Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

• Με σημαντικές διακυμάνσεις και αναζητώντας φρέσκες ειδήσεις, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά «υπερασπίζεται» τα επίπεδα των 1.000 μονάδων και δείχνει τη διάθεση να κινηθεί σταθερά ανοδικά, εφόσον η συγκυρία το επιτρέψει.

• Με δεδομένο ότι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων αλλά και σε μια σειρά επιμέρους μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων προς τους εταίρους και πιστωτές μας βαίνουν εντός πλάνων, κάτι που μένει να επικυρωθεί τις επόμενες ημέρες και από την «τρόικα», που επανεμφανίζεται στην Αθήνα, αρκετοί εκτιμούν πως θα επιβεβαιωθούν στην πράξη οι καλές «εντυπώσεις» που έχουν αποκομίσει οι εμπλεκόμενοι με την αγορά μας τις τελευταίες ημέρες. Και πάντως κανείς δεν παραβλέπει πως και τις επόμενες ημέρες θα δούμε πιθανότατα διορθώσεις και πισωγυρίσματα, πλην όμως οι περισσότεροι εκτιμούν πως αυτές είναι κινήσεις που πρέπει να γίνουν, ώστε να μην τεθεί σε δοκιμασία η στήριξη των 1.000 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

• Σε κάθε περίπτωση, όλες αυτές τις ημέρες ο Γενικός Δείκτης κινείται σταθερά σε υψηλά τουλάχιστον 18 μηνών – για την ακρίβεια, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2011.

• Για να συνεχίσει όμως σε αυτήν την τροχιά, χρειάζεται απαραιτήτως νέες ειδήσεις, είτε από τον επιχειρηματικό χώρο είτε από το πεδίο των κυβερνητικών πρωτοβουλιών.

• Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι αναλυτές και οι εμπειρότεροι των χρηματιστών συστήνουν υπομονή, καθώς το προσεχές διάστημα θα κρίνει τη γενικότερη πορεία της αγοράς. Θεωρούν πως θα δοκιμαστούν τα σημερινά επίπεδα στήριξης και πάντως μετά και την αύξηση κεφαλαίου των τραπεζών τους επόμενους μήνες η αγορά πιθανότατα δεν θα είναι η ίδια…

ΥΓ.: Μπορεί τις τελευταίες ημέρες η αγορά να κρατάει χαρακτήρα και να δοκιμάζει ακόμα και τις 1.050 μονάδες, ο λόγος όμως που δεν είχε κλείσει πάνω από αυτό το όριο -τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη- ήταν η παρουσία πωλητών που δεν διστάζουν να μπουν στο παιχνίδι ανά πάσα στιγμή. Και παρότι, όπως δείχνουν και τα κλεισίματα του Γενικού Δείκτη, δεν «κερδίζουν» στη διελκυστίνδα μέχρι στιγμής, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν. Καλό θα είναι να μην το ξεχνάμε αυτό και βρεθούμε ξαφνικά προ εκπλήξεων. Ό,τι ξεκινά ως «διορθωτική κίνηση» δεν θέλει πολύ για να… ξεφύγει!


Σχολιάστε εδώ