Σκηνικό κρίσης στο Αιγαίο από Τουρκία

Έτσι, λοιπόν, την επόμενη της επίσκεψης του γάλλου Προέδρου είχαμε μπαράζ παραβιάσεων τόσο του εναερίου όσο και του θαλασσίου εθνικού χώρου, που σήμανε συναγερμό στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Συγκεκριμένα, σχηματισμός 6 μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Τουρκικής Αεροπορίας, 2 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235MPA και 2 ελικόπτερα S-70B6 πραγματοποίησαν συνολικά 5 παραβάσεις του FIR και 16 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου σε Βόρειο, Κεντρικό και ΝΑ Αιγαίο, ενώ 2 από τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα. Παράλληλα, η τουρκική κορβέτα «Bozcaada» έκανε προκλητικές βόλτες στις Κυκλάδες, καλυπτόμενη πίσω από τον όρο της «αβλαβούς διέλευσης», κινούμενη βόρεια της Πάρου, νοτίως μεταξύ Σίφνου και Αντίπαρου και τελικά μεταξύ Μυκόνου και Νάξου, όπου και εξήλθε από τα εθνικά χωρικά ύδατα το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, η Τουρκία την ίδια μέρα ανακοίνωσε τον προγραμματισμό θαλασσίων ερευνών για υδρογονάνθρακες σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ νοτίως του Καστελλόριζου!

Όπως ήταν φυσικό, η αντίδραση της χώρας μας ήταν άμεση. Με ρηματική διακοίνωση, που κατατέθηκε στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η Ελλάδα ενημερώνει τον Οργανισμό για την παραχώρηση εκ μέρους της Τουρκίας αδειών έρευνας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας, προκειμένου να διασφαλιστούν τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, «η ενέργεια αυτή διασφαλίζει τις ελληνικές θέσεις για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, σύμφωνα πάντοτε με το εθιμικό και συμβατικό Δίκαιο της Θάλασσας και ειδικότερα τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Η ρηματική διακοίνωση μάλιστα θα δημοσιευθεί στο Law of the Sea Bulletin. Αμυντικοί αναλυτές ερμήνευαν την εξέλιξη αυτή ως το πρώτο βήμα για την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ, τονίζοντας παράλληλα ότι αναμένεται κλιμάκωση των προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας. Για το θέμα των προκλήσεων έκανε λόγο και ο ΥΕΘΑ Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος, στο περιθώριο της Συνόδου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, συναντήθηκε με τον τούρκο ομόλογό του Ισμέτ Γιλμάζ και του μετέφερε την ενόχληση της Αθήνας στις συνεχιζόμενες προκλήσεις. Ειδικότερα, ο υπουργός υπογράμμισε ότι «οι παραβάσεις και παραβιάσεις στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, οι περίεργες πλεύσεις, περίεργοι πλόες, τουρκικών πολεμικών πλοίων, δεν βοηθούν προς την καλύτερη γειτονία και συνεργασία των δύο χωρών».

Του επεσήμανε ότι αν η Τουρκία επιχειρήσει να θίξει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας θα προκληθεί θερμό επεισόδιο. Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί τέτοια ενέργεια. Και πρόσθεσε ότι μπορεί η χώρα μας να διέρχεται σοβαρή οικονομική κρίση, αλλά διαθέτει ΟΛΑ τα αναγκαία για να διαφυλάξει τα δικαιώματά της, να προστατεύσει τους χώρους της.

Στον ισχυρισμό του τούρκου υπουργού ότι εδώ εκπαιδεύσαμε τρομοκράτες, ο κ. Παναγιωτόπουλος απάντησε ότι όλα αυτά αποτελούν σενάρια αρρωστημένης φαντασίας και τον κάλεσε να κάνουν μαζί «έφοδο» σε όποια ελληνική περιοχή θεωρούν οι Τούρκοι ότι φιλοξενεί τέτοια «εκπαιδευτήρια τρομοκρατών».

Η Ελλάδα είναι μια νομοταγής χώρα της ΕΕ και είναι κράτος δικαίου, πρόσθεσε ο κ. υπουργός.


Σχολιάστε εδώ