36589), για τα πρατήρια καυσίμων εκτός σχεδίου καθιερώθηκε μέγιστο ποσοστό κάλυψης επιφάνειας του γηπέδου 10%, ενώ για τις χρήσεις των σούπερ μάρκετ ο συντελεστής είναι διπλάσιος (20%). Αυτό σημαίνει ότι ένα σούπερ μάρκετ, υφιστάμενο ή νέο, «τιμωρείται» πολεοδομικά, σε περίπτωση που θελήσει να ανοίξει πρατήριο καυσίμων, με μείωση στο μισό της επιφάνειας των εγκαταστάσεών του!

Άρα, σε σούπερ μάρκετ εκτός σχεδίου είναι πρακτικά αδύνατον να λειτουργήσουν πρατήρια καυσίμων, είπε περιχαρής στους βενζινοπώλες ο κ. Σαμαράς. Σε σούπερ μάρκετ που βρίσκονται εκτός σχεδίου θεωρητικά μπορεί να λειτουργήσουν κάποια πρατήρια, είπε ο κ. Σαμαράς, αλλά και σε αυτήν την περίπτωση ο «κίνδυνος» (για βενζινοπώλες και εταιρείες εμπορίας) είναι μικρός, για άλλους λόγους.

Ουσιαστικά, λοιπόν, ο κ. Σαμαράς εξήγησε με κάθε λεπτομέρεια πώς κατάφεραν τα συμφέροντα της αγοράς καυσίμων, σε αγαστή συνεργασία με τους υπουργούς που τα προστατεύουν, να σταματήσουν την είσοδο των σούπερ μάρκετ στην αγορά και να «αναχαιτίσουν» πιθανές πιέσεις στα περιθώρια κέρδους τους. Έτσι, όλοι είναι ευχαριστημένοι: και η «τρόικα» (που νομίζει ότι άνοιξε η αγορά) και το καρτέλ των καυσίμων (που ξέρει ότι παραμένει κλειστή). Οι καταναλωτές ίσως να μην είναι ευχαριστημένοι πληρώνοντας τα καύσιμα σε τιμές από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Αλλά αυτό είναι απλώς μια αποδεκτή, παράπλευρη απώλεια…

Όταν οι τραπεζίτες κάνουν πολιτική…

Με ενδιαφέρον διαβάσαμε, όπως πάντα, το εβδομαδιαίο Οικονομικό Δελτίο της Alpha Bank. Αυτήν τη φορά, το δελτίο της τράπεζας ήταν πιο «πολιτικό» από κάθε άλλη. Παρότι και σε άλλες περιπτώσεις οι αναλυτές της τράπεζας έχουν «ξιφουλκήσει» κατά των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για οικονομικά θέματα, το τελευταίο δελτίο της Alpha, κατά το σκέλος που σχολιάζει τις εγχώριες οικονομικές εξελίξεις, έχει αφιερωθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου σε σχολιασμό των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Μάλιστα, οι αναλυτές της τράπεζας φθάνουν στο σημείο να αναγάγουν τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε βασικό παράγοντα που δεν επιτρέπει την «εδραίωση τάσεων που διαμορφώνονται στην ελληνική οικονομία»! Ακολούθως, οι αναλυτές της Alpha επιχειρούν να «ξετινάξουν», σημείο προς σημείο, τις βασικότερες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το φορολογικό (κατάργηση «χαρατσιού» στα ακίνητα, αύξηση αφορολόγητου ορίου στη φορολογία εισοδήματος κ.ά.).

Ασφαλώς, δεν μπορεί να απαγορευθεί στους οικονομικούς αναλυτές των τραπεζών να κρίνουν θέσεις κομμάτων για την οικονομική πολιτική – άλλωστε, τα επιχειρήματα που παρουσιάζουν είναι ενδιαφέροντα. Είναι, όμως, τουλάχιστον ασυνήθιστο, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, να αφιερώνουν αναλυτές τράπεζας ποταμούς μελάνης σε αυτούς που δεν ασκούν την οικονομική πολιτική (δηλαδή, στην αντιπολίτευση) και να ξεπερνούν με συνοπτικές αναφορές και κρίσεις τα πεπραγμένα των ασκούντων την οικονομική πολιτική (δηλαδή, της κυβέρνησης). Αν συνεχίσουν έτσι οι αναλυτές της Alpha, το επόμενο Οικονομικό Δελτίο θα πρέπει να μετονομασθεί σε «Εβδομαδιαίο Δελτίο Σχολιασμού Θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ»…


Σχολιάστε εδώ