Αυτοδιοικητικό σκάνδαλο με πρόστιμα-μαμούθ σε βενζινάδες

Την υπόθεση ερευνά Εισαγγελέας, στον οποίο εστάλη ο σχετικός φάκελος από τον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή, στενός συνεργάτης του οποίου δηλώνει στο «Π» ότι ο επιθεωρητής δεν έχει αρμοδιότητα ελέγχου σε αποφάσεις αιρετών αρχόντων, αλλά η υπόθεση μπορεί να ελεγχθεί σε ποινικό επίπεδο από τη Δικαιοσύνη. Τις περίεργες ανακλήσεις προστίμων είχε αποκαλύψει πρώτο το «Π» στις 3 Φεβρουαρίου 2013 (στήλη «Πάρε-δώσε»), τονίζοντας τότε ότι τα πρόστιμα σε βενζινοπώλες για ακατάλληλες ή καταδολιευμένες αντλίες, βάσει του άρθρου 30, παρ. 11, του Αγορανομικού Κώδικα, δεν μπορούσαν νόμιμα να ανακληθούν λόγω συμμόρφωσης του παραβάτη με τη νομοθεσία, κάτι που επικαλέσθηκε ο κ. Μπουραντάς στις σχετικές ανακλητικές αποφάσεις του.

Διεξοδική έρευνα του «Π», όμως, αποκαλύπτει ότι η υπόθεση έχει πολύ μεγαλύτερο βάθος από αυτό που φαινόταν αρχικά, δεδομένου ότι τα πρόστιμα στους βενζινοπώλες, ύψους άνω των 800.000 ευρώ, δεν ανακλήθηκαν μόνο με αποφάσεις αμφίβολης νομιμότητας αλλά και επιβλήθηκαν με αποφάσεις αμφίβολης νομιμότητας!

Εξάλλου, παρότι τα πρόστιμα επιβλήθηκαν σε όλους τους πρατηριούχους για την ίδια υποτιθέμενη παράβαση (έλλειψη κατάλληλης σήμανσης σε αντλίες), η τελική αντιμετώπιση των βενζινοπωλών ήταν διαφορετική: Σε μία περίπτωση τα πρόστιμα δεν ανακλήθηκαν, σε άλλες ανακλήθηκαν επειδή οι πρατηριούχοι «συμμορφώθηκαν και συνεργάσθηκαν», ενώ σε άλλη περίπτωση ανακλήθηκαν επειδή κρίθηκε από την ίδια την Περιφέρεια ότι δεν ήταν νόμιμη εξαρχής η επιβολή προστίμου για την έλλειψη σήμανσης στις αντλίες!

Το αποτέλεσμα από τις χαοτικές, αν όχι ύποπτες, μεθοδεύσεις των υπηρεσιών της Περιφέρειας και του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη είναι ότι ένας μόνο πρατηριούχος έμεινε υποχρεωμένος να πληρώσει το υπέρογκο, πλην παράνομο, πρόστιμο για τα ταμπελάκια στις αντλίες! Η έκβαση της υπόθεσης ως τώρα δημιουργεί σοβαρές υπόνοιες ότι, για λόγους που παραμένουν αδιευκρίνιστοι, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και ο αντιπεριφερειάρχης «στοχοποίησαν» τον συγκεκριμένο πρατηριούχο.

Σημειώνουμε ότι το «Π» επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Μπουραντά για να σχολιάσει το θέμα, αλλά δεν αυτός δεν απάντησε στο σχετικό μήνυμά μας προς τη γραμματεία του. Σε άλλες δηλώσεις του για το θέμα ο κ. Μπουραντάς έχει ισχυρισθεί ότι το πρόστιμο προς τον συγκεκριμένο πρατηριούχο δεν ανακλήθηκε επειδή αυτός εστράφη δικαστικά εναντίον υπαλλήλων των υπηρεσιών της Νομαρχίας. Δηλαδή, «τιμωρήθηκε» επειδή διεκδίκησε με νόμιμα μέσα τη δικαίωσή του! Αντίθετα, πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ διαγράφηκαν σε πρατηριούχους που είχαν παραδεχθεί ότι υπέπεσαν στην παράβαση!

Το «κουβάρι» της υπόθεσης καλείται τώρα να ξετυλίξει η Δικαιοσύνη, ενώ το θέμα έχει φθάσει και στη Βουλή, όπου αναμένονται απαντήσεις υπουργών σε σχετικές ερωτήσεις των βουλευτών Μαρκόπουλου και Νικολόπουλου.

Ν.Χ.


Σχολιάστε εδώ