«Γεωργία, αυτό το σχέδιο νόμου είναι έκτρωμα»

Τα λόγια αυτά δεν τα λέει κανένας τυχαίος ή άσχετος. Είναι η έκρηξη του συμβούλου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αρμόδιου για φορολογικά θέματα, κ. Θεοδώρου Ψυχογιού, σε e-mail της συμβούλου του υπουργού Οικονομικών, υπεύθυνης για το νομοπαρασκευαστικό έργο του υπουργείου, κυρίας Γεωργίας Μπέη.

Η αντίδραση του κ. Ψυχογιού είχε σχέση με σχέδιο για τη ρύθμιση των ανεπίδεκτων είσπραξης οφειλών προς το Δημόσιο, που είχε καταρτίσει το γραφείο του κ. Στουρνάρα, το οποίο όχι μόνο χαρακτηρίζει «έκτρωμα», αλλά στην απάντηση του στην κ. Μπέη, προχωρεί ακόμη παραπέρα, σημειώνοντας ότι το προταθέν σχέδιο «κινείται σε κάτι μεταξύ εγκυκλίου και γυμνασιακής έκθεσης ιδεών»! Και ξεκαθαρίζει στο email που έστειλε ότι «θα παρακαλούσα πολύ να μην κληθώ σε καμιά συζήτηση» επ’ αυτού του εκτρωματικού σχεδίου, το οποίο, σύμφωνα με το e-mail της κυρίας Μπέη, βρισκόταν στο «τελικό στάδιο», άρα μόνο κάποιες… πινελιές χρειαζόταν, επομένως δεν υπήρχε καμιά δυνατότητα αλλαγών σε αυτήν τη… γυμνασιακή έκθεση ιδεών.

Τι προκύπτει από τα δύο αυτά e-mail, που αποκαλύπτει σήμερα το «ΠΑΡΟΝ» και τα οποία πλήρη δημοσιεύονται στη συνέχεια; Ότι, σε ώρες που διακυβεύεται η επόμενη μέρα της χώρας μας και το μέλλον των παιδιών μας, στο υπουργείο Οικονομικών, που έχει τον πρώτο και κύριο ρόλο και κρέμεται από αυτό η τύχη της αγοράς και του κάθε νοικοκυριού, οι άνθρωποι του κ. Στουρνάρα λειτουργούν σαν παιδική χαρά, αποδεικνύονται εντελώς άσχετοι και επικίνδυνοι για τον τόπο, όπως βγαίνει από τις εκρηκτικές διαπιστώσεις του συμβούλου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αλλά και της συναδέλφου του κυρίας Γρηγορίου.

Δεν είναι η μοναδική φορά που το επιτελείο του υπουργού Οικονομικών λειτουργεί με τα… κέφια του, με απίστευτη αλαζονεία, εκλαμβάνοντας όλους τους άλλους ως υποτακτικούς που πρέπει τυφλά να εκτελούν τις εντολές της κυρίας Μπέη και των άλλων συμβούλων (οι περισσότεροι, όπως και η άλλη κυρία, η Ρίτσου, είναι κληρονομιά του Παπακωνσταντίνου) του κ. Στουρνάρα, που, όπως λένε υπουργοί, δεν διαβάζει τα νομοσχέδια που καταθέτει στη Βουλή, ούτε καν τα Μνημόνια! Και αυτό το ύφος αποπνέει το e-mail της επικεφαλής του γραφείου του υπουργού Οικονομικών, που στέλνει στις 21 Φεβρουαρίου στις 6.19 μ.μ. στη σύμβουλο του Ν.Σ. κυρία Αικατερίνη Γρηγορίου, το οποίο έχει ως εξής:

«Κυρία Γρηγορίου,

Το θέμα των ανεπίδεκτων είσπραξης έχει μακρά ιστορία και με εντολή του κ. Υπουργού το διαχειρίζεται το Γραφείο του Υπουργού σε συνεννόηση με τα Γραφεία του Υφυπουργού και του Γ. Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, αφού ήδη έχει λάβει υπόψη τις θέσεις της αρμόδιας Υπηρεσίας.

Συνεπώς, επί της διαδικασίας είμαστε στο τελικό στάδιο.

Η αιτιολογική θα σας αποσταλεί το συντομότερο δυνατόν για να μπορεί να κατανοηθεί η αναγκαιότητα των προτεινόμενων τροποποιήσεων, ως απόρροια και των μνημονιακών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα για την αντιμετώπιση του θέματος αυτού.

Τα ζητήματα που τίθενται και από εσάς και από τον κ. Ψυχογιό, εάν χρειαστεί, μπορούν να συζητηθούν σε σύσκεψη, προκειμένου να οριστικοποιηθούν νομοτεχνικά οι προτεινόμενες διατάξεις.

Ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία και την άμεση ανταπόκριση.

Γεωργία Σ. Μπέη
Νομοπαρασκευαστικό έργο
Γραφείο Υπουργού Οικονομικών»

Το e-mail κοινοποιείται στους Αναστάσιο Μπάνο σύμβουλο του ΝΣ στο υπουργείο Οικονομικών, ο οποίος ήταν και επί Παπακωνσταντίνου και έχει καταθέσει στην Προανακριτική για το στικάκι με τη Λίστα Λαγκάρντ, Σοφία Ρίτσου που ήταν το πρώτο βιολί επί Παπακωνσταντίνου, χειρίστηκε το περιβόητο στικάκι και κλήθηκε στην Προανακριτική και όταν ο Παπακωνσταντίνου μετατέθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος την πήρε μαζί του και παράλληλα την έβαλε στο «Πράσινο Ταμείο», Στυλιανό-Ιωάννη Κουτνατζή σύμβουλο του υφυπουργού Γ. Μαυραγάνη και Αγγελική Μητσολίδου σύμβουλο του Γεν. Γραμμάτεα Χ. Θεοχάρη.

Έκτρωμα…

Την επομένη, 22 Φεβρουαρίου, στις 11.17′ ο σύμβουλος του ΝΣ κ. Θεόδωρος Ψυχογιός απαντά στην κυρία Μπέη με το παρακάτω e-mail:

«Γεωργία, γνωρίζεις ότι σε εκτιμώ ειλικρινά, αλλά, αν αυτό το έκτρωμα που μας στείλατε αποτελεί το τελικό στάδιο της επεξεργασίας του άρθρου 82Α’, τότε ως πολίτης αυτής της χώρας και όχι μόνον ως νομικός σύμβουλος του Υπουργείου αισθάνομαι ανατριχίλα και οργή για την προχειρότητα και την επιπολαιότητα που επιδεικνύεται κατά την εκπόνηση σοβαρών νομοθετικών κειμένων από τους εμπλεκομένους σε αυτή. Και ύστερα, διερωτώμεθα γιατί οι εκάστοτε νόμοι του Υπουργείου δοκιμάζονται σκληρά στον δικαστικό έλεγχο με σωρεία ακυρωτικών αποφάσεων. Πάντως, πιθανή συνάντηση και συζήτηση δεν πρέπει να περιστραφεί μόνο στα νομοτεχνικά προβλήματα του προταθέντος σχεδίου (που κινείται σε κάτι μεταξύ εγκυκλίου και γυμνασιακής έκθεσης ιδεών), αλλά και σε θέματα ουσίας, τα οποία, όπως προκύπτει από τις παρατηρήσεις της κας Γρηγορίου και εμού, δεν είναι ευάριθμα. Σε αντίθετη περίπτωση, θα παρακαλούσα πολύ να μην κληθώ σε καμία συζήτηση. Ευχαριστώ. Θ. Ψυχογιός».


Σχολιάστε εδώ