Κατάργηση των ΤΕΙ προτείνει το ΤΕΕ!

Το επιμελητήριο των μηχανικών προτείνει, ούτε λίγο ούτε πολύ, την κατάργηση των ΤΕΙ και τη συγχώνευση των τεχνικών τμημάτων στα Πολυτεχνεία και τις πολυτεχνικές σχολές της χώρας! Με αυτόν τον τρόπο το ΤΕΕ πιστεύει ότι επέρχεται εξορθολογισμός στον αριθμό των παραγόμενων επιστημόνων του κλάδου, τον οποίο θεωρεί τραγικά μεγάλο υπό τις παρούσες συνθήκες. Ενδεικτικά, το ΤΕΕ πιστεύει ότι χρειάζονται μόνο δύο έως δυόμιση χιλιάδες φοιτητές στα αντίστοιχα τμήματα, όταν σήμερα, προ σχεδίου «Αθηνά», προβλέπονται τεσσεράμισι χιλιάδες φοιτητές σε ΑΕΙ και άνω των δέκα χιλιάδων σπουδαστών στα ΤΕΙ. Με αυτόν τον τρόπο, το ΤΕΕ ευελπιστεί ότι προοδευτικά θα «κλείσει» ελαφρώς το επάγγελμα και μελλοντικά θα αποκατασταθεί το επίπεδο των αμοιβών των μηχανικών, το οποίο λόγω συγκυρίας, έλλειψης εργασιών και απελευθέρωσης έχει πέσει στα τάρταρα. Κομμάτι της πρότασης του ΤΕΕ για την τεχνική παιδεία σε ανώτατο επίπεδο αποτελεί επίσης ένα αξιόπιστο σύστημα αξιολόγησης σχολών και ιδρυμάτων, οι ενιαίες πενταετείς σπουδές, η αναγνώριση αυτών των σπουδών ως επιπέδου Master και η καθιέρωση μόνο μεγάλου εύρους ειδικοτήτων μηχανικών, χωρίς τμήματα με περιεχόμενο μόνο μεγάλης εξειδίκευσης.

Το παρασκήνιο…

Όμως οι προτάσεις του ΤΕΕ στην πραγματικότητα δεν αφορούν μόνο τα θέματα παιδείας. Έχουν άλλες προεκτάσεις, τις οποίες δεν περιέγραψε αναλυτικά ο πρόεδρος του ΤΕΕ. Βασική προέκταση, το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων, στο οποίο «χύνεται αίμα» μεταξύ αποφοίτων ΑΕΙ και ΤΕΙ, λόγω της πολυεπίπεδης παρέμβασης της «τρόικας» τα τελευταία δύο χρόνια. Έχουμε άλλωστε γράψει πολλάκις για τη συστηματική αντιπαράθεση μεταξύ ΤΕΕ και ΕΕΤΕΜ… Σε αυτό το θέμα ο πρόεδρος του ΤΕΕ, χωρίς να αναφερθεί ευθέως, πρότεινε οι μέχρι σήμερα απόφοιτοι ΤΕΙ να κρατήσουν όσα επαγγελματικά δικαιώματα έχουν ή να εξελιχθούν, με συμπληρωματικές σπουδές, σε διπλωματούχους μηχανικούς. Πίσω από αυτήν την πρόταση κρύβεται η «επιβίωση» του ΤΕΕ, καθώς πολλοί προτείνουν, για λόγους εσόδων του ΤΕΕ, αλλά όχι μόνον, μια νέα διαδικασία πιστοποίησης μηχανικών κάθε είδους. Υπάρχει όμως στο παρασκήνιο και άλλη μία προέκταση. Το θέμα της εκπαίδευσης των μηχανικών, της πιστοποίησής τους, αλλά και των (όποιων) επαγγελματικών δικαιωμάτων θα παίξουν κυρίαρχο ρόλο, ακούμε, στις επερχόμενες εκλογές του ΤΕΕ, κυρίως όσον αφορά το προφίλ και τον δημόσιο λόγο των υποψήφιων προέδρων. Ήδη ο νυν πρόεδρος, που επιδιώκει την επανεκλογή του (αν καταφέρει να οργανώσει εκλογές, λόγω οικονομικής δυσχέρειας του Επιμελητηρίου), έθεσε δημόσια μια συγκεκριμένη ατζέντα. Το ίδιο μαθαίνουμε ότι κάνουν, όχι όμως δημόσια, και άλλοι μηχανικοί που ενδιαφέρονται για τη θέση του επικεφαλής του ΤΕΕ. Και προχωρούν και σε προτάσεις για τη μορφή, την οργάνωση και τη λειτουργία του Επιμελητηρίου. Αρχίζουν και εμφανίζονται διεκδικητές, από όσα φαίνονται, έστω και σε «χρεοκοπημένο» μαγαζί…

***

• Λύση για το θέμα των οικοδομικών συνεταιρισμών προωθεί το ΥΠΕΚΑ. Και ξεκίνησε από τα δύσκολα, τον ΑΟΟΑ, τον οικοδομικό συνεταιρισμό των αξιωματικών στο Πικέρμι. Είναι μια υπόθεση που έχει βαλτώσει εδώ και δεκαετίας, ενώ οι αξιωματικοί έχουν χάσει και σχετικές υποθέσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η εφημερίδα μας έχει αναδείξει το θέμα σε άλλες στήλες πολλάκις. Τώρα το ΥΠΕΚΑ, με παρέμβαση του Σταύρου Καλαφάτη και προσωπικό ενδιαφέρον του Αντώνη Σαμαρά, προωθεί λύση, μέσα στους επόμενους λίγους μήνες, η οποία θα καλύπτει και τις απαιτήσεις του ΣτΕ και θα «ξεμπλοκάρει» την υπόθεση. Σημειώνουμε ότι είναι εξαιρετικά πολύπλοκή, καθώς η έκταση έχει πολλές ιδιοκτησίες, ενώ σε πολλά σημεία της είναι είτε δασική είτε αρχαιολογικός χώρος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η λύση που προωθείται βασίζεται σε «δικαιώματα γης» και συνδέεται με την επερχόμενη θεσμοθέτηση της «Τράπεζας Γης», που αποτελεί εξαγγελία του Αντώνη Σαμαρά και του ΥΠΕΚΑ. Ακούμε ότι αυτό το νομοσχέδιο ολοκληρώνεται πολύ σύντομα και θα δίνει λύσεις, μεταξύ άλλων, σε όσους οικοδομικούς συνεταιρισμούς (τους περισσότερους) πληρούν ορισμένα κριτήρια.

• Να ευλογήσουμε και λίγο τα γένια μας… Ήμασταν οι πρώτοι που καταγράψαμε τις πληροφορίες ότι ο εμίρης του Κατάρ δεν αποχώρησε από τη διεκδίκηση της Οξιάς, παρότι όλα τα άλλα ΜΜΕ αναπαρήγαγαν ως σίγουρο «ναυάγιο» το θέμα της πώλησης του νησιού. Επίσης πολύ νωρίς (αν όχι πρώτοι…), προ ενός μηνός, αναδείξαμε σε κύριο θέμα της στήλης το ενδεχόμενο υποχρεωτικής ασφάλισης των ακινήτων έναντι (φυσικών) καταστροφών. Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε την τελευταία εβδομάδα, οπότε κυκλοφόρησαν ευρέως οι κυβερνητικές προθέσεις, το ΥΠΟΙΚ αναγκάστηκε να δηλώσει ότι δεν εξετάζεται τέτοια υποχρέωση. Ωστόσο το αρχικό μας ρεπορτάζ ήταν ακριβές: Συζητήθηκε οργανωμένα και συστηματικά το ζήτημα στο ΥΠΟΙΚ, ενώ οι συζητήσεις έφτασαν μέχρι τη δημιουργία επιτροπής στην οποία συζητήθηκε και αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο, προφανώς λόγω αντιδράσεων, το ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε ότι δεν εξετάζεται.

• Επίσης μην ξεχνάτε ότι καταγράψαμε, προ πολλών μηνών, την κυβερνητική πρόθεση να φέρει σχέδιο νόμου περί Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ), το οποίο κατέθεσε στη Βουλή μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Με αυτό το νομοσχέδιο αλλάζει πλήρως το τοπίο στον χώρο των μεγάλων επενδύσεων σε ακίνητα. Στο σχέδιο νόμου δίνεται η δυνατότητα στις ΑΕΕΑΠ να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς του Δημοσίου για μακροχρόνιες παραχωρήσεις, να επενδύουν σε οικόπεδα ή εγκαταστάσεις, ακόμη και να αγοράζουν κατοικίες (μέχρι το 25% του ενεργητικού τους), ενώ μέχρι σήμερα μπορούσαν να επενδύουν μόνο σε επαγγελματικά ακίνητα. Σημειώνουμε ότι οι μετοχές των ΑΕΕΑΠ θα εισάγονται υποχρεωτικά στο χρηματιστήριο. Όπως είχαμε σημειώσει και στο παλαιότερο ρεπορτάζ μας, η στόχευση της κυβέρνησης είναι να προσελκύσει κεφάλαια και επενδύσεις με αυτόν τον τρόπο, όμως στην αφετηρία θα βρεθούν σε πλεονεκτική θέση οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών, με κυρίαρχο, φυσικά, τον όμιλο της Εθνικής, μετά την απορρόφηση της Eurobank. Και από κοντά των άλλων δύο μεγάλων, συστημικών πλέον, τραπεζών της χώρας, της ALPHA και της Πειραιώς-ΑΤΕ.

• Απελπισμένη ανοιχτή δημόσια επιστολή εξέδωσε ο σύλλογος των αρχιτεκτόνων, ο ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ. Αιτία το οικονομικό αδιέξοδο των τελευταίων μηνών, λόγω της παύσης επιχορήγησης από το ΤΕΕ, αλλά και της παντελούς έλλειψης χορηγιών. Ο επιστημονικός σύλλογος των αρχιτεκτόνων βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο και ήδη η πρόεδρος και το ΔΣ αντιμετωπίζουν προβλήματα, καθώς μπορεί να τους κυνηγήσει το Δημόσιο για εργοδοτικές εισφορές και άλλα τέλη. Αν διαβάσετε το κείμενο, φαίνεται ότι αποτελεί μια τελευταία, απέλπιδα προσπάθεια. Κατάντια… Πριν το ΤΕΕ κλείσει λόγω οικονομικής αδυναμίας, είναι προφανές πλέον ότι θα κλείσουν κάποιοι επιστημονικοί σύλλογοι μηχανικών. Εμείς τα είχαμε αναδείξει εγκαίρως.


Σχολιάστε εδώ