Μάχη για τους συνέδρους στο ΠΑΣΟΚ

Άλλωστε, το έπαθλο της εκπροσώπησης στην Κεντρική Επιτροπή (120 μέλη) αποτέλεσε σημείο τριβής σε έναν πόλεμο όλων εναντίον όλων, με αποκορύφωμα τα τραγικά περιστατικά της εβδομάδας που πέρασε. Όλες οι πλευρές επιθυμούν να κλείσουν την ψαλίδα προς το μέρος τους, με προφανή στόχο είτε την έμμεση αμφισβήτηση της ηγεμονίας Βενιζέλου είτε την ολοκληρωτική ρήξη με το παρελθόν και την αφετηρία μιας εποχής καθαρά μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα. Για τον λόγο αυτό τα στελέχη που πρόσκεινται στον Βενιζέλο επιθυμούν να κυριαρχήσουν σε όλα τα όργανα και να απομονώσουν κάθε απόπειρα ηχηρής αμφισβήτησης των προεδρικών επιδιώξεων. Από την άλλη, οι εκπρόσωποι του παλιού ΠΑΣΟΚ και αισίως του Παπανδρεϊκού επιχειρούν να διαμορφώσουν εκείνες τις προϋποθέσεις που θα τους επιτρέψουν κυρίως να υπάρξουν την επόμενη μέρα. Όπως αναφέρουν αυτοί που γνωρίζουν καλά τα εσωκομματικά δρώμενα, οι μεν επιθυμούν μια αναλογία 90-10 στα νέα κομματικά όργανα και οι δε 70-30. Έτσι, από την τελική έκβαση της εκπροσώπησης στο συνέδριο θα ξεκαθαριστεί το μέγεθος και το εύρος των αντιδράσεων.

Πάντως, όσοι αντιδρούν επί της διαδικασίας (πλευρά Καρχιμάκη και Παναγιωτακόπουλου) καταγγέλλουν ότι επιχειρείται αποκλεισμός στη συμμετοχή μελών στο συνέδριο και εξαπολύουν μύδρους κατά της ΕΚΑΠ, που δεν ανακοινώνει επίσημα το μέτρο της εκλογής και τους αριστίνδην, με αποτέλεσμα μέχρι και την τελευταία στιγμή να είναι μετέωρος ο αριθμός των συνέδρων. «Θέλουν να ελέγξουν την Κεντρική Επιτροπή, να πάνε σε ένα στημένο συνέδριο, και όσο δεν μπορούν να τους βγουν τα κουκιά δεν ανακοινώνουν τίποτα», δηλώνει στο «ΠΑΡΟΝ» ο Γ. Παναγιωτακόπουλος και προσθέτει: «Δεν έχουμε άλλη επιλογή, είμαστε αποφασισμένοι για όλα».

Αντίθετα, ο Γ. Ντόλιος, που είναι μέλος της ΕΚΑΠ, δεν κατανοεί την τυφλή σύγκρουση που έχει ξεσπάσει και θεωρεί ότι το πρωτεύον για το ΠΑΣΟΚ στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι να διασφαλίσει την ταυτότητά του. «Είμαι μέλος της ΕΚΑΠ και δεν βλέπω να υπάρχει καμία παρατυπία», τονίζει.

Η αναβίωση των Παπανδρεϊκών και ο ρόλος του Σκανδαλίδη

Την ίδια στιγμή, αίσθηση έχει προκαλέσει η ενεργοποίηση της παπανδρεϊκής ομάδας (Καρχιμάκης, Διαμαντίδης, Νιώτης), που επιχειρεί να ξυπνήσει τα αντιβενιζελικά ένστικτα μέρους της παράταξης και να εξασφαλίσει το δικό της μερίδιο στην επόμενη μέρα. Αυτό που εκφράστηκε και κατά τις δύο συναντήσεις μεσοβδόμαδα (Αμπελόκηποι, Κερατσίνι) είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να μην υπερασπίζεται τα θετικά στοιχεία της διακυβέρνησης Παπανδρέου ούτε να γίνεται ουρά της κυβέρνησης του Σαμαρά. Βασική επωδός είναι η αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση, χωρίς όμως να έχει ξεκαθαριστεί το κατά πόσο θα υπάρξει σχετική πρόταση προς ψηφοφορία στο συνέδριο. «Το αν θα τεθεί η σχετική πρόταση έχει να κάνει με το μέγεθος της δυναμικής μας στο συνέδριο», δηλώνει στο «Π» μέλος της ομάδας. Παράλληλα, μερικά βήματα πίσω φαίνεται πως έκανε ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που έθεσαν το ζήτημα της αποχώρησης του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση. Όπως αναφέρουν συνεργάτες του, η παρέμβασή του δεν πρόκειται να είναι διλημματικού χαρακτήρα, αλλά ένα ξεκαθάρισμα της πολιτικής του κόμματος. Τα τέσσερα βασικά σημεία είναι οι συνεργασίες του ΠΑΣΟΚ, η απόφαση του συνεδρίου να μην ψηφιστούν νέα μέτρα, η αλλαγή της αρχηγικής δομής του κόμματος και η εναντίωση σε κάθε προσπάθεια πόλωσης του πολιτικού συστήματος.

Π. ΤΖΑΝΝΕΤΑΤΟΣ


Σχολιάστε εδώ