Κατάρρευση των εσόδων από την αγορά

1 Η υστέρηση εσόδων τον Ιανουάριο ξεπέρασε τα 350 εκατ. ευρώ, ενώ και τον Φεβρουάριο, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης, κυρίως για την είσπραξη καθυστερούμενων οφειλών, η υστέρηση ως τώρα πλησιάζει τα 200 εκατ. ευρώ. «Αν συνεχίσουμε έτσι, θα μιλάμε για υστέρηση εσόδων της τάξεως του 1 δισ. ευρώ από το πρώτο τρίμηνο», εκτιμούν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

2 Τα στοιχεία για τον Ιανουάριο δείχνουν καθαρά ότι στο μεγαλύτερο μέρος της η υστέρηση των εσόδων πρέπει να αποδοθεί στην αδυναμία της οικονομίας, που είναι και πάλι πολύ εντονότερη από τις προβλέψεις στις οποίες βασίζεται το πρόγραμμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον πρώτο μήνα του χρόνου καταγράφεται μια τεράστια απόκλιση, άνω των 450 εκατ. ευρώ, στις εισπράξεις από ΦΠΑ και φόρους κατανάλωσης (κατά τα δύο τρίτα η υστέρηση αυτή αποδίδεται στις αδύναμες εισπράξεις από φόρους κατανάλωσης και κατά το ένα τρίτο από τον ΦΠΑ).

3 Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για καλλιέργεια θετικού κλίματος, επιμένει να μιλά για «πλεόνασμα» στη διαχείριση του Ιανουαρίου, παρά την απογοητευτική εξέλιξη των εσόδων. Είναι σαφές, όμως, ότι τέτοια πλεονάσματα έχουν… κοντά ποδάρια, καθώς επιτυγχάνονται μόνο με τεχνητή συμπίεση των δαπανών, οι οποίες όμως θα πρέπει να εκταμιευθούν τους επόμενους μήνες. Συνεπώς, αν δεν αναστραφούν οι δυσμενείς τάσεις των εσόδων, τέτοια «πλεονάσματα» είναι καταδικασμένα να μείνουν στο επίπεδο των εντυπώσεων.


Σχολιάστε εδώ