Η εκλογή που άναψε το φιτίλι στην ιεραρχία!

Νέος μητροπολίτης στην Κομοτηνή εξελέγη την Πέμπτη ο πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Ξάνθης, ο 42χρονος Παντελεήμονας Μουτάφης. Πρόκειται για έναν κληρικό με αρκετές συμπάθειες, ωστόσο η εκλογή του ήταν στην κόψη του ξυραφιού. Πολλοί στην ιεραρχία θεωρούν πως ο νέος μητροπολίτης έπεσε θύμα της παρασκηνιακής τακτικής που ακολούθησαν οι υποστηρικτές του και «κατάφεραν», πολώνοντας το κλίμα, να τον εκλέξουν με λιγότερες από τις μισές ψήφους, υπονομεύοντας το έργο του στη δύσκολη αυτή μητρόπολη.

Στον πρώτο γύρο οι τρεις υποψήφιοι σχεδόν ισοψήφισαν, γεγονός πρωτοφανές στην ιστορία των εκλογών για μητροπολίτη της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο νέος μητροπολίτης έλαβε 39 ψήφους, όσες ακριβώς και ο αρχιμανδρίτης Κωνστάντιος Παναγιωτακόπουλος, τον οποίο υποστήριζε το συντηρητικό τμήμα της ιεραρχίας. Μόλις μία ψήφο λιγότερη (38) έλαβε ο Μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος, που υποστήριζαν μητροπολίτες που ήθελαν να ικανοποιήσουν την τελευταία επιθυμία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

Μία εκλογή, τρία συμπεράσματα

Οι συμμαχίες που διαμορφώθηκαν από φιλόδοξους νέους μητροπολίτες, οι διαρροές ψήφων από το «χριστοδουλικό» στρατόπεδο και η εμπειρία των παλαιών ιεραρχών, που έδειξαν πως έχουν ακόμη τον πρώτο λόγο, καθόρισαν την εκλογή. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε επίσης και η «σχετικά» ουδέτερη στάση που τήρησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, που άφησε τους αρχιερείς να ψηφίσουν κατά βούληση.

Τελικά, ο νέος μητροπολίτης -που υποστήριζαν ανοικτά και έντονα οι μητροπολίτες Ξάνθης και Μεσσηνίας με το διακριτικό… σιγοντάρισμα του άπειρου περί των εκλογών Μητροπολίτη Ιλίου- στον δεύτερο γύρο εξελέγη με οριακή πλειοψηφία και μόλις 29 ψήφους, σχεδόν δηλαδή με το 1/3 του συνόλου της ιεραρχίας! Οι συνυποψήφιοί του συγκέντρωσαν τις υπόλοιπες 48 ψήφους (25 Κ. Παναγιωτακόπουλος, 23 Μητροπολίτης Βρεσθένης), διασπώντας την ιεραρχία κυριολεκτικά στα τρία!

Από την εκλογή του Μητροπολίτη Κομοτηνής, έλεγαν αρχιερείς σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, εξάγονται τρία συμπεράσματα:

Οι παλιοί αρχιερείς έχουν δύναμη: Λίγοι πίστευαν πως οι «παλιές καραβάνες» της ιεραρχίας θα έδιναν τέτοια δυναμική στο θεωρητικά «αουτσάιντερ», τον αρχιμανδρίτη Κωνστάντιο Παναγιωτακόπουλο. Κι όμως, οι μητροπολίτες Θεσσαλονίκης και Ηλείας, που στήριζαν τον συγκεκριμένο υποψήφιο σε συνεργασία με το «συντηρητικό» τμήμα της ιεραρχίας, κατάφεραν να του δώσουν 39 ψήφους στον πρώτο γύρο και 25 στον δεύτερο. «Αυτό το αποτέλεσμα δείχνει πως οι συγκεκριμένοι μητροπολίτες έχουν μια δύναμη καθόλου αμελητέα και θα δείξουν σε μελλοντικές εκλογές πως μπορούν ακόμη να επηρεάσουν καθοριστικά μια εκλογή» έλεγε έμπειρος ιεράρχης, που δεν ανήκει στη συγκεκριμένη ομάδα.

Οι «δελφίνοι» έχουν ακόμη πολύ δρόμο: Αρχιερείς που υποστήριζαν συγκεκριμένους υποψηφίους, ευελπιστώντας να κάνουν επίδειξη δύναμης και που είχαν την πεποίθηση ότι μπορούν από τώρα να επιβάλουν δικούς τους υποψήφιους, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτούν, έλεγαν μητροπολίτες. Το αποτέλεσμα δείχνει πως τα κουκιά τους είναι πολύ μετρημένα και σχετικά λίγα για να μπορούν να επιβάλουν ένα πρόσωπο σε μια κενή μητρόπολη. «Η ζημιά που έχει γίνει στα πρόσωπά τους από την πόλωση που προκάλεσαν και τα μέσα που χρησιμοποίησαν για να περάσουν τη δική τους γραμμή απέτυχαν και τους γύρισαν μπούμερανγκ, πλήττοντας την αξιοπιστία τους και αποκαλύπτοντας τους σκοπούς τους» έλεγαν στους διαδρόμους του συνοδικού μεγάρου. Ήταν ένα καλό μάθημα, λένε, για όσους από τη γενιά των πενηντάρηδων αρχιερέων θεωρούν πως κάνουν «κουμάντο» στο εκλογικό σώμα. Φευ…

Οι «Χριστοδουλικοί» λησμόνησαν την υπόσχεσή τους: Λίγο πριν αφήσει τα εγκόσμια ο μακαριστός Χριστόδουλος είχε ζητήσει από τα «παιδιά» του, τους δεκάδες αρχιερείς που εκλέχθηκαν επί των ημερών του, να αποκαταστήσουν τον Μητροπολίτη Βρεσθένης. Πίστευε πως είχε πέσει θύμα της άγριας πολεμικής που είχε δεχθεί ο ίδιος το 2005 και πως έπρεπε να αποκατασταθεί επειδή πλήρωσε ακριβά (με την απώλεια της Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος) για τον πνευματικό του πατέρα.

Οι λεγόμενοι «Χριστοδουλικοί» αρχιερείς δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους. Αυτοί που παρέμειναν πιστοί μέχρι τέλους ήταν οι μητροπολίτες Σύρου και Σερρών, που έπαιρναν συνεχώς τις διαβεβαιώσεις από τους «αδελφούς» τους ότι θα στηρίξουν μέχρι τέλους τον αδικημένο αδελφό τους. Τελικά, σαν τους πολιτικούς και οι μητροπολίτες, άλλα έλεγαν μπροστά και άλλα ψήφιζαν στην κάλπη… Μεγαλύτερη εντύπωση προκάλεσε, λέγεται έντονα από το περιβάλλον του Χριστόδουλου, η απόσταση που κράτησαν οι μητροπολίτες Αλεξανδρουπόλεως (που στήριξε την επιλογή του γέροντά του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης παρότι και οι δύο ευεργετήθηκαν από τον Χριστόδουλο), Δράμας, Νεαπόλεως, Χαλκίδος και Κορίνθου, επιλέγοντας τους άλλους δύο υποψηφίους στον δεύτερο γύρο. «Αυτοί που σήμερα φοράνε κορόνα στο κεφάλι τους από τον μακαριστό Χριστόδουλο, βάλανε στο παιδί του ακάνθινο στεφάνι…» σχολίαζε, γεμάτος πικρία, μητροπολίτης που στήριξε σθεναρά τον Μητροπολίτη Βρεσθένης.

Το τελικό αποτέλεσμα λέγεται πως επηρέασε και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Οι κακές γλώσσες λένε πως μέσω του… αντιπροσώπου του στην Ελλαδική Εκκλησία, δηλαδή του Μητροπολίτη Μεσσηνίας, δόθηκε αγώνας μέχρις εσχάτων και ασκήθηκαν μεγάλες πιέσεις για να ικανοποιηθεί η εντολή του Πατριάρχη: Να μη βγει «Χριστοδουλικός» στις Νέες Χώρες. Για ακόμη μια φορά φάνηκε πως ο Χριστόδουλος, ακόμη και νεκρός, ενοχλεί…

Σημαντική λεπτομέρεια: Αυτή η εκλογή τροφοδότησε έτι περισσότερο, λένε στη Σύνοδο, το «εγώ» του Μητροπολίτη Μεσσηνίας που φιλοδοξεί -με τη διακριτική στήριξη του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, να μην ξεχνάμε- να παίξει πιο ενεργό ρόλο στο μέλλον. «Ας τον προσγειώσουν και αυτόν και όσους τον στηρίζουν, γιατί με την έπαρση που έδειξε ο Σεβασμιώτατος και τις παρασκηνιακές πιέσεις που άσκησε, στο τέλος θα καταλήξει μόνος» έλεγε σφοδρός πολέμιός του.

Μπορεί να ήταν μία ακόμη εκλογή σε μια σχετικά μικρή μητρόπολη, όμως η ζημιά που προκλήθηκε στην ενότητα της ιεραρχίας εκτιμάται ως πολύ μεγάλη. Οι συσχετισμοί έχουν πια αλλάξει, οι φιλίες και οι αδελφικοί δεσμοί πολλών χρόνων έσπασαν και αυτό, λένε έμπειροι στα εκκλησιαστικά, θα φανεί στο άμεσο μέλλον…


Σχολιάστε εδώ