Στον δεύτερο μειοδότη ανέθεσε έργο η ΔΕΠΑΝΟΜ με ζημία για το Δημόσιο 504.000 ευρώ!

Αυτό προκύπτει ευθέως από τα στοιχεία του φακέλου της δημοπρασίας για το έργο «Αναδιαρρύθμιση χώρων στο Τζάνειο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά», προϋπολογισμού 1.595.000 ευρώ με ΦΠΑ, η οποία έγινε στις 19 Ιουνίου 2012.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 6 τεχνικές εταιρείες, που κατά σειρά μειοδοσίας ήταν οι: 1) ΕΛΛ. ΤΕΧΝΙΚΗ με 874.000 ευρώ με ΦΠΑ, έκπτωση 45,02%, 2) VERITEX με 1.378.000 ευρώ με ΦΠΑ, έκπτωση 13,56% και οι επόμενες τέσσερις με εκπτώσεις 8,93%, 3,86%, 2,99% και 0,01%.

Σύμφωνα με το πρακτικό του διαγωνισμού, η Επιτροπή έκρινε κατά πλειοψηφία ότι επιβάλλεται ο αποκλεισμός του μειοδότη (ΕΛΛ. ΤΕΧΝΙΚΗ), σύμφωνα με την αρχή της τυπικότητας, διότι στον φάκελο των δικαιολογητικών δεν υπήρχε το πρωτότυπο (!) πιστοποιητικό εγγραφής και της ενημερότητας στο ΜΕΕΠ. Λησμόνησε όμως η επιτροπή ότι η ίδια είχε παραλάβει τον φάκελο με τα πιστοποιητικά τα οποία προσκόμισε ο μειοδότης και αφού διαπίστωσε την εγκυρότητά τους έκανε αποδεκτή τη συμμετοχή του στη δημοπρασία και για αυτόν τον λόγο προχώρησε στο άνοιγμα των οικονομικών προσφορών. Αν υπήρχε πρόβλημα με τα πιστοποιητικά, ότι ήταν το αντίγραφο και όχι το πρωτότυπο, θα είχε αποκλείσει την εταιρεία. Κάνοντας δεκτά τα πιστοποιητικά σήμαινε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.

Η μεθόδευση που ακολουθήθηκε προκειμένου να αποκλεισθεί ο πραγματικός μειοδότης και να κατακυρωθεί το έργο στον δεύτερο μειοδότη, τη VERITEX, με ζημία για το Δημόσιο 504.000 ευρώ αποκαλύπτεται από την εξής αναφορά των πρακτικών: «Καθίσταται αλυσιτελής η έρευνα του φακέλου της οικονομικής προσφοράς όσον αφορά την συμμόρφωση αυτού προς τα προβλεπόμενα στα οικεία άρθρα της διακήρυξης για το περιεχόμενο του φακέλου της οικονομικής προσφοράς», που σημαίνει ότι η αποδεδειγμένη ζημία του Δημοσίου είναι δευτερεύον θέμα. Σε μια εποχή που περικόπτει η κυβέρνηση τη σύνταξη του αγρότη, του ανάπηρου, του πολύτεκνου και ψάχνει και για το τελευταίο ευρώ, οι κύριοι της ΔΕΠΑΝΟΜ δωρίζουν 504.000 ευρώ, για τους τύπους, που και αυτή η επίκληση αμφισβητείται. Διότι αν υπήρχε θα την επικαλείτο η Επιτροπή και είτε θα είχε αποκλείσει την εταιρεία, είτε θα έδινε προθεσμία 1-2 ωρών για να προσκομίσει το πρωτότυπο του σχετικού πιστοποιητικού και το Δημόσιο δεν θα έχανε 504.000. Μπρος σε αυτό το τεράστιο… καπέλο σε σχέση με την προσφορά του δεύτερου μειοδότη, η Επιτροπή είχε τη δυνατότητα να ακυρώσει τον διαγωνισμό και να ξαναγίνει γρήγορα με σύντμηση των προθεσμιών. Για να μη γίνει ούτε το ένα ούτε το άλλο ενισχύει τις υποψίες για μεθοδεύσεις, ακόμη και για στημένες δουλειές… Και εδώ βρίσκεται το σκάνδαλο που θα πρέπει να διερευνήσει ο Εισαγγελέας αλλά και Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιντζής.

Η υπόθεση βρωμάει…

Τη σύμβαση κατασκευής του έργου υπογράφει εκ μέρους της VERITEX, η οποία έχει έδρα τα Ιωάννινα, ο αντιπρόεδρός της κ. Βώττης, αντί του προέδρου κ. Σταύρου, ενώ βασικό στέλεχος αυτής είναι η κ. Θεοδώρα Ελευθ. Καλογιάννη (αρ ΜΕΚ 26343). Χρήσιμο στοιχείο για την έρευνα αν υπάρχει σχέση των στελεχών της εταιρείας, στην οποία η ΔΕΠΑΝΟΜ έδωσε σκανδαλωδώς τη δουλειά, με σημαίνον κυβερνητικό στέλεχος…

Εκείνο που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι η επιλεκτική εφαρμογή της αρχής της τυπικότητας, η αποσιώπηση και παραβίαση ρητής διάταξης του Ν.3669/2008, όπως προκύπτει και από έγγραφο του διευθύνοντος συμβούλου κ. Φωτάκη, οδηγούν αβίαστα στο γεγονός της διάπραξης εκ μέρους των υπευθύνων της παράβασης καθήκοντος και της απιστίας.


Σχολιάστε εδώ