Από το πρώτο ευρώ περιουσίας ο νέος «σούπερ» φόρος ακινήτων!

Ακόμη και ένας ιδιοκτήτης παλαιάς γκαρσονιέρας στο… Μεταξουργείο θα πληρώνει φόρο κατοχής ακινήτου 50 ευρώ τον χρόνο! Αυτό προβλέπει το νέο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον ενιαίο φόρο κατοχής ακινήτων, καθώς τις τελευταίες ημέρες –και λίγα εικοσιτετράωρα πριν φθάσει στην Αθήνα η «τρόικα»– επιβεβαιώθηκε πλήρως το ρεπορτάζ που είχε δημοσιεύσει από τις 10 Φεβρουαρίου το «Π», όπου τονίζαμε ότι είναι πρακτικά αδύνατον να τηρηθεί η συμφωνία των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης για την καθιέρωση αφορολόγητου ορίου στον «σούπερ» φόρο ακινήτων, ώστε να προστατευθούν οι μικροϊδιοκτήτες.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του «Π», η κατʼ αρχήν συμφωνία των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης για καθιέρωση αφορολόγητου ορίου 50.000 ή και 100.000 ευρώ οδεύει προς τον… κάλαθο των αχρήστων του υπουργού Οικονομικών. Αυτό γιατί διαπιστώνεται ότι ακόμη και με ένα πολύ χαμηλό «κατώφλι» επιβολής του φόρου κατοχής (50.000 ευρώ, για παράδειγμα) θα εξαιρεθεί από τον φόρο τόσο μεγάλος αριθμός μικροϊδιοκτητών, ώστε θα είναι αδύνατον να εισπράττει το Δημόσιο όσα έχει προϋπολογίσει, σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο, δηλαδή 3 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Σημειωτέον ότι με τη θέσπιση του αφορολόγητου ορίου παίζεται εδώ και καιρό ένα κοντόφθαλμο πολιτικό παιχνιδάκι από το υπουργείο Οικονομικών: Όλοι γνώριζαν ότι ο ενιαίος φόρος κατοχής είχε εξαρχής σχεδιασθεί και ενταχθεί στο Μνημόνιο ως ένας φόρος που θα επιβαλλόταν σε όλες τις ιδιοκτησίες από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας. Με αυτήν τη βασική υπόθεση, άλλωστε, είχε δεχθεί η «τρόικα» ότι ο φόρος θα αποδίδει τεράστια ποσά, της τάξεως των 3 δισ. ευρώ ετησίως. Όλοι γνώριζαν, επίσης, ότι η επικείμενη αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών, που θα οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις, καθώς έχουν υποχωρήσει σοβαρά οι εμπορικές αξίες των ακινήτων, θα μειώσει την εισπρακτική αποτελεσματικότητα του νέου φόρου.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του «Π», το νέο σενάριο που συζητείται για τον φόρο ακινήτων προβλέπει ότι:

• Ακόμη και οι ιδιοκτήτες περιουσίας με αντικειμενική αξία μέχρι 50.000 ευρώ θα εμπίπτουν στον φόρο, πληρώνοντας μια σταθερή ετήσια «ταρίφα» 50 ευρώ, ανεξάρτητα από την αξία της περιουσίας τους.

• Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης μιας παλιάς γκαρσονιέρας, αντικειμενικής αξίας 30.000 ευρώ, θα έπρεπε να πληρώνει 30 ευρώ τον χρόνο, με βάση τον εισαγωγικό συντελεστή του φόρου (0,1%). Για να μη… γλιτώνει ο εν λόγω ιδιοκτήτης πληρώνοντας ένα τόσο χαμηλό ποσό, το υπουργείο προσανατολίζεται να καθιερώσει σταθερή «ταρίφα» 50 ευρώ για όλους τους κατόχους ακινήτων αξίας μέχρι 50.000 ευρώ.

• Με αυτόν τον τρόπο, υπολογίζεται από το υπουργείο Οικονομικών ότι ο φόρος θα έχει το επιδιωκόμενο εισπρακτικό αποτέλεσμα, ακόμη και μετά την αναμενόμενη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, καθώς θα διευρυνθεί σημαντικά η φορολογική βάση.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο ειδικών εξαιρέσεων από τον φόρο για τους ανέργους, τους απόρους και άλλες ασθενείς κοινωνικές ομάδες (άτομα με αναπηρία). Υπό εξέταση είναι και οι δυνατότητες ελάφρυνσης των κατʼ επάγγελμα αγροτών για τις αγροτικές εκτάσεις που καλλιεργούν.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», «χλωμή» φαίνεται η δυνατότητα πλήρους απαλλαγής των ανέργων από τον φόρο, δεδομένου ότι ο αριθμός τους πλησιάζει πλέον το 1,5 εκατ. και η εξαίρεσή τους θα περιόριζε σημαντικά τα έσοδα από τον φόρο ακινήτων. Το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, είναι να εξαιρεθούν μόνο οι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή όσοι παραμένουν άνεργοι για διάστημα άνω των 12 μηνών.

Ν.Χ.


Σχολιάστε εδώ