αμυντικά θέματα

Χύμα, τσουβαλάτα και με τη σέσουλα…

• «Τα έριξε» ο τ. Α/ΓΕΣ, στρατηγός κ. Κων. Ζαζιάς, σε συνέντευξή του στον ON ALERT.

• Αν αυτά που αφηγήθηκε ο τ. Α/ΓΕΣ ισχύουν (και βεβαιότατα ισχύουν, αφού τα διασταυρώσαμε), τότε μπορούμε να αναφωνήσουμε την ίδια φράση που χρησιμοποίησε ο αείμνηστος Στρατηγός Κονδύλης, προπολεμικά, κάτω από παρόμοιες συνθήκες. «Φτου σου, κωλο…νο Στράτευμα».

• Θα σας προσφέρω τα καταγγελόμενα με «δόσεις», για να μην υποστείτε… λουμπάγκο.

– Όταν ανέλαβα, βρήκα, λέει ο τ. Α/ΓΕΣ, 3.917 κληρωτούς (2 ταξιαρχίες) στο Λεκανοπέδιο, υπεράριθμους, ενώ οι μεθοριακές μονάδες στέναζαν. (σ.σ.: Ας βγει σήμερα κάποιος αρμόδιος να μας διαβεβαιώσει ότι οι ταξιαρχίες δεν έγιναν… μεραρχίες).
– Δεν υπήρξε υπουργός Άμυνας να αντισταθεί και να διαπραγματευθεί αρμοδίως για τα οικονομικά μέτρα κατά των στρατιωτικών (σ.σ.: βασικά εννοεί τον Μπένι).
– Ο Α/ΓΕΕΘΑ έπρεπε να πάρει τους 3 Αρχηγούς και να πάνε στον πρωθυπουργό κι ακόμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
– Το ηθικό των στελεχών έχει καταρρακωθεί από τα μέτρα.
– Ο υπουργός, υφυπουργοί και ένας συνταγματάρχης (εννοεί τον κ. Μασούρα), μας κάλεσαν για να μας δώσουν κατάλογο των προς προαγωγή και αποστρατεία, λειτουργούντες ως Ανώτατο Συμβούλιο (παράνομα).

• Αυτά επί του παρόντος. Θα επανέλθω, αφού ευχηθώ να ακολουθηθεί το ίδιο μοντέλο στις προσεχείς κρίσεις.

Απόψεις στο θέμα

• Η στήλη καίτοι ευσυγκίνητη και ευαίσθητη, δεν παρασύρεται, όσο μπορεί, από συναισθηματισμούς.

• Η επίθεση του τ. Α/ΓΕΣ, στρατηγού Κων. Ζιαζιά, από τον ON ALERT και Real News για τα «θεατρικά» δρώμενα μιας βραδιάς του Ιουνίου 2012 στο ΥΕΘΑ, που δεν έχουν προηγούμενο, προκάλεσε αντεπίθεση.

• Κι εσύ, αντέτειναν, στρατηγέ, για να γίνεις Α/ΓΕΣ, ανορθόδοξα, παραμέρισες 8 επιφανείς συναδέλφους σου. Σε προώθησε ο Γιωργάκης, που σε είχε διοικητή, όταν υπηρετούσε τη θητεία του σε μονάδα τεθωρακισμένων.

• Η στήλη θα παρέμβει εδώ: Ο Ζιαζιάς δεν ήταν το πρωταγωνιστικό πρόσωπο στο «πραξικόπημα» των ΜπεγλιτοΓιωργάκηδων τον Νοέμβριο του 2011. Αυτοί είχαν κατά νου τον στρατηγό Κωσταράκο, που τον ήθελαν Α/ΓΕΕΘΑ. Ακολούθησε ο Ζιαζιάς, υποχρεωτικά, ως πρώτος στην επετηρίδα μετά τον Κωσταράκο. Τους 8, εν οις και ο άκρως επιτυχημένος Α/ΓΕΣ Φ. Φράγκος, τους «έφαγε» το αμαρτωλό και τρισάθλιο σύστημα. Οι απελθόντες υπήρξαν, όντως, κορυφαίοι αξιωματικοί. Ευτυχώς που και οι διάδοχοί τους κινούνται στα ίδια μέτρα. Ο κ. Κωσταράκος είναι άξιος Α/ΓΕΕΘΑ, όπως άξιος υπήρξε ο Ζιαζιάς.

• Αντί, όμως, το ατόπημα να νουθετήσει τους διαδόχους τους, οδήγησε στα χειρότερα. Μεταμεσονύχτια σύναξη με «αποφασίζομεν και διατάσσομεν»…

• Τις λιγότερες ευθύνες έχει, ασφαλώς, ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος. Νεοσσός στον χώρο, άπειρος, παρασύρθηκε από τους δύο υφυπουργούς του, έμπειρους και νοήμονες, εννοείται, τ. στρατιωτικούς.

• Ο τρώσας και ιάσεται, κ. υπουργέ. Σταθείτε τώρα, που πλησιάζουν οι κρίσεις, προ των ευθυνών σας. Οι ΕΔ δεν είναι κομματικό ασκέρι, ούτε χώρος εκδήλωσης απωθημένων τ. στρατιωτικών. Κάνετε, αντί άνευ περιεχομένου αλλαγών, μια σπουδαία κίνηση. Ανασύρατε από μια ντάνα φακέλων των διπλανών σας γραφείων, μια σοφή εισήγηση του Α/ΓΕΕΘΑ περί θητείας Αρχηγών και προωθείστε τη. Θα χειροκροτηθείτε…

Κανείς δεν χάνεται…

• Ο συμπαθής τ. ΥΦΕΘΑ, κ. Κ. Σπηλιόπουλος, διορίσθηκε πρόεδρος της ΕΡΓΟΣΕ. Εντελώς αξιοκρατικά, βέβαια.

• Ο τ. ΥΦΕΘΑ, ψηφισθείς ως πρώτος βουλευτής ΠΑΣΟΚ Αχαΐας, υπήρξε θύμα ληστείας. Του άρπαξε την έδρα ο Γιωργάκης ή Jeffrey ή Κοσταρίκας. Έκτοτε, ο κ. Σπηλιόπουλος εκτόξευε παντός είδους κεραυνούς κατά της κενής κεφαλής του Γιωργάκη. Τελικά, ο τελευταίος παρεκάλεσε τον Μπένι (του 5%) να τον «χώσει» κάπου, ώστε να μη φωνάζει… Όπερ και εγένετο…

• Δεν γνωρίζω αν τοποθετήθηκε με πενταετή σύμβαση, όπως συνηθίζεται τελευταία…

ΑΟΟΑ: Καλή κίνηση

• Φαίνεται ότι τα αλλεπάλληλα ρεπορτάζ μας για το θέμα ενταφιασμού του ΑΟΟΑ κινητοποίησαν τον υπουργό Άμυνας, κ. Παν. Παναγιωτόπουλο, ο οποίος έσπευσε να συζητήσει το θέμα με τον υπουργό ΠΕΚΑ, κ. Ε. Λιβιεράτο.

• Ασφαλώς, η ενέργεια εντάσσεται στα θετικά του υπουργού.

• Απλώς, για να τον βοηθήσουμε, θα του συνιστούσαμε να μην αρκεσθεί στην εφάπαξ παρέμβασή του. Πρέπει να επιμείνει, γιατί ο κ. Λιβιεράτος δε φημίζεται για τις ανησυχίες του. Αρμόδιος στο θέμα, εξάλλου, είναι ο Αναπληρωτής κ. Καλαφάτης.

Υπουργικές δραστηριότητες

• Από το Άμπου Ντάμπι στις Βρυξέλλες ο κ. ΥΕΘΑ για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

• Σε μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε από την πρώτη επίσκεψη στο ελληνικό περίπτερο της Διεθνούς Έκθεσης, όπου, εκτός των άλλων, εκτίθετο ένα ελληνικό (της KRAUSS MAFFEI) άρμα LEO, διέκρινα και εκπροσώπους της ενταύθα ΑΧΟΝ. Κοινό ήταν το περίπτερο;

Οργιάζουν οι φήμες εν όψει των κρίσεων

• Πληθαίνουν οι φήμες και οι παρασκηνιακές συζητήσεις που φέρνουν τον πρώην υπασπιστή του Γιάννου Παπαντωνίου, ο οποίος αποστρατεύτηκε το 2009 από τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, αλλά επανήλθε το 2010 στην ενέργεια από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, να διεκδικεί τη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ! Ο λόγος για τον νυν υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολική, ο οποίος -παρά τη σαφή πολιτική του προέλευση- φέρεται ότι διαθέτει και ισχυρά ερείσματα στο Μαξίμου. Μάλιστα, το παρατεταμένο τετ α τετ που είχε στο αεροδρόμιο με τον πρωθυπουργό, κατά την αναχώρηση του γάλλου Προέδρου, επέτεινε τις φήμες. Αν συμβεί αυτό, τότε θα αλλάξουν όλοι οι Αρχηγοί, πλην του Α/ΓΕΣ στρατηγού Κώστα Γκίνη. Ήδη πολλοί διαμηνύουν ότι «δεν θα περάσει και νέο πραξικόπημα», τονίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα διαταράξει την εύθραυστη ηρεμία στις Ένοπλες Δυνάμεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται την παρούσα περίοδο. Ας περιμένουμε, λοιπόν, λίγα 24ωρα να δούμε την απόφαση… των ταγών.

Διάσωση ναυαγών από το ΠΝ

Μια δύσκολη επιχείρηση διάσωσης έφερε σε πέρας με επιτυχία το Πολεμικό Ναυτικό. Συγκεκριμένα, τις βραδινές ώρες της Τρίτης 19 Φεβρουαρίου 2013 ελικόπτερο SEA HAWK του ΠΝ, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες ανέμου και κυματώδους θάλασσας, διέσωσε τέσσερα άτομα αυστριακής καταγωγής και ένα γερμανικής καταγωγής, οι οποίοι επέβαιναν σε πλωτό που κινδύνευε λόγω εισροής υδάτων, στη θαλάσσια περιοχή νότια της νήσου Μήλου. Τα πέντε άτομα μεταφέρθηκαν σώα στη Διοίκηση Ελικοπτέρων Ναυτικού, όπου και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Εξάλλου, η Κερκυραϊκή Ένωση Πειραιά, στην 5η απονομή των βραβείων «Προσωπικότητες 2013», επέλεξε και τον Α/ΓΕΝ ναύαρχο Κοσμά Χρηστίδη ως προσωπικότητα της χρονιάς που πέρασε. Την οργάνωση της τελετής ανέλαβε η Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Τέχνης και τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας-Πολιτισμού-Αθλητισμού και της Ένωσης Δημοσιογράφων Ευρωπαϊκού Τύπου. Στις προσωπικότητες που βραβεύτηκαν περιλαμβάνονται, επίσης, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο πρόεδρος του ΟΛΠ Γεώργιος Ανωμερίτης, η ηθοποιός Αντιγόνη Βαλάκου, τέσσερεις μητροπολίτες κ.ά.


Σχολιάστε εδώ