XΡΗΜΑτιστήριο

Όχι φωτοβολίδες…

> Ευτυχώς που οι δικαστές δεν αρέσκονται στις φωτοβολίδες που κάνουν θόρυβο, αλλά εξετάζουν τις υποθέσεις ενδελεχώς, με βάση τα στοιχεία και τις μαρτυρίες, αφήνοντας για άλλους τα περί ενδείξεων αξιόποινων πράξεων και ικανοποίησης του όχλου, που διψά για αίμα! Με το να ασκούνται από τις εισαγγελικές αρχές διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα κατά διοικήσεων ημικρατικών εταιρειών που φέρονται με πράξεις και παραλείψεις να προκάλεσαν οικονομική ζημία σε αυτές δεν πάμε πουθενά. Και εξηγούμαστε, για να μην παρεξηγούμαστε. Σαφώς και είμαστε υπέρ του να λάμψει η αλήθεια, να αποδοθούν οι ευθύνες και να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι έχουν βάλει το δάχτυλο στο μέλι, αλλά από το σημείο αυτό μέχρι του να καταστρατηγείται το τεκμήριο της αθωότητας και να εφαρμόζονται αναδρομικά δικονομικοί κανόνες, όταν αυτοί περιέχουν προβλέψεις που θίγουν εντέλει ουσιώδη συμφέροντα του κατηγορουμένου, η απόσταση είναι μεγάλη.

> Μιλάμε για έγκλημα εκ προμελέτης! Παρά τις πολυδιαφημισμένες διαγραφές χρέους (PSI και επαναγορά ομολόγων), που υποτίθεται ότι θα έλυναν το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, και τις σκληρές πολιτικές λιτότητας, που φτωχοποίησαν το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, οι εμπνευστές και υποστηρικτές των Μνημονίων, «τροϊκανοί» εξωτερικού – εσωτερικού, κατάφεραν μέσα σε τέσσερα χρόνια να επιβαρύνουν κάθε έλληνα φορολογούμενο με πρόσθετο χρέος ύψους 2.200 ευρώ.

>Αφού μπορούν, γιατί να μην το κάνουν; Αληθεύει ότι κάποιοι βασικοί μέτοχοι, που κατέχουν τη συντριπτική πλειοψηφία των χαρτιών των εταιρειών τους, επιδιώκουν να έχουν χαμηλό ετήσιο κύκλο εργασιών, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της ανέξοδης διαγραφής τους από το χρηματιστηριακό ταμπλό;

>Λέτε κάποια από τα ξεπουλήματα να ήταν προσυμφωνημένα; Από τη στιγμή που οι τιτλοποιήσεις μεγιστοποιούν τα οφέλη κατά την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, γιατί δεν αποτέλεσαν την πρώτη εναλλακτική στη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων;

>Σοκ και δέος! Μπορεί κάποιες από τις φερόμενες ως συστημικές τράπεζες να έχουν εξασφαλίσει το 10% της ελάχιστης συμμετοχής στις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, κερδίζοντας έτσι μια μικρή παράταση ιδιωτικής ζωής, ωστόσο είναι σχεδόν αδύνατον να συγκεντρώσουν τα υπόλοιπα χρήματα προκειμένου να μην κρατικοποιηθούν στην αρχή και πουληθούν στη συνέχεια.

>Σας θυμίζει κάτι; Με δεδομένο ότι η ενίσχυση της ισοτιμίας ενός νομίσματος έχει περίπου τις ίδιες επιπτώσεις με την αύξηση του βασικού επιτοκίου, είναι λογικό οι αδύναμες χώρες του ευρωπαϊκού νότου να απεύχονται μια τέτοια εξέλιξη, προκειμένου να μην πληγούν οι εκτός Ευρωζώνης εξαγωγές τους.

>Τυχαίο που οι τράπεζες επιλέγουν να προχωρήσουν σε ανάκτηση κυριότητας πλοίων από δάνεια που δεν εξυπηρετούνται; Δεν νομίζουμε, καθώς προτιμούν να τα δώσουν προς διαχείριση σε τρίτους, μέχρι οι αξίες τους να ανέβουν, παρά να ακολουθήσουν τη διαδικασία της κατάσχεσης και του πλειστηριασμού σε χαμηλότερη τιμή.

>Υποκριτές και Φαρισαίοι! Τώρα θυμήθηκε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ότι τα κεφάλαια που δανείζουν τα μέλη της προέρχονται κυρίως από καταθέσεις, με αποτέλεσμα η μη λελογισμένη διαχείριση αυτών να θέτει σε κίνδυνο την περιουσία των πελατών τους; Πού ήταν τόσο καιρό όταν εισηγητές, τμήματα χορηγήσεων, επιτροπές πιστοδοτήσεων, διευθύνσεις διαχείρισης κινδύνων κ.λπ. μοίραζαν αφειδώς χρήμα;

>Τα συμπεράσματα δικά σας! Την ίδια μέρα που ο γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προσκαλούσε τις επιχειρήσεις της χώρας του να επενδύσουν στην Ελλάδα, η Credit Agricole ανακοίνωνε υψηλότερες του αναμενόμενου ζημίες λόγω των φόρων επί της πώλησης της ελληνικής μονάδας της Εμπορικής.

>Κόβουν απ’ όπου μπορούν οι διοικήσεις των εισηγμένων! Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Γενική Εμπορίου, που προχώρησε σε αντικατάσταση του δικηγόρου της (πάγιας αντιμισθίας) με νομική εταιρεία (παροχής υπηρεσιών).

>Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει! Είναι δυνατόν η ίδια γενική συνέλευση μιας εταιρείας να εγκρίνει από τη μια την έκδοση κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου μέχρι ποσού 13.400.000 ευρώ και από την άλλη την παροχή άτοκου δανείου ποσού 230.000 ευρώ προς την πρόεδρο του ΔΣ της; Περί της Μινέρβα ο λόγος.

>Στερώντας από την εταιρεία τη δυνατότητα ανάκαμψης! Κι αν η Marfin Egnatia Bank έχει κάθε λόγο να μη θέλει το άνοιγμα της διαδικασίας συνδιαλλαγής ανάμεσα στο Καζίνο Ρίο και τους πιστωτές, δεν θα έπρεπε να ισχύει το ίδιο με το ΙΚΑ, που όλως τυχαίως τάχθηκε κατά του εγχειρήματος.

>Εκτός κι αν οι αγορές είναι συμφωνημένες! Υπό αυτές τις χρηματιστηριακές συνθήκες, με τις τιμές καταποντισμένες και τη συναλλακτική δραστηριότητα ανύπαρκτη, η πώληση 60.000 ιδίων μετοχών της MLS από την εταιρεία ίσως να μην είναι η καλύτερη επιλογή.

> Μπορεί να μη σημαίνει τίποτε, μπορεί να σημαίνει και πολλά! Αλήθεια, γιατί το διαχειριστικό κόστος της ΔΕΠΑ, αναφορικά με τη δημοπρασία ποσοτήτων φυσικού αερίου, έπρεπε να προσδιοριστεί με βάση το δολάριο και όχι το ευρώ;

>Πιο πολύ στοίχισε η εκτύπωση του πινακιδίου και το μελάνι της ανακοίνωσης παρά αυτή καθαυτή η πράξη! Σε αγορά 12 ολόκληρων ιδίων μετοχών, με μέση τιμή κτήσης 1,08 ευρώ ανά μετοχή, συνολικής αξίας 12,96 ευρώ, προέβη ο Όμιλος Ιντεάλ.

>Με μόνο άλλοθι τις εκκρεμότητες στον νόμο, ο βασικός μέτοχος της Euromedica μετέθεσε την έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας! Εύλογα γεννιέται το ερώτημα, δεν υπήρχαν άλλα θέματα ημερήσιας διάταξης ή έπρεπε σώνει και καλά να μείνει κρυφή από το επενδυτικό κοινό η γενικότερη πορεία του ομίλου;

>Ταξίδι στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα θυμίζει η διαδικασία αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ, καθώς κάποιοι εμπλεκόμενοι τάσσονται υπέρ της χρηματιστηριακής πώλησης ποσοστών, ενώ ορισμένοι άλλοι προκρίνουν τη μέθοδο της παραχώρησης. Ο πρόεδρος, πάντως, του Οργανισμού φαίνεται να έχει σοβαρότερα θέματα να ασχοληθεί, όπως οι αρχιτεκτονικές προτάσεις για το μουσείο.

>Καλή η προσπάθεια, αλλά δεν αρκεί! Μπορεί ο ένας εκ των βασικών μετόχων της Attica Βank (βλέπε ΤΣΜΕΔΕ) να δεσμεύεται να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, ωστόσο οι άλλοι δύο, ήτοι Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και good TT, είτε δεν θέλουν είτε δεν μπορούν.

>Είδες για να έχει το εκδοτικό κατεστημένο με το μέρος του; Μα, καλά, πόσες φορές θα πρέπει να ξαναδιαφημιστεί η λειτουργία υδατοδρομίων στη χώρα μας; Μάλλον όσες ακριβώς χρειάζεται για να εμπεδώσουμε ότι ο υπουργός Ανάπτυξης εργάζεται σκληρά.

>«Αν αλλοδαπός μέτοχος δεν είναι σίγουρος για τη νομική του θέση, θα πρέπει να συμβουλευτεί τον επαγγελματία σύμβουλό του στην οικεία αλλοδαπή χώρα»! Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες φαίνεται να εξελίσσεται η υποχρεωτική δημόσια πρόταση που υπέβαλε η P&P Water Holdings για την απόκτηση του συνόλου των κοινών ονομαστικών μετοχών της Eurodrip.

>Επειδή πιστεύουμε στο έργο που καλούνται να επιτελέσουν οι ρυθμιστικές αρχές, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε τις πράξεις της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, που σε αντίθεση με κάποιες άλλες ούτε χειραγωγείται από κυβερνήσεις ούτε φοβάται να συγκρουστεί με τα συμφέροντα. Για πολλοστή φορά προχωράει στην επιβολή ενός μέτρου προς όφελος των καταναλωτών, όπως είναι αυτό της μείωσης των τελών της σταθερής τηλεφωνίας ως αποτέλεσμα του περιορισμού των χονδρικών τελών τερματισμού κινητής.

>Οι συνεντεύξεις του προέδρου του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων… βγάζουν ειδήσεις! Αλήθεια, κύριε Αθανασόπουλε, ποιοι είναι οι εμπλεκόμενοι επενδυτές που, σε αντίθεση με τους συνυποψηφίους τους, είχαν στην κατοχή τους πληροφορίες απαραίτητες για τη σωστή αξιολόγηση του ΟΠΑΠ; Από πού τις βρήκαν; Εσείς πώς το ξέρετε;

• Δώρον άδωρον; Μπορεί η μείωση στον φόρο μεταβίβασης να κινείται προς την κατεύθυνση της αναθέρμανσης της κτηματαγοράς, ωστόσο το όποιο όφελος κινδυνεύει να εξανεμιστεί από την πιθανή αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

• Τι να πρωτοελέγξει κι αυτή; Με αφορμή την εμπλοκή που έχει παρουσιαστεί στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αναρωτιόμαστε αν η Δικαιοσύνη θα αναζητήσει τους υπευθύνους που συνέταξαν τη λεόντειο σύμβαση με τους ιδιώτες, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει τμηματικές καταβολές χρημάτων ανεξάρτητα από την πρόοδο των έργων στα υποβρύχια…

• Δεν θα μπορούσαν να καλυφθούν οι θέσεις από μετακινήσεις, μετατάξεις υπεράριθμου προσωπικού άλλων υπηρεσιών και φορέων; Σε μια περίοδο που επίκεινται διωγμοί ακόμα και στον στενό δημόσιο τομέα, γιατί η θυγατρική της ΔΕΗ που διαχειρίζεται το δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης έχει προκηρύξει διαγωνισμούς για την εύρεση αναδόχων που θα φυλάττουν τα περιουσιακά της στοιχεία;


Σχολιάστε εδώ