Σπάει ο απομονωτισμός του Κουβέλη και… ετοιμάζει βαλίτσες!

Η αλήθεια είναι ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός, υπό την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά, υποδέχτηκε με κάθε επισημότητα τον γάλλο Πρόεδρο, με την επίσκεψη όμως, τις συμφωνίες και τις συζητήσεις να χαρακτηρίζονται μάλλον ως επιδερμικές. Κατά τα λοιπά, βέβαια, έλαβε χώρα πίσω από τις κλειστές πόρτες του μεγάρου Μαξίμου ένα αδιαμφισβήτητα πλουσιοπάροχο γεύμα εργασίας, παρουσία και του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για ένα μενού που αποτελείτο από εδέσματα όπως σφυρίδα, σπανακόπιτα και άλλα πολλά.

Για όσους θυμούνται καλά, ήταν αρχές Οκτωβρίου του 2012 όταν ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ -κατά την επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα- είχε αρνηθεί να τη συναντήσει, γεγονός που έκανε τότε τον Ευάγγελο Βενιζέλο να «σκοντάψει», αφού δεν κατέστη εν τέλει δυνατό ούτε και γι’ αυτόν να συμμετέχει στο δείπνο που παραχώρησε προς τιμήν της ο Αντ. Σαμαράς. Αυτή τη φορά, όμως, δεν συνέβη το ίδιο. Κατά την επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ και το… πολιτικό μενού ήταν για τρεις συνδαιτυμόνες, με τη σημειολογία της κοινής εμφάνισης των τριών εταίρων να καθίσταται εξόχως ενδιαφέρουσα. Κι αυτό, γιατί είχαμε τον απεγκλωβισμό των συναντήσεων από το πρωτόκολλο. Ο γάλλος Πρόεδρος τους είδε όλους μαζί σε μία συνάντηση -γεγονός που σαφώς γράφει ιστορία-, ενώ το ουσιαστικότερο όλων προφανώς είναι το γεγονός ότι αυτό το πλαίσιο δημιούργησε τις συνθήκες ώστε οι τρεις να λειτουργήσουν τροπόν τινα συλλογικά, παρά τις αρρυθμίες που σημειώθηκαν και εξακολουθούν να σημειώνονται στο κυβερνητικό σχήμα.

Την ίδια ώρα, δεν περνά καθόλου απαρατήρητο το ότι έσπασε ο πάγος από πλευράς Κουβέλη, αφού ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κατά το παρελθόν έχει επανειλημμένα αρνηθεί να δει την «τρόικα», και ήταν αρκετά επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά τις διεθνείς επαφές του.

Στην παρούσα συγκυρία, ωστόσο, και όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Π», η συνομιλία του κ. Κουβέλη με τον γάλλο Πρόεδρο, αν και ολιγόλεπτη, έγινε σε θερμό κλίμα, με τον τελευταίο να θέλει να μάθει τις εντυπώσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ από τη συμμετοχή ενός αριστερού κόμματος σε τρικομματική κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας ως «πείραμα» τη συνεργασία της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Ο κ. Κουβέλης, απαντώντας του γαλλιστί, τόνισε πως πρόκειται για μια θέση ευθύνης, καθώς το κόμμα του θα μπορούσε να έχει διαλέξει τον εύκολο δρόμο της αντιπολίτευσης. Επίσης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος της Αγίου Κωνσταντίνου, υπογράμμισε ότι «η Γαλλία θα πρέπει να δείξει εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και να βοηθήσει ώστε να έρθουν επενδύσεις και να υπάρξουν θέσεις εργασίας». Ακόμη, όπως διεμήνυσε στενός συνεργάτης του προέδρου στο «Π», «οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο αντρών είναι ανοιχτοί, καθώς θα υπάρξει σύντομα πρόσκληση του Φρανσουά Ολάντ», ώστε ο κ. Κουβέλης να επισκεφθεί τη Γαλλία. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αναμένεται το επόμενο διάστημα να βρεθεί εκ των πραγμάτων με μια… βαλίτσα στο χέρι, καθώς, όπως επισημαίνουν οι επιτελείς του, «προγραμματίζεται να ταξιδέψει και στις Βρυξέλλες», για να συναντήσει του κυρίους Μπαρόζο και Σουλτς, δίχως όμως να έχει οριστικοποιηθεί το τελικό χρονοδιάγραμμα. Κατά τα λοιπά, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι είναι σαφές πως… τρέμουν τις καθημερινές εξελίξεις, με τον κλοιό γύρω τους να σφίγγει επικίνδυνα, αφού οι κοινωνικές αντοχές μειώνονται. Έτσι, την προσεχή Τρίτη, στην καθιερωμένη συνεδρίαση της ΕΕ της ΔΗΜΑΡ, θα τεθεί το θέμα του προγραμματισμού δράσεων του κόμματος για τους επόμενους δύο μήνες. Άντε να δούμε, γιατί αυτό το γενικόλογο «κοινωνικό δίκτυ προστασίας» φέρνει κάτι σαν ασπιρίνη, που δεν φέρνει όμως καμία ανακούφιση.


Σχολιάστε εδώ