Μπαίνει στα βαθιά ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου
Ο Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος υποστηριζόταν από την ΕΔΕΚ και από ηγετικά στελέχη του ΕΥΡΩΚΟ και του ΔΗΚΟ, συγκέντρωσε ποσοστό της τάξης του 25% και έμεινε εκτός δεύτερου γύρου, αφού ο κ. Μαλάς συγκέντρωσε ποσοστό της τάξης του 27%. Ο Νίκος Αναστασιάδης συγκέντρωσε ποσοστό της τάξης του 45,5%. Οποιοσδήποτε και να είναι ο νέος Πρόεδρος, θα μπει αμέσως στα βαθιά, αφού έχει να υπογράψει το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση, καθώς και να αντιμετωπίσει πιέσεις στο Κυπριακό σε δύο επίπεδα. Το ένα για συνέχιση των συνομιλιών στο Κυπριακό εκεί όπου τις άφησε ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Το άλλο για ξεπάγωμα τουρκικών ενταξιακών κεφαλαίων, ώστε να ανοίξει ο δρόμος προς την ενταξιακή πορεία της Άγκυρας.
Το φαβορί
Η ΕΔΕΚ και η Οικολόγοι αποφάσισαν ψήφο κατά βούληση, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος υποστηρίζει Νίκο Αναστασιάδη. Τις περισσότερες πιθανότητες για εκλογή στην Προεδρία της Δημοκρατίας έχει ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος πήρε με διαφορά 18,5% τον πρώτο γύρο, παρότι ο κ. Μάλας και το ΑΚΕΛ ισχυρίζονται ότι οι σημερινές εκλογές αρχίζουν από το μηδέν. Ο Ν. Αναστασιάδης παραμένει το φαβορί. Ούτως ή άλλως, ο νέος Πρόεδρος έχει να αντιμετωπίσει αμέσως μετά την εκλογή του το πρόβλημα της υπογραφής της δανειακής σύμβασης. Η πρώτη δοκιμασία του νέου Προέδρου θα είναι στο Eurogroup της 4ης Μαρτίου. Η δεύτερη είναι το Κυπριακό.
Η τετραμερής και τα κεφάλαια
Ήδη, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ισχυρίζεται προς την ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη ότι η νέα κυβέρνηση έχει πρόθεση για τετραμερή, δηλαδή μεταξύ των δύο κοινοτήτων και των δύο μητέρων πατρίδων, της Ελλάδας και της Τουρκίας. Παράλληλα, θα ασκηθούν πιέσεις επί της κυπριακής κυβέρνησης για το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων 22, 23 και 15. Το τελευταίο αφορά την ενέργεια και παραμένει παγωμένο λόγω των προκλήσεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Η τουρκική κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων και ξένη εταιρεία, προγραμματίζει έναρξη ερευνών εντός της κυπριακής ΑΟΖ στα δυτικά του νησιού, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, που συνιστά τμήμα του κοινοτικού κεκτημένου. Η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να υπογράψει, να σεβαστεί και να εφαρμόσει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας προτού ενταχθεί στην ΕΕ.
Βιωσιμότητα χρέους και ιδιωτικοποιήσεις
Το κρίσιμο πρόβλημα για τη νέα κυβέρνηση είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Το κυπριακό χρέος φαίνεται να μην είναι βιώσιμο, δηλαδή υπερβαίνει το 120% επί του ΑΕΠ, γεγονός που οδηγεί σε ιδιωτικοποιήσεις, όπως προβλέπει το αρχικό κείμενο του Μνημονίου το οποίο καταρτίστηκε μεταξύ της «τρόικας» και της κυβέρνησης Χριστόφια.