Πάει για… ανανέωση ο Βενιζέλος

Η διεξαγωγή δύο κρίσιμων συνεδρίων, της νεολαίας και του κόμματος, δεν έχει συμπέσει ξανά μέσα στην ιδία εβδομάδα. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτές τις 7 μέρες το ΠΑΣΟΚ δίνει τη μάχη με τον εαυτό του και από αυτή θα κριθεί αν το Κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου πριν από 39 χρόνια έχει μέλλον.

Όλα δείχνουν ότι ανατροπές και εκπλήξεις δεν αναμένονται με τα σημερινά δεδομένα, πάντα βέβαια εκτός απροόπτου…

Στο Συνέδριο της Νεολαίας, που ξεκινάει την Τετάρτη, οι ειδήμονες λένε -και εν προκειμένω ο πιο έγκυρος είναι ο έως τώρα γραμματέας Κώστας Πανταζής, που είναι και ο μακροβιότερος σε αυτήν τη θέση- ότι όλα θα κυλήσουν ήρεμα και ο διάδοχος έχει ήδη επιλεγεί.

Στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που αρχίζει την Πέμπτη και θα τελειώσει την Κυριακή με την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής, δεν διαφαίνονται επικίνδυνοι κλυδωνισμοί, ικανοί να δημιουργήσουν προβλήματα στη σημερινή ηγεσία. Υψηλοί τόνοι ασφαλώς θα υπάρξουν, κυρίως για… επαναστατική εκτόνωση, όπως και προτάσεις, αλλά μέχρις εκεί. Δεν προβλέπεται η δημιουργία τέτοιων συσπειρώσεων που να μπορούν να ανατρέψουν τους σημερινούς συσχετισμούς και να κινδυνεύσουν οι Βενιζελικοί να χάσουν την πρωτοκαθεδρία.

Οι θέσεις για έξοδο από τις υπουργικές καρέκλες και περιορισμό του ΠΑΣΟΚ σε ψήφο εμπιστοσύνης και χωρίς να είναι δεδομένη η στήριξη σε όποιο θέμα φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση, δεν συναντούν πολλά ευήκοα ώτα. Και τούτο γιατί οι πρωτόκλητοι, που έγιναν γνωστοί επειδή ήταν υπουργοί, δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς υπουργείο…

Οι περισσότερες εκτιμήσεις συμφωνούν ότι ο Βενιζέλος θα βγει από το συνέδριο… ατσαλάκωτος! Και το μόνο που θα διεκδικήσουν οι ομαδάρχες θα είναι να έχουν κάποιον αριθμό δικών τους… παιδιών στη νέα Κεντρική Επιτροπή. Δεν αποκόμισε και τα καλύτερα σχόλια ο κ. Σημίτης, με την απόρριψη της πρόσκλησης του Βενιζέλου να συμμετάσχει στις εργασίες του συνεδρίου. Δεν δικαιούται ένας πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που τον τίμησε το κόμμα του, σήμερα να αποστρέφει το πρόσωπό του από αυτό. Κάποιοι είπαν ότι άκουσε τις συμβουλές των δικών του να κάτσει απ’ έξω, γιατί πού ξέρεις τι γίνεται; Και ότι κάτι καινούργιο μπορεί να φτιαχτεί…


Σχολιάστε εδώ