Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο
1
Σοβαροί οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν πλήρη επικράτηση της Γερμανίας, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, μέσα στην Ευρωζώνη, καθώς η οικονομική ισχύς της Γαλλίας εξασθενεί. Η δραστηριότητα της παραγωγικής μηχανής της Γαλλίας υποχωρεί και τη φετινή χρονιά, ενώ της Γερμανίας ανακάμπτει δυναμικά. Το πρόβλημα της χώρας αυτής επιδεινώθηκε και από τη σύγχυση που επικρατεί για την οικονομική και τη φορολογική πολιτική του Ολάντ και τις αντιδράσεις του γαλλικού λαού. Η γερμανική οικονομία προβλέπεται ότι κατά τη φετινή χρονιά θα παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης 0,8%-1,00% και η γαλλική οικονομία ή θα παρουσιάσει στασιμότητα, δηλαδή μηδενική αύξηση του ΑΕΠ, ή, στην πλέον αισιόδοξη περίπτωση, θα πετύχει ρυθμό ανάπτυξης 0,1%-0,3%. Η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει τις προσδοκίες της στην αύξηση των εξαγωγών της στις εκτός Ευρωζώνης ευρωπαϊκές χώρες. Η λιτότητα της κ. Μέρκελ, που έχει επιβληθεί σχεδόν σε όλα τα κράτη της Ευρωζώνης, έχει προκαλέσει σημαντική συρρίκνωση της κατανάλωσης και αυτό σημαίνει και μείωση των γερμανικών εξαγωγών στις χώρες του ευρωζωνικού Νότου, αλλά και στην Ολλανδία, τη Φινλανδία και το Βέλγιο, που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και υπό την απόλυτη σχέση εμπιστοσύνης με τη Γερμανία. Ως πότε όμως; Όλοι πιστεύουν ότι γρήγορα ο σκληρός πυρήνας των βορείων κρατών θα αντιληφθεί πού οδηγεί η γερμανικής έμπνευσης οικονομική πολιτική και τότε θα λήξει οριστικά η επικράτηση της Γερμανίας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.
2
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που αναγράφει ο διεθνής οικονομικός Τύπος, ο Πρόεδρος της Γαλλίας κ. Ολάντ έδωσε εντολή στο οικονομικό επιτελείο του για την κατάρτιση μελέτης σχετικής με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η μελέτη αυτή ήδη έχει περατωθεί και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι επιβάλλεται ένα δεύτερο «κούρεμα» του ελληνικού δημοσίου χρέους, σε ποσοστό που να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά του. Και φυσικά να συμπεριλαμβάνει όλους τους δανειστές μας. Δηλαδή να συμπεριλαμβάνει τα ομόλογα που κατέχουν τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ. Το ποσοστό στο οποίο θα φτάσει το «κούρεμα» είναι ένα πρόβλημα που απασχόλησε το οικονομικό επιτελείο του Ολάντ. Θέλουν να καταλήξουν σε ένα ποσοστό κουρέματος που να είναι λιγότερο επώδυνο για τους δανειστές, έτσι ώστε να μην επέλθει αναταραχή, να μη δημιουργηθούν σφοδρές αντιδράσεις και δυσμενές κλίμα για την αξιοπιστία της χώρας μας. Πρέπει να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με έγκυρους υπολογισμούς, το 80% του συνολικού δημοσίου χρέους της Ελλάδος βρίσκεται στις ευρωζωνικές τράπεζες και στα θησαυροφυλάκια των κρατών-μελών, ενώ εκτός Ευρωζώνης, στα χέρια ιδιωτών επενδυτών και τραπεζών, βρίσκεται το υπόλοιπο 20% του χρέους μετά το περσινό «κούρεμα». Οι σύμβουλοι του κ. Ολάντ συμφωνούν ότι για να αποκτήσει βιωσιμότητα και να εξυπηρετείται ομαλά το ελληνικό χρέος θα πρέπει, εκτός από το «κούρεμα», πρώτα να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και κυρίως οι ιδιωτικοποιήσεις, να εξακολουθήσει να παραμένει στη θέση της η σημερινή ελληνική κυβέρνηση και να παρουσιάσει σημαντική αύξηση η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα, ώστε να καταπολεμηθεί η ανεργία και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για σύντομη ανάπτυξη της οικονομίας μας. Διαφορετικά προβλέπουν ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν θα μπορέσει να εξυπηρετηθεί επαρκώς.
3
Η άλλοτε ανθούσα και δυναμική οικονομία της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά την ένταξή της στην Ευρωζώνη, άρχισε πλέον να εξασθενεί και τώρα βρίσκεται στον προθάλαμο των Μνημονίων. Όμως μέχρι τώρα δεν έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία για τους όρους δανεισμού. Η ΕΕ, όπως αποκάλυψε ο γερμανικός Τύπος, με τη συμφωνία και της Ευρωζώνης, προβάλλει δύο όρους που είναι αρνητικοί για την κυπριακή οικονομία. Ο πρώτος όρος που θέτει η ΕΕ είναι να καλυφθεί ο δανεισμός με το «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων. Ο δεύτερος όρος είναι η απαίτηση της Ευρωζώνης τα έσοδα από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και των υδρογονανθράκων (εάν βρεθούν) να κατατίθενται σε ειδικό ταμείο, για την εξόφληση του δανείου. Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδης, διαβεβαίωσε προ ημερών ότι δεν πρόκειται να υπογράψει Μνημόνιο με τον όρο του «κουρέματος» των καταθέσεων. Κατόπιν αυτού, η ΕΕ πρότεινε το «κούρεμα» να αφορά μόνο τις καταθέσεις των ξένων υπηκόων. Και επειδή σχεδόν στο σύνολό τους οι καταθέσεις προέρχονται από τη Ρωσία, αντέδρασε αμέσως η ρωσική κυβέρνηση. Και η ΕΕ, φοβούμενη την αρνητική επίδραση που θα έχει στις αγορές το «κούρεμα» των καταθέσεων, φαίνεται ότι προσανατολίζεται στην ιδέα να χορηγήσει δάνειο ύψους 17,5 δισ. ευρώ, όση είναι δηλαδή η υποτιθέμενη αξία των ευρεθέντων κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Να δούμε τελικά πώς θα μπορέσουν οι κύπριοι αξιωματούχοι να πετύχουν ευνοϊκούς όρους δανεισμού, κάτω από αυτές τις αυστηρές προϋποθέσεις.