«Θρίαμβος» Βενιζέλου στις Ένοπλες Δυνάμεις

Άλλαξαν όλοι, πλην του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου, ο οποίος ωστόσο δεν εισακούσθηκε, αφού είχε εισηγηθεί στον υπουργό Πάνο Παναγιωτόπουλο την παραμονή και των τριών Αρχηγών, για να μην υπάρξουν νέοι κλυδωνισμοί στο Στράτευμα. Τα γεγονότα πάντως, που δημιούργησαν έντονη δυσαρέσκεια και πολλά αρνητικά σχόλια, ήταν η αποστρατεία του Α/ΓΕΣ αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Γκίνη, ο οποίος είχε μόλις 7,5 μήνες Αρχηγός, και η ανάδειξη σε Αρχηγό του ΓΕΝ ενός «πράσινου» κομματικού αξιωματικού, του αντιναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, παρακάμπτοντας τον εξαίρετο αξιωματικό και Αρχηγό του Στόλου Κωνσταντίνο Μαζαράκη-Αινιάν, ο οποίος αποστρατεύτηκε! Έτσι και μετά την τοποθέτηση του αντιστράτηγου Αθανάσιου Τσέλιου ως νέου Α/ΓΕΣ και του αντιπτεράρχου Γεωργίου Τουρνά ως νέου Α/ΓΕΑ, είναι σαφές ότι σχεδόν όλη η στρατιωτική ηγεσία έχει ΠΑΣΟΚογενή προέλευση. Θρίαμβος Βενιζέλου λοιπόν, σε αντίθεση με το κομματικό κατεστημένο της ΝΔ, που είναι στα κάγκελα…

Προβληματισμός στο Πολεμικό Ναυτικό

Ο ναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης ήταν ένας καλός και έντιμος αξιωματικός, ο οποίος διοίκησε το Ναυτικό κάτω από αντίξοες συνθήκες και έχαιρε εκτίμησης από το προσωπικό του ΠΝ. Είχε όμως έλθει σε αντιπαράθεση με την πολιτική ηγεσία, τόσο με την περιβόητη συνέντευξη που έδωσε στην «Real News» όσο και με την απροθυμία του στα κομματικά ρουσφέτια. Η αλλαγή του λοιπόν δεν απετέλεσε έκπληξη για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Αντίθετα, «σοκ» στο Πολεμικό Ναυτικό έφερε η αποστρατεία του Αρχηγού Στόλου αντιναύαρχου Κωνσταντίνου Μαζαράκη-Αινιάν, προκειμένου να γίνει Αρχηγός ο ρεθυμνιώτης πρ. υπασπιστής του Γιάννου Παπαντωνίου, αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ένας πρ. βατραχάνθρωπος του ΠΝ, χωρίς ιδιαίτερες επαγγελματικές περγαμηνές, με μικρή σχετικά υπηρεσία σε πολεμικά καράβια, χωρίς ανώτερες σπουδές κ.λπ. Μάλιστα είχε αποστρατευτεί επί Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αλλά τον επανέφερε στην ενέργεια το 2010 ο Βαγγέλης Βενιζέλος ως ΥΕΘΑ. Για τον συγκεκριμένο, πάντως, «ενδιαφέρθηκε» και γνωστός μεγαλοεπιχειρηματίας, αλλά και άτομο του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.

Ο νέος Α/ΓΕΝ έχει σταδιοδρομήσει σε ναρκαλιευτικά και πλοία αποβάσεως, έχει υπηρετήσει στα ΟΥΚ (και ως διοικητής), στη Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου, στον Ναύσταθμο Κρήτης, έχει κάνει διευθυντής Προσωπικού του ΓΕΝ (επί Βενιζέλου) και πρόσφατα στο Αρχηγείο Στόλου ως Υπαρχηγός. Όπως έλεγαν στη στήλη έμπειροι αξιωματικοί, «δεν μπορεί να γίνεται τέτοια καταβαράθρωση της αξιοκρατίας», εννοώντας προφανώς τη μη επιλογή του αντί του αντιναύαρχου Μαζαράκη-Αινιάν ή του υποναυάρχου Παναγιώτη Λίτσα. Το θέμα έλεγαν είναι «τι μήνυμα περνάει στους νεότερους, όταν επιβραβεύεται ο κομματισμός και υποβαθμίζονται όλα τ’ άλλα…». Για τη θέση του Αρχηγού του Στόλου επελέγη ο νυν Υπαρχηγός ΓΕΝ υποναύαρχος Παναγιώτης Λίτσας, πολύ καλός αξιωματικός, με μεγάλη επιχειρησιακή εμπειρία. Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι ναύαρχοι Χρηστίδης, Μαζαράκης, Αποστολάκης και Λίτσας είναι συμμαθητές της τάξεως του 1980!

Λιγότερες «αναταράξεις» στην ΠΑ

Ο νέος Αρχηγός της ΠΑ αντιπτέραρχος Γεώργιος Τουρνάς είναι από τα Χανιά και θεωρείται καλός αξιωματικός, αν και δεν έκρυψε ποτέ τις πράσινες καταβολές του, από τον καιρό που ήταν ακόλουθος στη Γερμανία. Κατά πληροφορίες, είχε «άκρες» στο περιβάλλον Μπεγλίτη, αλλά και επαφές με το κομματικό σύστημα του ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό και απετέλεσε ίσως μίνι έκπληξη η προτίμησή του από τον γαλάζιο αντιπτέραρχο Χρήστο Βαΐτση, ο οποίος όμως μέχρι που έκλεινε η στήλη ήταν το φαβορί για να παραλάβει Αρχηγός ΑΤΑ.

Ο νέος Αρχηγός ΓΕΑ έχει υπηρετήσει σε μοίρες με αεροσκάφη F-5Α/B, Mirage F-1CG και Mirage 2000, ενώ έχει πάνω από 4.000 ώρες πτήσεως. Θεωρείται καλός επιτελικός και επιχειρησιακός αξιωματικός, ενώ πριν αναλάβει Αρχηγός ΑΤΑ και διοικητής CAOC-7 ήταν Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ. Καλές εντυπώσεις αφήνει και ο απερχόμενος Αρχηγός πτέραρχος Αντώνης Τσαντηράκης, ο οποίος δουλεύοντας αθόρυβα έχει να παρουσιάσει αξιόλογο έργο.


Σχολιάστε εδώ