Υπάρχουν πιθανότητες επιτυχίας;

Επιπρόσθετα όμως, και τελείως αναίτια, η τουρκική πλευρά εμφανίζεται τις τελευταίες ημέρες να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το κλίμα της συνάντησης των δυο πρωθυπουργών στο πλαίσιο της επικείμενης σύγκλησης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, με άλλα δυο ζητήματα: αφενός μεν με το της κατασκευής τεμένους στην Αθήνα, αφετέρου δε με το της ύπαρξης «στρατοπέδου εκπαίδευσης κούρδων τρομοκρατών» στην Ελλάδα.

Ως προς το πρώτο, εντύπωση προκαλεί η επιμονή της Άγκυρας να παρουσιάζεται αυτόκλητη προστάτρια των απανταχού μουσουλμάνων και τελείως «αυθόρμητα» να προσφέρεται, όπως έκανε και προ ημερών στο Κατάρ, να αναλάβει το κόστος κατασκευής του τεμένους, λόγω των οικονομικών δυσκολιών της χώρας μας. Πολύ περισσότερο μάλιστα που η ελληνική πλευρά επ’ ουδενί λόγω θα επέτρεπε τούτο, όπως και χαρακτηριστικά τόνισε και ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τσιάρας, απαντώντας σε προ ημερών σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων. Κατά συνέπεια, αποκλείεται η εμπλοκή της ελληνικής πλευράς σε οποιαδήποτε συζήτηση με την Τουρκία για το θέμα αυτό, όπως κατηγορηματικά δήλωσε και ο έλληνας υφυπουργός.

Και για το αστείο της υποθέσεως, η Άγκυρα, αν αληθεύουν οι σχετικές πληροφορίες, είναι έτοιμη να… προκηρύξει και σχετικό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το τέμενος!

Τα σχόλια περιττεύουν…

Ως προς το δεύτερο ζήτημα που η Άγκυρα θέτει, περί ύπαρξης «στρατοπέδου εκπαίδευσης κούρδων τρομοκρατών», είναι χαρακτηριστικό ότι το ζήτημα αυτό συνδέεται από τουρκικά μέσα ενημέρωσης, με το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που συγκαλείται, ως γνωστόν, στην Τουρκία, την 4η και 5η προσεχούς μηνός.

Σχετική απάντηση έδωσε προ ημερών το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, απορρίπτοντας και διαψεύδοντας, κατά τρόπο κατηγορηματικό, τους ισχυρισμούς αυτούς περί «στρατοπέδου», που με αυθαίρετο και ύποπτο τρόπο επανεμφανίζονται σε κάποιες τουρκικές εφημερίδες τον τελευταίο καιρό.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα αναγραφέντα στον τουρκικό τύπο, ο τούρκος πρωθυπουργός έθεσε το θέμα στον έλληνα ομόλογό του κατά την τελευταία συνάντησή τους στο Κατάρ, πράγμα που η Αθήνα διέψευσε κατά τρόπο κατηγορηματικό.

Προκαλεί μάλιστα και εντύπωση η είδηση που δημοσιεύτηκε, ότι ο τούρκος πρωθυπουργός προτίθεται να δώσει, κατά την προσεχή συνάντησή του με τον έλληνα ομόλογό του, σχετικά στοιχεία που του ετοίμασε η ΜIT, τα οποία θα εδραιώνουν τον ισχυρισμό περί «εκπαίδευσης κούρδων τρομοκρατών στην Ελλάδα»…

Κατόπιν των παραπάνω, μια σειρά εύλογων ερωτημάτων προκύπτει:

– Πώς είναι δυνατόν, τις παραμονές της σύγκλησης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, η χώρα που θα φιλοξενήσει τον έλληνα πρωθυπουργό και την υπό αυτόν αντιπροσωπεία, να θέτει τέτοια ζητήματα που ασφαλώς εξανεμίζουν κάθε ενδεχόμενο επιτυχούς έκβασης του Συμβουλίου;

– Η ανάδειξη από τη γείτονα ζητημάτων όπως το μειονοτικό, η κατασκευή τεμένους στην Αθήνα, η δήθεν ύπαρξη «στρατοπέδου εκπαίδευσης κούρδων τρομοκρατών», λίγες μόνο ημέρες πριν από την αναχώρηση για την Τουρκία της πρωθυπουργικής αντιπροσωπείας, σε τι εξυπηρετεί την Τουρκία;

– Κατά πόσο η τουρκική πλευρά θα επιδιώξει την εγγραφή στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου, των ευαίσθητων αυτών ζητημάτων; Και αν το πράξει, πώς θα αντιδράσει η ελληνική πλευρά;

– Αν υπάρχει εσκεμμένη πρόθεση της τουρκικής πλευράς για την ανάδειξη και προβολή των ζητημάτων αυτών, τότε ποιος ο λόγος της μετάβασης του έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία;

Αντίλογος βέβαια θα μπορούσε να αναπτυχθεί με την έκφραση ελπίδας ότι τα παραπάνω, που φέρεται να προβάλει η τουρκική πλευρά, ειδικά μάλιστα περί «στρατοπέδων», δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αποτελούν προϊόν κάποιας δημοσιογραφικής φαντασίας.

Η Ιστορία όμως, τόσο η πρόσφατη όσο και η παλαιότερη, των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ασφαλώς και δεν θα συνηγορούσε στην έκφραση της ελπίδας αυτής.

Ούτε πάλι η σωρεία των τουρκικών αμφισβητήσεων, που τόσο προκλητικά η Άγκυρα διαρκώς εκδηλώνει εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, ούτε και η γενικότερη πολιτική της απέναντί μας.


Σχολιάστε εδώ