«Πάρ’ τα, μου λένε, Καραγκιόζη…»

Αντίθετα, ήταν εκεί οι Θόδωρος Πάγκαλος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Παύλος Γερουλάνος. Ο Γ. Παπανδρέου πήγε τελικά στο συνέδριο το Σάββατο το απόγευμα, χωρίς όμως -όπως και αναμενόταν- να πάρει τον λόγο.

• Μέσα στις πολλές ζυμώσεις, συναντήσεις και συζητήσεις που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα, υπήρξε και μία της ομάδας Καρχιμάκη, που είχε αντικείμενο τη συμμετοχή στους κόλπους της της πρώην βουλευτή Δράμας Χαράς Κεφαλίδου. Στη συνάντηση που έγινε την Πέμπτη το βράδυ, η κ. Κεφαλίδου έθεσε εαυτόν στην υπηρεσία της ομάδας, λέγοντας ότι έχει στην κατοχή της 25 ψήφους για την εκλογή Κεντρικής Επιτροπής. Ωστόσο, ο… κακός πρότερος βίος της κ. Κεφαλίδου -και κυρίως ο ρόλος που έπαιξε στην πτώση της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου- δεν άφησε περιθώρια συζήτησης. Έντονες αντιδράσεις υπήρξαν τόσο από τον Γρηγόρη Νιώτη όσο και από τον Φίλιππο Πετσάλνικο, που επιβεβαίωσε τον ρόλο της κ. Κεφαλίδου, αναφέροντας την επιστολή που του είχε στείλει όταν ήταν πρόεδρος της Βουλής…

• Κυριολεκτικά χαμός έγινε στο συνέδριο της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, ανάμεσα στις ομάδες του μακροβιότερου γραμματέα της Νεολαίας Κώστα Πανταζή και του Ν. Ανδρουλάκη, με αφορμή την εκλογή νέου γραμματέα. Η σπίθα που σιγόκαιγε από την Τετάρτη το βράδυ, μετά την τοποθέτηση του Βαγγ. Βενιζέλου, έγινε φλόγα το πρωί της Πέμπτης, με την έφοδο των «Πανταζικών» και το άνοιγμα της διαδικασίας του συνεδρίου. Η πλευρά Πανταζή, που στηρίζει για υποψήφιο γραμματέα τον Π. Χρηστίδη, εξηγούσε ότι οι νεολαίοι εξερράγησαν, καθώς δεν άντεχαν να περιμένουν περισσότερο από 4 ώρες προκειμένου να διαπιστευτούν. Αφήνει μάλιστα αιχμές στην ΕΚΑΠ, καθώς, όπως επισημαίνει, ένα τέταρτο μετά την «μπούκα» οι διαπιστεύσεις άρχισαν να έρχονται. Η πλευρά όμως Ανδρουλάκη χαρακτηρίζει προσχηματικές τις εν λόγω αιτιάσεις και καταγγέλλει την όλη διαδικασία, τονίζοντας πως επιχειρήθηκε πραξικοπηματικά να εκλεγεί νέος γραμματέας, χωρίς να προβλέπεται από το καταστατικό. Το βράδυ της Πέμπτης, πάντως, εκλέχθηκε το όργανο των 101 μελών που θα επιλέξει τον γραμματέα, παρά το γεγονός ότι δεν συμμετείχαν οι «Ανδρουλακικοί». Οι τελευταίοι αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν αναγνωρίζουν τη διαδικασία και θα επιχειρήσουν να τη βγάλουν άκυρη.

• Χαμός όμως με έντονο παρασκήνιο έγινε και το βράδυ της Παρασκευής στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την εκπροσώπηση στην Κεντρική Επιτροπή και ειδικότερα για το μέτρο της εκλογής των 120 μελών της. Συγκεκριμένα, ήρθε σε συνεννόηση ο Στέλιος Αγγελούδης με τον Γιώργο Παναγιωτακόπουλο, προκειμένου το μέτρο της εκλογής να ανέβει στο 30% (δηλαδή σε 36 ψήφους) έναντι του 10% (12 ψήφους) που ίσχυε επί Γ. Παπανδρέου. Η συμφωνία αυτή, που ανακοινώθηκε από τον Χρήστο Πρωτόπαπα, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από πολλά στελέχη (Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Ν. Ανδρουλάκης κ.ά.), που απαιτούσαν την άμεση αλλαγή της απόφασης. Όπως έλεγαν οι καλά γνωρίζοντας, το υψηλό μέτρο διασφάλιζε τους παλιούς, ενώ το χαμηλό έδινε τη δυνατότητα σε νέα στελέχη να αναδειχθούν και αυτό δυσκολεύει τον κεντρικό έλεγχο της ΚΕ.

• Περισσότερα από 40 στελέχη τοποθετήθηκαν κατά την πρώτη ημέρα εργασιών του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Οι περισσότεροι στάθηκαν στα λάθη και τις παραλείψεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα και οδήγησαν το κόμμα από το 45% στο 5%, αντανακλώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και το ευρύτερο κλίμα του συνεδρίου. Συγκεκριμένα, μίλησαν οι Σουλαδάκης, Γρηγοράκος, Παναγιωτακόπουλος, Τσίκας, Χριστοφορίδης, Υφαντής, Λουζιώτης, Καρβούνης, Μπουρμπούλιας, Κορακίδης, Δίμτσα, Μανιαδάκης, Σπίρντζης, Αλεξόπουλος, Ματίνα Λετς, Π. Οικονόμου, Βραχιώτης, Γ. Αποστόλου, Χ. Τσιώκας, Θωμόπουλος, Κυριακόπουλος, Πίτας, Μαλαμίδης, Χριστόπουλος, Χρ. Παπουτσής, Κυριακαράκος, Κουμέντος, Μπατζελή, Φραγκίδης, Μαλτατζής, Χειμωνάς, Δήμου, Ρίζος, Δαμιανίδης, Καρράς, Βρετός και Κυπριατάκης.

Αξίζει να σημειωθεί η φράση του δάσκαλου από την Άρτα, κ. Ρίζου, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε σε σειρά λαθών και ατυχών δημόσιων τοποθετήσεων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, είπε: «Τι να γυρίσω μετά και να πω στο καφενείο που κάθομαι για όλα αυτά; Πάρ’ τα, μου λένε, καραγκιόζη! Και έχουν και δίκιο».

Π. Τζαννετάτος


Σχολιάστε εδώ