Όλη η αλήθεια για τον βασικό μισθό!

Με το Μνημόνιο έχει τεθεί πολύ ψηλά ο πήχης της μείωσης του ονομαστικού μοναδιαίου κόστους εργασίας, δηλαδή των συνολικών αμοιβών της εργασίας προς το παραγόμενο προϊόν, το οποίο βρίσκεται μάλιστα σε συνεχή πτώση, λόγω της ύφεσης. Μάλιστα, η μεταρρύθμιση του μηχανισμού καθορισμού του βασικού μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος από φέτος θα ορίζεται από την κυβέρνηση και όχι κατόπιν διαπραγμάτευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, προσδιορίζεται ρητά από το Μνημόνιο ως ένας από τους βασικούς τρόπους περιορισμού του ονομαστικού μοναδιαίου κόστους εργασίας.

Όπως αναφέρεται στο Μνημόνιο, «Η κυβέρνηση θα χτίσει πάνω στις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας με το να προωθήσει έναν αποτελεσματικό μηχανισμό καθορισμού του κατώτερου μισθού, να μειώσει τα μη μισθολογικά κόστη και να δημιουργήσει περισσότερες επιλογές για την προσαρμοστικότητα των ωρών εργασίας. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα υποστηρίξουν τη σε εξέλιξη προσαρμογή της αγοράς εργασίας, με σκοπό τη μείωση του ονομαστικού μοναδιαίου κόστους εργασίας στην οικονομία κατά 15% μέσα στην περίοδο 2012-14 και συνακόλουθα να βοηθήσει στην επανάκτηση της ανταγωνιστικότητας κόστους και να ενισχύσει την απασχόληση μεσοπρόθεσμα προς μακροπρόθεσμα».

Το Μνημόνιο έχει ήδη προνοήσει για τη νέα μείωση του βασικού μισθού, εάν κριθεί ότι ως το τέλος του 2013 δεν θα είναι επαρκής η μείωση του κόστους της εργασίας, ώστε να επιτευχθεί, ως το τέλος του 2014, ο στόχος για τη μείωση κατά 15%.

Σε πρώτη φάση, όπως προβλέπει το Μνημόνιο, μέχρι το τέλος Μαρτίου του τρέχοντος έτους η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει θέσει σε ισχύ τον νέο τρόπο καθορισμού του βασικού μισθού, ο οποίος με νόμο θα προσδιορισθεί στο επίπεδο των 586 ευρώ, με ταυτόχρονη πρόβλεψη για «πάγωμα» των ωριμάνσεων στο σημερινό επίπεδο. Επιπλέον, οι συλλογικές συμβάσεις που ορίζουν υψηλότερα επίπεδα αμοιβών και επιδομάτων από τον βασικό μισθό θα παραμείνουν σε ισχύ, αλλά θα δεσμεύουν μόνο τους εργοδότες που θα τις υπογράφουν, κάτι που ανοίγει τον δρόμο για «τσεκούρωμα» αμοιβών δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων.

Ως το τέλος Μαρτίου του 2014, η «τρόικα» θα κρίνει αν χρειάζεται νέα μείωση του βασικού μισθού, για να επιτευχθεί ο μνημονιακός στόχος της συγκράτησης του εργατικού κόστους κατά 15%, ως το τέλος του ίδιου έτους. Το πιθανότερο, αν όχι βέβαιο, είναι ότι τότε η «τρόικα» θα επιβάλει μία ακόμη μείωση του βασικού μισθού.

Ν.Χ.


Σχολιάστε εδώ