Εκλογή Ανδρουλάκη για γραμματέα του ΠΑΣΟΚ οδηγεί σε διάσπαση!
Η πρωτιά του Νίκου Ανδρουλάκη, και η διαφαινόμενη πιθανότητα να είναι ο επόμενος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, έχει οδηγήσει σε άγρια σύγκρουση, τα σημάδια της οποίας είχαν φανεί και στο Συνέδριο της Νεολαίας, αλλά και του κόμματος που ακολούθησε, όπου παίχθηκαν παιχνίδια από την ομάδα του Ανδρουλάκη, ο οποίος η αλήθεια είναι ότι κέρδισε επικοινωνιακά. Και γύρω του συνενώθηκαν ομάδες που δεν έχουν κανένα κοινό σημείο, εκτός από το να ελέγξουν τις εξελίξεις μέσα στο κόμμα.
Αυτό που κυριαρχεί στις κουβέντες που γίνονται είναι ότι ο Ανδρουλάκης δεν ενώνει ούτε συνθέτει, αντίθετα διχάζει. Δεν είναι ο άνθρωπος που ενώνει, είναι η κοινή συνισταμένη. Τον κατηγορούν ότι χρησιμοποίησε την πρόταση για να καθιερωθεί ασυμβίβαστο μεταξύ μέλους της ΚΕ και κρατικής θέσης, η οποία ψηφίστηκε από το συνέδριο, για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, όταν στελέχη του κατέχουν σήμερα κρατικά πόστα. Και αναφέρονταν στους Αντώνη Σαουλίδη και Γρηγόρη Φελώνη που είναι μέλη του ΔΣ του ΟΠΑΠ, Γιώργο Σιάκα στο Νοσοκομείο Κιλκίς, Δημήτρη Βογανάτση στη ΓΑΙΑΟΣΕ κ.ά. Επίσης τονίζουν ότι ήταν στο σκληρό εκσυγχρονιστικό μπλοκ του Σημίτη και στη συνέχεια ακραιφνής Βενιζελικός και σήμερα έχει αποστασιοποιηθεί.
Απέναντι στην υποψηφιότητα του Ανδρουλάκη για γραμματέα της ΚΕ έχουν συνασπιστεί πολλοί, όπως ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος και ο Πεταλωτής, που ζήτησε την ακύρωση της επιλογής του Ανδρουλάκη. Στο διαδίκτυο γίνεται πόλεμος.
Την υποψηφιότητά του στηρίζει κομμάτι του Βενιζέλου, του Παπανδρέου, ο Σκανδαλίδης και ο Πρωτόπαπας. «Πρόκειται για την εφόρμηση της συμμαχίας των προεδρικών για να βγάλουν τον Ανδρουλάκη γραμματέα», δηλώνει στο «Π» ο Κ. Πανταζής, επισημαίνοντας πως στελέχη όπως οι Πρωτόπαπας, Κατσικαρέλης, Σαλαγιάννης, Αργύρης, Κωνσταντινόπουλος, Γιαννακοπούλου και Σκανδαλίδης «θέλουν να του δώσουν το κόμμα». Από την άλλη προσανατολίζονται να κατεβάσουν υποψήφιο ένα μεσαίο στέλεχος που θα προωθήσει με ενωτικά χαρακτηριστικά τη σύνθεση και όχι τη διάσπαση.
Όπως αφήνουν να διαρρεύσει, η υποψηφιότητα που θα στηρίξουν θα είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής, ενωτικό και προς αυτήν την κατεύθυνση δουλεύουν «όλες οι πτέρυγες του ΠΑΣΟΚ».
Το προηγούμενο διάστημα ακούστηκαν στελέχη όπως η Φ. Γεννηματά, Τ. Ρήγας, Π. Κουκουλόπουλος, ακόμη και οι Δ. Ρέππας και Θ. Μωραΐτης. Κανείς όμως από αυτούς δεν δήλωσε σχετική πρόθεση, ενώ οι δύο τελευταίοι το απέκλεισαν. «Με αυτήν την πολιτική δεν υπάρχει περίπτωση», τονίζει στο «Π» ο Δημ. Ρέππας και υπογραμμίζει πως θα μπορούσε να θέσει υποψηφιότητα «μόνο με μια διαφορετική πολιτική πλατφόρμα».
Σύμφωνα με τους συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί στο νέο όργανο με τα 130 εκλεγμένα μέλη, ο Βενιζέλος διατηρεί ισχυρή πλειοψηφία, καθώς συγκεντρώνει 50, και ακολουθεί ο Ν. Ανδρουλάκης με 40, ενώ τις υπόλοιπες θέσεις καλύπτουν σχεδόν ισόποσα οι υπόλοιπες εσωκομματικές φράξιες (ομάδα Καρχιμάκη, Παναγιωτακόπουλου και υφυπουργών). Μάλιστα, βάσει του συνολικού αριθμού των μελών (179 με τους αριστίνδην), ο Βενιζέλος κατέχει πλειοψηφία περίπου 120 μελών.