Τι φοβάται η Αθήνα
Αυτό διαφάνηκε και από την τοποθέτηση του Γιάννη Στουρνάρα στη Βουλή την Παρασκευή, όπου τόνισε ότι ο δρόμος για το νέο «κούρεμα» θα ανοίξει μετά την επιτυχή υλοποίηση του Μνημονίου, δηλαδή μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στους στόχους που έχουν τεθεί. Είναι σαφές ότι, στην παρούσα φάση, η Αθήνα θέλει να αποφύγει το πρόωρο –για τη Γερμανία– άνοιγμα της συζήτησης για νέο «κούρεμα», καθώς εκτιμά ότι τα ρίσκα μιας τέτοιας διαπραγμάτευσης είναι πολύ μεγάλα.
Παρά ταύτα, ο κ. Στουρνάρας άνοιξε, έστω και «δειλά», στο Eurogroup / Ecofin αυτής της εβδομάδας την εξόχως ενοχλητική για τους Γερμανούς συζήτηση για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, δηλαδή για την υποτίμηση εκ μέρους της «τρόικας» των υφεσιακών επιδράσεων που είχαν τα μέτρα του Μνημονίου στην ελληνική οικονομία. Ο υπουργός Οικονομικών εισέπραξε… «κρυάδα» από τον Επίτροπο Όλι Ρεν, που έβαλε, απηχώντας τις θέσεις του Βερολίνου, και επίσημα «φρένο» σε κάθε συζήτηση για αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα λόγω των εσφαλμένων υπολογισμών για την ύφεση.
Πάντως, η συζήτηση για την ύφεση, παρότι φάνηκε να κλείνει με την τοποθέτηση Ρεν, δεν έχει τελειώσει εδώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο σκοπεύει να την επαναφέρει στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια του επόμενου ελέγχου από την «τρόικα», στις αρχές Μαρτίου, αλλά πιθανόν και στους επόμενους δύο ελέγχους από τους «τροϊκανούς». Εστιάζοντας στην ύφεση, ο κ. Στουρνάρας θα επιχειρήσει να ενισχύσει τη διαπραγματευτική του θέση έναντι της «τρόικας», καθώς βλέπει ότι όλα οδηγούν σε αφόρητες πιέσεις για ενεργοποίηση του αυτόματου μηχανισμού του νέου Μνημονίου, για επιβολή πρόσθετων διορθωτικών μέτρων σε κάθε περίπτωση εμφάνισης αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους. Ουσιαστικά, δηλαδή, ο κ. Στουρνάρας σκοπεύει να αξιοποιήσει το θέμα των πολλαπλασιαστών για να επιτύχει μια… μίνι αναδιαπραγμάτευση του τελευταίου Μνημονίου: Θα επιχειρήσει να πείσει –με αμφίβολο το τελικό αποτέλεσμα– την «τρόικα» ότι, αν ενεργοποιηθεί άμεσα ο διορθωτικός μηχανισμός, η οικονομία θα επιβαρυνθεί σοβαρά από τις πρόσθετες περικοπές και αυτό θα προκαλέσει μεγαλύτερη ύφεση, που με τη σειρά της θα ασκήσει ακόμη ισχυρότερη πίεση εκτροχιασμού στο πρόγραμμα.