ΠEΙΡΑΙΑΣ

Η σύμβαση προέβλεπε τη δημιουργία συνεδριακού-εκθεσιακού κέντρου έκτασης 34.000 τ.μ. και κόστους 100 εκατ. ευρώ, με ελάχιστη εγγυημένη απόδοση για την ΟΛΠ ΑΕ, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως, το οποίο θα προσαυξανόταν κατά 4,5% κάθε χρόνο. Όπως όμως διέρρευσε τελευταία, η κοινοπραξία προχώρησε σε καταγγελία της σύμβασης, αναφέροντας ότι εδώ και 4 χρόνια δεν της έχει παραχωρηθεί ο χώρος για να ξεκινήσει το έργο, λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών. Με το δεδομένο λοιπόν ότι άλλαξαν και τα οικονομικά δεδομένα, η κοινοπραξία φέρεται να δηλώνει ότι δεν επιθυμεί να υλοποιήσει τη σύμβαση. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα είναι μια αρνητική εξέλιξη που θα της στερήσει μια επένδυση που θα έφερνε κόσμο στον Πειραιά, θα έφερνε τα Ποσειδώνια στον φυσικό τους χώρο και θα δημιουργούσε πολλές θέσεις εργασίας σε μια εποχή που η ανεργία έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις. Η διοίκηση του ΟΛΠ έχει υποχρέωση να ξεκαθαρίσει τι συμβαίνει με το θέμα αυτό. Όντως η κοινοπραξία έκανε πίσω; Κι αν ναι, γιατί; Γιατί αν ισχύουν αυτά που ισχυρίζεται η κοινοπραξία, οι ευθύνες είναι τεράστιες. Γιατί η διοίκηση του ΟΛΠ γνώριζε την καθυστέρηση. Και ήταν σίγουρο πως αν… χρόνιζε το θέμα, η επένδυση θα κινδύνευε να μη γίνει. Το θέμα είναι γιατί δεν ενδιαφέρθηκε κανένας προκειμένου να μη χαθεί -αν ισχύουν αυτά που προαναφέραμε- η επένδυση; Η διοίκηση της ΟΛΠ ΑΕ πρέπει αμέσως να ξεκαθαρίσει τη θέση της και να πει την αλήθεια.

// Μια πρωτοποριακή ενέργεια που θα αναδείξει τουριστικά τον Σαρωνικό έκανε η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων και την παρουσίασε την περασμένη Πέμπτη ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Κατσικάρης. Πρόκειται για διάφορα σποτάκια που αναδεικνύουν τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητες των νησιών και τα οποία θα «παίζουν» συνεχώς στο διαδίκτυο. Παράλληλα θα υπάρχουν χρήσιμες πληροφορίες και στοιχεία, ώστε να γνωρίζει ο κάθε εν δυνάμει επισκέπτης τους πώς να πάει, πού να μείνει, τι να φάει, ποια σημεία να επισκεφτεί κ.λπ. Στην παρουσίαση που έγινε στην αίθουσα που συνεδρίαζε παλαιότερα το Νομαρχιακό Συμβούλιο σημειώθηκαν ορισμένα… παρατράγουδα. Οι δήμαρχοι κάποιων νησιών που παρίσταντο, άρχισαν να μιλάνε για τα προβλήματα της κάθε περιοχής και όχι για το θέμα της παρουσίασης. Άλλος έλεγε για το νερό, άλλος για την ελλιπή χρηματοδότηση, άλλος για τις αποχετεύσεις κ.λπ. Έτσι αναγκάσθηκε ο Δ. Κατσικάρης να ρωτήσει ευθέως αν έχουν εξαγγελθεί για τα νησιά στα δύο τελευταία χρόνια έργα ύψους 150 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που στα προηγούμενα 20 χρόνια τα έργα που έγιναν δεν ξεπερνάνε τα 100 εκατ. ευρώ. Σ’ αυτό όλοι συμφώνησαν, αλλά για να δικαιολογήσουν τις αντιρρήσεις τους είπαν πως ναι μεν εξαγγέλθηκαν τα έργα και είναι διασφαλισμένη η χρηματοδότησή τους, αλλά δεν γνωρίζουν πότε θα γίνουν. Το γεγονός πάντως είναι ότι τα έργα, στο επίπεδο που έχει την ευθύνη τους η περιφέρεια, θεωρούνται υπό υλοποίηση.

// Στην ίδια εκδήλωση αποκαλύφθηκε όμως και κάτι άλλο: Ο ΟΛΠ, που κόπτεται για να κάνει monorail που θα κοστίσει έναν… σκασμό λεφτά με αμφίβολα αποτελέσματα από τη λειτουργία του, έχει υπό την κατοχή του την περιοχή της Κυνοσούρας, όπου βρίσκεται ο Τύμβος των Σαλαμινομάχων. Επιτρέπει λοιπόν να γίνονται αμμοβολές και καθαρισμοί πλοίων δίπλα από το ιστορικότερο ίσως μνημείο των πολέμων της αρχαιότητας, αντί να καθαρίσει όλο τον χώρο, να αναδείξει τον Τύμβο και να δημιουργήσει εκεί που σήμερα γίνονται αμμοβολές, συνεδριακό κέντρο και μουσείο της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας. Αντί λοιπόν να επιμένει να χρηματοδοτήσει monorail κι άλλα παρόμοια αμφίβολης χρησιμότητας έργα, μήπως θα μπορούσε να αναδείξει τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας και να αξιοποιήσει προς αυτήν την κατεύθυνση τους χώρους που σήμερα γεμίζουν με σκουριά ως σημεία που άλλοι λαοί θα τα είχαν… σε γυάλα, σαν ιερά κειμήλια της Ιστορίας τους;

// Και κάτι ακόμα: Ο δήμαρχος Σαλαμίνας Γ. Τσαβαρής είπε ότι το 2021, που συμπληρώνονται 1.500 χρόνια από την επέτειο της ιστορικής ναυμαχίας, η Ελλάδα έχει σειρά από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προτείνει την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για τη χρονιά αυτή. Θα πρέπει λοιπόν να οριστεί η Αττική, όπως είπε ο πρόεδρος του ΟΛΠ, που τον αναζητά για να του θέσει το θέμα που… αποφεύγει, ενώ ουδείς άλλος αρμόδιος τον έχει δεχθεί. Παράγοντες του Πειραιά, σχολιάζοντας την πρόταση αυτή του δημάρχου Σαλαμίνας, τόνιζαν ότι είναι ανεδαφική και δεν επικεντρώνεται στο θέμα της ναυμαχίας, αφού το Λαύριο π.χ. δεν είχε καμία σχέση μ’ αυτήν. Είχε σχέση όμως ο Πειραιάς, όπου βρίσκονταν οι νεώσοικοι (οι χώροι στάθμευσης των πολεμικών πλοίων), η Ψυττάλεια που κι εκεί έγιναν μάχες μεταξύ Ελλήνων και Περσών που διασώζονταν από τα ναυαγισμένα πλοία και ανήκει στον Δήμο Πειραιά, η Αίγινα που συμμετείχε με πλοία της στη ναυμαχία κ.λπ. Δηλαδή ό,τι συνέβη στη ναυμαχία της Σαλαμίνας είχε σχέση με τον Πειραιά και αυτό θα πρέπει να αναδειχθεί.

// Μια ξεχωριστή θρησκευτική εκδήλωση έγινε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στον ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Πρόκειται για την τελετή της κουράς ενός μεγαλόσχημου μοναχού, του αρχιμανδρίτου Χρυσόστομου Καράμπελα, προϊσταμένου του ναού των Αγίων Αναργύρων Καλλιπόλεως και διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού της Πειραϊκής Εκκλησίας. Την κουρά έκανε ο Μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ ενώ παρίστατο και ο επίσκοπος Προικονήσων Ιωσήφ, ο οποίος μίλησε με θερμότατα λόγια για τον Π. Χρυσόστομο, τόσο για το ήθος και την εργατικότητά του όσο και για την πνευματική και θεολογική του κατάρτιση. Εμείς απλώς θα σημειώσουμε ότι το μόνο που μας εντυπωσίασε ήταν το πλήθος των ιερομόναχων και των κληρικών που παρέστησαν, αλλά και του κόσμου, που για τέτοιου είδους τελετή ήταν υπερβολικό!

// Ένα ωραίο απόφθεγμα είπε ο εντεταλμένος σύμβουλος Δημοτικής Περιουσίας και ΚΕΠ Γιάννης Αγγελόπουλος, μιλώντας την περασμένα Τετάρτη σε εκπομπή του δημοτικού ραδιοσταθμού του Πειραιά Κανάλι 1. Καθώς η συζήτηση περιφερόταν γύρω από το αν υπάρχουν πλέον αληθινοί ηγέτες, τόσο σε τοπικό όσο και σε υπερτοπικό επίπεδο, είπε: Ο ηγέτης μιλάει, ο σημαντικός ηγέτης δείχνει, ο εξαιρετικός ηγέτης εξηγεί και ο μεγάλος ηγέτης εμπνέει… Να ‘χε κανέναν στο μυαλό του, άραγε, όταν τα έλεγε αυτά;

// Πάνω από 600 άτομα συνωστίστηκαν την περασμένη Κυριακή το μεσημέρι στα γραφεία του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου στον Πειραιά, στην εκδήλωση που έκανε για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Ο χώρος ήταν μικρός και ο κόσμος πάρα πολύς. Ο Κ. Αρβανιτόπουλος από τη 1 μ.μ., που άρχισε η τελετή, μέχρι τις 3.30 το απόγευμα χαιρετούσε διαρκώς τον κόσμο και έλεγε φυσικά και δυο λόγια στον καθένα.

// Την πίτα της έκοψε όμως νωρίτερα την ίδια μέρα και η τοπική οργάνωση της ΝΔ Αγίου Βασιλείου στο ξενοδοχείο «Σαβόι». Ήταν μια εξαιρετική εκδήλωση, ο ημιώροφος του ξενοδοχείου ήταν ασφυκτικά γεμάτος και πολλοί επώνυμοι, όπως ο υπουργός Κ. Αρβανιτόπουλος, ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος, ο βουλευτής Κ. Κατσαφάδος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι συλλόγων και οργανώσεων κ.λπ. έσπευσαν να ευχηθούν στην πρόεδρο της Τ.Ο. Καίτη Σαλπέα τα καλύτερα.

// Τον Γιώργο Ανατολάκη προωθούν πολλοί και σημαντικοί παράγοντες του ποδοσφαιρικού Πειραιά για πρόεδρο της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιά, μια και η θητεία του σημερινού προέδρου Στέλιου Μπρατσώλη ολοκληρώνεται. Βέβαια ο Στ. Μπρατσιώλης θα ξαναδιεκδικήσει την προεδρία, γι’ αυτό και αναμένεται… μάχη στις εκλογές. Την περασμένη Τετάρτη το βράδυ είχε οργανωθεί στα Καμίνια μεγάλη συνεστίαση για τον Γ. Ανατολάκη, όπου πέρασε όλος σχεδόν ο ποδοσφαιρικός Πειραιάς. Παίκτες, παράγοντες, προπονητές, διαιτητές και φυσικά φίλαθλοι κατέκλυσαν την αίθουσα και σε κάποια στιγμή έκλεισαν και τον δρόμο! «Ψυχή» της εκδήλωσης ήταν ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Πειραιά Αντώνης Θεοδώρου, παλιός καμινιώτης και πολύ ισχυρός ποδοσφαιράνθρωπος της πόλης μας, που έδειξε για μια ακόμα φορά πόσο… μετράει στον χώρο.

// Η δεύτερη φάση του ιστορικού παζαριού του Πειραιά είναι έτοιμη να εφαρμοστεί από τη δημοτική αρχή. Η πρώτη φάση άρχισε με την ανάληψη του δήμου από τον Βασ. Μιχαλολιάκο και ολοκληρώθηκε στο τέλος του περασμένου χρόνου. Τώρα ξεκινάει η εφαρμογή της Β’ φάσης, που θα προβλέπει την παγίωση της νομιμότητας που επετεύχθη στα προηγούμενα δύο χρόνια, τη συνέχιση της λειτουργίας του παζαριού με όρους διαφανείς και συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού κ.λπ. Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας ανακοινώθηκε ότι έχουν υποβληθεί 262 αιτήσεις για τις 248 θέσεις που θα δοθούν τελικά στους επαγγελματίες. Μεταξύ εκείνων που έχουν υποβάλει αιτήσεις συμμετοχής στο παζάρι είναι και αρκετοί αλλοδαποί (Αλβανοί, Πακιστανοί κ.ά.), γι’ αυτό και οι έλληνες μικροπωλητές ζητούν να προηγηθούν στη διανομή των αδειών οι Πειραιώτες, οι κάτοικοι Πειραιά, οι Έλληνες και να ακολουθήσουν οι αλλοδαποί. Η αρχική πρόβλεψη για το κόστος της ετήσιας άδειας για το παζάρι ήταν στα 2.243 ευρώ για πάγκους των 2 μέτρων, με εφάπαξ καταβολή. Τελικά, αναγνωρίζοντας πως είναι δύσκολη η κατάσταση και τα χρήματα δεν «βγαίνουν» εύκολα, ο δήμαρχος δεσμεύτηκε να πληρωθεί σε δύο δόσεις: μία των 1.500 ευρώ με την έκδοση της άδειας και σε έξι μήνες με το υπόλοιπο ποσόν. Ενδέχεται να γίνει και μία μείωση της τάξης του 10%. Την Πέμπτη το πρωί συνεργείο του δήμου, με την επίβλεψη του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου Γιάννη Δανιήλ, μετέβη στον χώρο του παζαριού κι έκανε τις νέες διαγραμμίσεις. Η κλήρωση για τις θέσεις θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες. Για την παρακολούθηση της πορείας του παζαριού συγκροτήθηκε και επιτροπή, της οποίας πρόεδρος ορίστηκε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Χ. Τουμπέκης.

// Ξεκάθαρος στο θέμα της διατήρησης του πειραϊκού ραδιοφώνου ήταν ο δήμαρχος Βασ. Μιχαλολιάκος κατά τη συζήτηση που προκάλεσε η αντιπολίτευση για το Κανάλι 1. Είπε ότι για να διατηρηθεί το ραδιόφωνο, θα πρέπει να κινηθεί για την εξασφάλιση εσόδων και να λειτουργεί με το μικρότερο δυνατόν κόστος. Ο δήμαρχος είχε την περασμένη εβδομάδα συζητήσεις με τον πρόεδρο της ΔΗΡΑΠ Κυριάκο Μανωλάκο και άλλα στελέχη του Καναλιού 1 για θέματα του σταθμού.

// Έφτασε στα… όριά του ο πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ Κυριάκος Μανωλάκος με τα όσα ακούστηκαν από την αντιπολίτευση για το Κανάλι 1 στο δημοτικό συμβούλιο. Κάποιοι σύμβουλοι μάλιστα, όπως ο Θ. Διαβολάκης του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, επαναλάμβαναν συνεχώς ότι έγιναν απολύσεις. Ο Κ. Μανωλάκος εξήγησε ότι τις απολύσεις τις έκανε το ΑΣΕΠ και μάλιστα ο ίδιος διώκεται με εισαγγελική παραγγελία, γιατί δεν τις έκανε μόλις ανέλαβε καθήκοντα, αλλά περίμενε να περάσει ένας χρόνος για να γίνουν! Είπε ακόμα πως όσοι τώρα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, ήταν εκείνοι που έβαλαν το… φιτίλι στο ΑΣΕΠ για ν’ αρχίσουν οι έρευνες και να φτάσουμε στις απολύσεις και αναρωτήθηκε γιατί γίνεται λόγος μόνο για τους ηχολήπτες που απολύθηκαν και δεν μιλά κανείς για τις δύο εργαζόμενες του λογιστηρίου που, αν και έχουν ανήλικα παιδιά, απολύθηκαν βάσει της εντολής του ΑΣΕΠ, όπως και οι άλλοι.

// Άμεση είναι πάντα η αντίδραση του δημάρχου Πειραιά σε όσα του καταγγέλλονται και αφορούν τη λειτουργία του δήμου. Έτσι όταν προχθές του καταγγέλθηκε ότι στο κτίριο-φάντασμα της Ραλλείου, στο επίστεγο της κεντρικής εισόδου ήταν τοποθετημένο ένα κοντέινερ, για άγνωστους λόγους, έσπευσε να το ψάξει και εντός λίγων ωρών αποκάλυψε ότι στο «κιβώτιο» αυτό ο διαφημιστής που είχε νοικιάσει τα διαφημιστικά πλαίσια που «έκλειναν» τις προσόψεις του κτιρίου εδώ και δεκαετίες είχε τοποθετήσει γεννήτρια για τον φωτισμό τους. Βέβαια έδωσε εντολή να φύγει από εκεί το κοντέινερ καθώς σε κάποιο έκτακτο περιστατικό, όπως π.χ. η καταιγίδα της περασμένης Παρασκευής είναι ενδεχόμενο να πέσει.

// Ο Δήμος Μούτσης ακούγεται ότι θα είναι πρόεδρος της επιτροπής που θα διαχειρίζεται το Δημοτικό Θέατρο. Επίσης ένα από τα μέλη της που θα ορίσει ο δήμος θα είναι η κόρη του πειραιώτη λογοτέχνη Γιάννη Χατζημανωλάκη, η οποία διακρίνεται για την προσφορά της στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.

// Στην τελευταία θεομηνία της περασμένης Πέμπτης ολόκληρος ο μηχανισμός του Δήμου Πειραιά ήταν σε πλήρη ετοιμότητα. Τα συνεργεία, το εργατικό δυναμικό, οι δημοτικοί αστυνομικοί κ.λπ. ήταν όλοι στα πόστα τους. Όλη νύχτα στο πόδι ήταν ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας Στάθης Κωσταντούζος που ως επικεφαλής και του Τομέα Πολιτικής Προστασίας ήταν έτοιμος να επέμβει σε κάθε περίπτωση. Επίσης από τα ξημερώματα ήταν στο γραφείο του ο δήμαρχος, ο οποίος είχε σημάνει συναγερμό και στους αρμόδιους αντιδημάρχους και διευθυντές υπηρεσιών. Συνεχείς ήταν και οι περιπολίες των οχημάτων της Δημοτικής Αστυνομίας που πήγαιναν όπου καλούσαν οι δημότες για να βοηθήσουν, ενώ σε όποιο σημείο εντόπιζαν πλημμύρες ή ζημιές από την καταιγίδα ειδοποιούσαν τα συνεργεία που επενέβαιναν άμεσα και αποκαθιστούσαν τα προβλήματα. Γι’ αυτό και ο Πειραιάς που άλλοτε γινόταν… λιμνοθάλασσα με τις πρώτες βροχές, προχθές πέρασε τη νεροποντή… αβρόχοις ποσί!


Σχολιάστε εδώ