Έμφαση στο ΥΠΕΚΑ δίνει ο Σαμαράς

Και σε αυτά ο πρωθυπουργός δίνει μεγάλη έμφαση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ενέργεια έχει βάλει έναν δικό του άνθρωπο, τον Παπαγεωργίου, ενώ σε όλα τα άλλα εμπιστεύεται τον έτερο γαλάζιο της ηγεσίας, τον Καλαφάτη, ο οποίος δείχνει ότι είναι «ο άνθρωπος που λύνει τα προβλήματα». Από το κάδρο του έργου λείπει εντελώς ο υπουργός, καθηγητής Λιβεριάτος, ο οποίος, σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου, δεν παίρνει τίποτε επάνω του και δεν εμφανίζεται στα δύσκολα. Ως δύσκολα θέματα που χρειάζονται επειγόντως λύσεις, τις οποίες προωθεί το ΥΠΕΚΑ, είναι θέματα επενδύσεων όπως η Οξιά, τα μεταλλεία στη Χαλκιδική και τη Θράκη, πολλά εκκλησιαστικά ακίνητα, κάποιες μικρότερες βιομηχανικές επενδύσεις κ.λπ. Ειδικά για τα μεταλλεία της Χαλκιδικής, τα οποία βρέθηκαν στην επικαιρότητα λόγω της (τρομοκρατικής) επίθεσης εκεί, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έκανε δήλωση σε ξένο ΜΜΕ ότι η αδειοδοτική διαδικασία για το σύνολο της επένδυσης θα τελειώσει σε δέκα ημέρες! Και στο ΥΠΕΚΑ τρέχουν να προλάβουν. Όσον αφορά το θέμα του Κατάρ και των επενδύσεών του, ο Σαμαράς φαίνεται ότι έπεισε τους Καταριανούς να επιστρέψουν στο διαγωνισμό για το Ελληνικό, ενώ παράλληλα προωθείται λύση και για την βίλα του δεΐχη στην Οξιά. Θυμίζουμε ότι το ΠΑΡΟΝ, στη στήλη μας, ήταν το μόνο που έγραψε την προηγούμενη εβδομάδα ότι στην Οξιά δεν υπάρχει ακύρωση των σχεδίων, παρά το ότι όλα τα άλλα ΜΜΕ προέβαλλαν την υπόθεση «ως ναυάγιο». Πέρα όμως από τις επιμέρους λύσεις που προωθεί το ΥΠΕΚΑ σε θέματα επενδύσεων μαθαίνουμε ότι σύντομα πρέπει να περιμένουμε «ορυμαγδό» νομοσχεδίων που λύνουν χρόνια προβλήματα. Ετοιμάζονται σχέδια νόμου για τα αυθαίρετα, όπου στο ΥΠΕΚΑ φιλοδοξούν να αντιμετωπίσουν συνολικά και οριστικά το πρόβλημα, για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, για έναν νέο θεσμό «Τράπεζας Γης», για τον χωροταξικό σχεδιασμό (με εξαιρετικά μεγάλη μείωση γραφειοκρατίας και χρόνου έγκρισης σχεδίων), για την ελεγκτική λειτουργία σε θέματα περιβάλλοντος. Παράλληλα αναμένουμε σύντομα τα περιφερειακά χωροταξικά σχέδια, το ειδικό χωροταξικό του Τουρισμού, τα σχέδια διαχείρισης υδάτων σε όλη τη χώρα, την ενεργοποίηση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου και της ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών δόμησης. Να δούμε πόσα από αυτά θα ολοκληρωθούν πριν τον ανασχηματισμό…

***

• Ο νέος Αναπτυξιακός νόμος, που παρουσίασαν Χατζηδάκης και Μηταράκης, να σας πούμε ότι, σε πρώτη ανάγνωση, έχει γίνει δεκτός με πολύ θετικό τρόπο από την αγορά. Όσα ανακοινώθηκαν φαίνεται ότι λύνουν αρκετά προβλήματα ετών. Άλλωστε τον προετοίμαζαν σχεδόν επί ένα εξάμηνο – και άλλο τόσο πριν οι προηγούμενες ηγεσίες του Υπουργείου. Όμως επειδή ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, όλοι οι φορείς της αγοράς θα τοποθετηθούν αφού διαβάσουν τα κείμενα του νομοσχεδίου…
• Φαίνεται ότι το ΤΕΕ έχει βγει στη γύρα, προς αναζήτηση πόρων, μετά την κατάργηση των κρατήσεων που νομοθετήθηκε πρόσφατα. Ακούμε ότι το ΤΕΕ πιέζει την κυβέρνηση να υπάρξουν πόροι για το Επιμελητήριο τόσο από την τακτοποίηση αυθαιρέτων όσο και από τη λειτουργία της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου. Σε όσους δεν γνωρίζουν, ακούγεται λογικό: αφού το ΤΕΕ ανέλαβε να «τρέξει» αυτές τις διαδικτυακές εφαρμογές, γιατί να μην αμείβεται για αυτό; Αυτό όμως που δεν ξέρουν οι περισσότεροι είναι ότι όλες αυτές οι εφαρμογές πληρώνονται από εμάς, αφού χρηματοδοτούνται από κοινοτικά κονδύλια, μέσω δράσεων του ΕΣΠΑ. Δηλαδή η Νίκης θέλει να πληρώνεται, μέσω επιφολής ειδικής εισφοράς, για κάτι που ήδη έχει χρηματοδοτήσει το Δημόσιο! Εμείς νομίζαμε πάντως ότι οι φόροι υπέρ τρίτων και οι «ειδικές» εισφορές υπέρ συγκεκριμένων αποδεκτών καταργούνται σε αυτή τη χώρα. Η «τρόϊκα» άραγε γνωρίζει τις επιδιώξεις του ΤΕΕ; Αφήστε που κανείς δεν έχει ακόμη καταλάβει γιατί αποτελεί ιδιοκτησία (όπως λένε οι ίδιοι) του ΤΕΕ η βάση δεδομένων για τα αυθαίρετα, ενώ στην πραγματικότητα (και στο νόμο) ανήκει στο ΥΠΕΚΑ…
• Οκτώ χρόνια χρειάστηκαν για να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία για την τιμωρία των υπευθύνων για την κατάρρευση του στεγάστρου στον αρχαιολογικό χώρο της Σαντορίνης. Θυμίζουμε ότι τότε είχε σκοτωθεί ένας τουρίστας και είχαν τραυματιστεί άλλοι πέντε και ένας εργάτης. Και τελικά, ως εκ θαύματος, αθωώθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι, πλην ενός. Και αυτός ο ένας ήταν απλώς ο υεπύθυνος του εργοταξίου. Όλοι οι άλλοι με τις μεγάλες αμοιβές (επιβλέποντες μηχανικοί, μελετητές, διευθύνοντες σύμβουλοι εταιρειών κλπ) αθωώθηκαν είτε στον πρώτο είτε στον δεύτερο βαθμό. Και έτσι «καθάρισε» το όνομα της μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας. Ήταν μάλλον σύμπτωση ότι για την υπεράσπισή τους χρησιμοποίησαν δικηγόρους με βαριά ονόματα και έσπευσαν δίπλα τους θεσμικοί εκπρόσωποι όπως το ΤΕΕ και άλλοι.

Στα σκαριά η ύδρευση των νησιών από την ΕΥΔΑΠ

• «Μεγάλη μπάλα» φαίνεται ότι παίζει ο κ. Σταυρίδης στην ΕΥΔΑΠ, ενόψει ιδιωτικοποίησης. Χωρίς πολλές πολλές επικοινωνιακές φανφάρες, προχωρά, προφανώς με σχέδιο που δεν έχει όμως ανακοινωθεί, το στόχο της μεγάλης διεύρυνσης της πελατειακής βάσης της ΕΥΔΑΠ. Ήδη ανακοινώθηκε συμφωνία για την ένταξη στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ επτά δήμων της Αττικής (Ελευσίνας, Μαραθώνα, Μαρκοπούλου, Μεγαρέων, Παιανίας, Σπάτων και Φυλής), ενώ επίκειται και αυτός της Λαυρεωτικής. Αν υλοποιηθούν οι συμφωνίες, θα γίνουν και αρκετά σχετικά έργα και επενδύσεις. Όμως το colpo grosso που ετοιμάζουν κάποιοι στην κυβέρνηση και την ΕΥΔΑΠ, το οποίο δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη στην αγορά, είναι, σύμφωνα με πληροφορίες μας, η ύδρευση των νησιών! Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα συνάντηση του αρμοδίου υπουργού κ. Μουσουρούλη με τον κ. Σταυρίδη, όπου συζητήθηκαν τα θέματα των νησιών και υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας. Αυτό που δεν λέχθηκε δημοσίως είναι ότι τα περισσότερα νησιά αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ύδρευσης και ότι πολλά εξαρτώνται από τη μεταφορά πόσιμου ύδατος από τις υδροφόρες (ειδικά πλοία), τα οποία αποτελούν χρυσοφόρα δουλειά – και μονοπώλιο. Επομένως καταλαβαίνουμε ότι «μπαίνει» στη δουλειά αυτή και η ΕΥΔΑΠ, με στόχο να σπάσει αυτό το μονοπώλιο και να κερδίσει ακόμη μεγαλύτερη πελατειακή βάση!

***

• Μεγάλη επιτυχία και ένδειξη της καλής συνεργασίας Εκκλησίας και κυβέρνησης είναι διάταξη που εντάχθηκε στον νέο Αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος παρουσιάστηκε την Πέμπτη. Με αυτή δίνεται η δυνατότητα στην Εκκλησία να κάνει χρήση του θεσμικού πλαισίου περί στρατηγικών επενδύσεων και των Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων. Δηλαδήακίνητα στα οποία η Εκκλησία, οι Μητροπόλεις και τα εκκλησιαστικά ιδρύματα και φορείς διατηρούν περιουσιακά δικαιώματα, νοούνται, για θέματα επενδύσεων, ως ιδιωτικά. Με απλά λόγια, η Εκκλησία θα μπορεί να προκηρύσσει διαγωνισμούς για την αξιοποίηση των ακινήτων της, να προχωρεί στην υλοποίηση επενδύσεων (όπως φωτοβολταϊκά ή ανεμογεννήτριες) και να παραχωρεί εκτάσεις γης με στόχο την αγροκτηνοτροφική ανάπτυξή τους. Θυμίζουμε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε ανακοινώσει πριν λίγες εβδομάδες την πρόθεση της Εκκλησίας να παραχωρήσει εκτάσεις σε όσους επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην αγροκτηνοτροφική παραγωγή.


Σχολιάστε εδώ