Με τον φόβο της δόσης…
Πρώτης προτεραιότητας θεωρείται το ζήτημα της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο, που έχει περιέλθει σε τέλμα λόγω των διαφωνιών που υπάρχουν εντός της κυβέρνησης. Η Κομισιόν διευκρινίζει ότι δεν τίθεται θέμα άμεσων απολύσεων, επισημαίνει ωστόσο την ανάγκη τήρησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας για τον περιορισμό του αριθμού των δημ. υπαλλήλων. Που σημαίνει ότι εντός του 2013 πρέπει να αποχωρήσουν 25.000 άτομα, από τα οποία τα 12.500 μέχρι το τέλος Ιουνίου. Στις συζητήσεις των επικεφαλής της «τρόικας» θα τεθεί και το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων που καθυστερούν, ενώ «αγκάθι» αποτελεί και η υστέρηση που σημειώνεται στα δημόσια έσοδα. Εκφράζονται φόβοι ότι η κάμψη που υπήρξε τον Ιανουάριο θα συνεχισθεί και τον Φεβρουάριο, κάτι που ενδεχομένως να έχει δυσάρεστες συνέπειες και…πρόσθετα μέτρα. Την ίδια στιγμή, η Standard & Poor’s σε έκθεσή της τονίζει ότι είναι απολύτως αναγκαίο ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Τους τρομάζει
Η ραγδαία αύξηση της ανεργίας τρομάζει την κυβέρνηση, καθώς δημιουργεί εκρηκτικό κλίμα και απειλεί να τινάξει στον αέρα την κοινωνική συνοχή. Το θέμα κυριάρχησε στην τελευταία σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, όπου εκδηλώθηκε η πρόθεση να ληφθούν μέτρα για την ανάσχεση του ρυθμού αύξησης της ανεργίας, ειδικότερα των νέων. Στο πλαίσιο αυτό, θα αναζητηθούν πόροι από τα ευρωπαϊκά ταμεία, καθώς ο κρατικός προϋπολογισμός δεν αφήνει πολλά περιθώρια. Μεταξύ άλλων, ανακοινώθηκε η ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανέργων, αλλά και η υλοποίηση ενός προγράμματος βάσει του οποίου κάθε οικογένεια θα έχει έναν τουλάχιστον εργαζόμενο. Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε υποκριτικό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης, δεδομένου ότι επιμένει στην πολιτική της λιτότητας, που είχε ως αποτέλεσμα τον τριπλασιασμό της ανεργίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επισήμαναν ότι με ευχολόγια δεν ξορκίζεται η ανεργία, ενώ το ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αξιοποιεί την ανεργία για να τεμαχίσει μισθούς και εργασιακά δικαιώματα.
Στάση αναμονής
ΤΕΤΑΜΕΝΟ είναι το κλίμα στην κοινωνία, καθώς μεγάλα τμήματα, λόγω της πολιτικής που εφαρμόζεται, οδηγούνται στην ανέχεια και από εκεί στο περιθώριο και την εξαθλίωση. Τρία εκατ. Έλληνες, σύμφωνα με τελευταία έρευνα, βρίσκονται πλέον κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ διάχυτοι είναι οι φόβοι για το ενδεχόμενο μιας κοινωνικής έκρηξης. Την περασμένη Τετάρτη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησαν 24ωρη πανελλαδική απεργία, από την οποία δημιουργήθηκαν μεγάλα προβλήματα, ωστόσο η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας δεν ήταν η αναμενόμενη. Στο μεταξύ, ανοιχτό παραμένει το μέτωπο της κυβέρνησης με τους αγρότες, οι οποίοι έχουν στήσει μπλόκα σε 34 σημεία της επικράτειας. Πολλά θα κριθούν από τα αποτελέσματα της συνάντησης που θα έχει αντιπροσωπεία τους με κυβερνητικό κλιμάκιο, αν και ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς έχει τονίσει ότι οικονομικού χαρακτήρα αιτήματα δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να ικανοποιηθούν. Αν κι εφόσον η συνάντηση αποβεί άκαρπη, οι αγρότες έχουν δηλώσει ότι θα αντιδράσουν δυναμικά, με τον αποκλεισμό εθνικών δρόμων.
Δίχασε
ΕΝΩ η κυβέρνηση κάνει λόγο για νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας μετά την επίσκεψη του Φρ. Ολάντ στην Αθήνα, η αντιπολίτευση αμφισβητεί ευθέως τα αποτελέσματα κι επικρίνει με σφοδρότητα τους χειρισμούς του πρωθυπουργού. Αφορμή η δήλωση του γάλλου Προέδρου για το ενδεχόμενο η χώρα του να βοηθήσει την Ελλάδα στο ζήτημα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αλλά και η πρόθεση της κυβέρνησης να μισθώσει δύο φρεγάτες και τέσσερα πολεμικά αεροπλάνα από τις γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι δημιουργεί εικόνα επίπλαστης αισιοδοξίας, υπογράμμισε ότι με τη μίσθωση των πολεμικών θα αυξηθούν οι κρατικές δαπάνες. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τόνισαν ότι αντί να απαιτήσουν τη διαγραφή του επονείδιστου χρέους, ανοίγουν τον δρόμο προκειμένου να βάλει χέρι στα ασημικά της πατρίδας, μετά τη Μέρκελ, και η Γαλλία. Εκτός από την ενέργεια, η Γάλλοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για επενδύσεις στους τομείς των σιδηροδρόμων, του νερού κ.α.
Βλάπτουν
ΣΤΑ χέρια της δικαιοσύνης βρίσκεται η υπόθεση με την πρωτοφανή -στρατιωτικού τύπου- επίθεση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας που εκμεταλλεύεται τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική. Οι καταγγελίες του δημάρχου Αριστοτέλη Χρ. Πάχτα, που ενέπλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι «πατρονάρει» τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής για τη συγκεκριμένη επένδυση, πυροδότησε και πολιτική κόντρα. Αντιδρώντας, η Κουμουνδούρου, αφού αποδοκίμασε την επίθεση, κατήγγειλε ότι υπάρχει προσπάθεια στοχοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ. Τα γεγονότα στη Χαλκιδική καταδίκασαν όλα τα κόμματα, ενώ το ΚΚΕ μίλησε για προβοκάτσια που υπονομεύει και συκοφαντεί τους κοινωνικούς αγώνες. Το ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι οι συγκεκριμένες εικόνες βλάπτουν τη χώρα, ενώ στην κυβέρνηση εκφράζουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις που είναι πιθανό να υπάρξουν στην προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Οι αστυνομικές αρχές, από την πλευρά τους, διεξάγουν εξονυχιστικές έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών της επίθεσης.
Εντάσεις
ΕΝ μέσω έντονων αντιπαραθέσεων και καταγγελιών για αδιαφανείς διαδικασίες οδεύει το ΠΑΣΟΚ προς το Συνέδριο της 28ης Φεβρουαρίου. Τις προηγούμενες ημέρες σειρά στελεχών (Καρχιμάκης, Πεταλωτής, Οικονόμου κ.ά.), αλλά και η Αριστερή Πρωτοβουλία του Γ. Παναγιωτακόπουλου, αμφισβήτησαν την καθαρότητα των διαδικασιών και κατηγόρησαν την ηγεσία ότι επιχειρεί να ελέγξει τη σύνθεση των συνέδρων. Με το επιχείρημα ότι αποκλείσθηκαν πρώην βουλευτές και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ θέμα έθεσαν και για τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών. Αιτιάσεις που απέκρουσαν οι αρμόδιοι παράγοντες της Ιπποκράτους, οι οποίοι έκαναν λόγο για εκ προοιμίου αμφισβήτηση του συνεδρίου. Εν όψει συνεδρίου επέστρεψαν στο ΠΑΣΟΚ τέσσερις βουλευτές (Σκανδαλίδης, Γκερέκου, Κουτσούκος, Κασσής) που είχαν διαγραφεί από τον Βαγγ. Βενιζέλο, λόγω του ότι δεν υπερψήφισαν το τελευταίο Μνημόνιο.