Σενάρια… τρόμου στο ΔΝΤ για ύφεση 1% – 2% και το 2014!

Αν επιβεβαιωθεί αυτή η δυσμενής πρόβλεψη, αντί για έξοδο από το «τούνελ της ύφεσης» το 2014, η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να συρρικνώνεται και το 2014 κατά 1% με 2%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου.

Στον αντίποδα αυτών των δυσμενών εκτιμήσεων του Ταμείου, οι οποίες προς το παρόν δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει, στις τελευταίες εκτιμήσεις που δημοσιοποίησε για την ευρωπαϊκή οικονομία την Παρασκευή, ότι το 2013 το ποσοστό συρρίκνωσης του ΑΕΠ στην Ελλάδα θα περιορισθεί στο 4,4%, δηλαδή κοντά στους αρχικούς στόχους του προγράμματος. Η Κομισιόν, πάντως, αναθεωρεί προς το χειρότερο τις προηγούμενες προβλέψεις της για την ανεργία, εκτιμώντας τώρα ότι θα φθάσει το 27% φέτος. Για το 2014, που θεωρείται το έτος-κλειδί για την έξοδο από την ύφεση, η Κομισιόν επιμένει να προβλέπει ενίσχυση του ΑΕΠ, έστω οριακή, κατά 0,6%, αλλά και μείωση της ανεργίας στο 25,7%. Το μήνυμα που θέλησε να περάσει προς την Ελλάδα ο Επίτροπος Όλι Ρεν, παρουσιάζοντας αυτές τις εκτιμήσεις, είναι ότι δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο αλλαγών στο πρόγραμμα που εφαρμόζεται, ότι δεν έχει νόημα οποιαδήποτε συζήτηση για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές και για πιθανές αστοχίες στον σχεδιασμό και του νέου Μνημονίου. «Σκάστε και εφαρμόστε» θα μπορούσε να είναι συνοπτικά το μήνυμα που πέρασε και την Παρασκευή προς την Αθήνα ο φινλανδός Επίτροπος.

«Ο παραμικρός δισταγμός στην εφαρμογή του προγράμματος, τόσο στο δημοσιονομικό όσο και στο διαρθρωτικό επίπεδο, μπορεί να αποθαρρύνει τους επενδυτές και να επιβαρύνει τη ζήτηση», αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο της Κομισιόν, απαντώντας προκαταβολικά σε πιθανές αιτιάσεις για λάθος σχεδιασμό του προγράμματος: «Το πρόγραμμα είναι σωστό, εσείς θα φταίτε αν δεν εφαρμοσθεί και δεν φέρει αποτελέσματα» είναι το μήνυμα της Κομισιόν.

Προδιαγεγραμμένο «ατύχημα»;

Όλες οι δυσκολίες που ήδη εμφανίζονται στην υλοποίηση και αυτού του προγράμματος είναι σαφές ότι οφείλονται και πάλι στην υποτίμηση της ύφεσης ή, για να το πούμε με τεχνικούς όρους, στην υιοθέτηση εσφαλμένων δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών. Το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι γνώριζε πολύ καλά το πρόβλημα, γιʼ αυτό και ένας από τους τρεις σοβαρούς κινδύνους εκτροχιασμού του προγράμματος, που μνημονεύεται στο Μεσοπρόθεσμο του Οκτωβρίου, είναι ακριβώς η υποτίμηση της ύφεσης.


Σχολιάστε εδώ