Στοχοποιεί Σαμαρά ο ΣΥΡΙΖΑ

Μάλιστα, τα στελέχη της ηγεσίας δεν διστάζουν να κάνουν λόγο για ακροδεξιά στροφή της ΝΔ, η οποία, όπως είπε ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, δεν θυμίζει σε τίποτα τη ΝΔ του Κ. Καραμανλή. Για να αποδείξουν τον ισχυρισμό τους, αναφέρουν ότι τον Αντ. Σαμαρά τον πλαισιώνει μια ομάδα στελεχών με ακροδεξιές απόψεις, η οποία προκειμένου να αποτρέψει διαρροή ψηφοφόρων προς τη Χρυσή Αυγή έχει επιβάλει στον δημόσιο λόγο ακροδεξιά ατζέντα, που ξεκινάει από την εμφυλιοπολεμική φρασεολογία που χρησιμοποιεί η ΝΔ στις επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ και φτάνει έως τον ωμό αυταρχισμό, με επιστρατεύσεις απεργών και επιθέσεις των ΜΑΤ κατά συνδικαλιστών και αγροτών.

Με βάση σχεδιασμό του επιτελείου του κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών μέσα και έξω από τη Βουλή, από τη μια, για την ανάπτυξη λαϊκών κινητοποιήσεων, από τις οποίες –όπως λένε– τροφοδοτείται η δυναμική του κόμματος και, από την άλλη, για την ανάδειξη στο πολιτικό επίπεδο των κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, οι οποίοι βλέπουν την καθημερινότητά τους να γίνεται κόλαση από την εφαρμογή των μέτρων των Μνημονίων.

Έτσι, στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να αναληφθούν πρωτοβουλίες που θα θέτουν τον πρωθυπουργό προ των ευθυνών του, αναδεικνύοντας τις προσωπικές του ευθύνες και για την υποβάθμιση της κοινοβουλευτικής λειτουργίας, αφού η Βουλή ουσιαστικά επικυρώνει προαποφασισμένες και ισχύουσες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ ο Αντ. Σαμαράς με τις συνεχείς απουσίες του έχει καταργήσει στην πράξη την ώρα του πρωθυπουργού, αφού δεν προσέρχεται να απαντήσει σε καμία από τις επίκαιρες ερωτήσεις που απευθύνονται σε αυτόν, όπως έγινε την Παρασκευή σε ερώτηση του Αλ. Τσίπρα.

Παράλληλα, εντείνονται οι διαδικασίες προκειμένου να εξειδικευτεί περαιτέρω η προγραμματική πρόταση του κόμματος και να πειστούν οι πολίτες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που είναι έτοιμο να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες. Έτσι, το αμέσως επόμενο διάστημα ο Αλ. Τσίπρας στις περιοδείες του και τα κορυφαία στελέχη στις παρεμβάσεις τους θα δίνουν έμφαση στο περίγραμμα του προγράμματος κυβερνητικής πολιτικής για κεντρικά ζητήματα, όπως η οικονομία και η κοινωνική πολιτική.

«Δεν φοβόμαστε την εξουσία, αλλά τη θέλουμε για να αλλάξει πορεία ο τόπος και να βρεθούμε ακόμα και με τους ισχυρότερους αντιπάλους στο τραπέζι για να διεκδικήσουμε για τη χώρα και τον λαό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν επίγνωση ότι ο κόσμος δεν περιμένει θαύματα και «χρυσά κουτάλια» από μια δική του κυβέρνηση και ως εκ τούτου τονίζουν ότι δεν υπόσχονται πολλά πράγματα με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί. Όμως, σημειώνουν, όταν λέμε ότι θα αποκαταστήσουμε τις χαμηλότερες συντάξεις, γιατί φτάσαμε στο σημείο να κόβουν τη 13η και τη 14η σύνταξη σε αυτούς που παίρνουν 320 ευρώ, δεν το λέμε για να γίνουμε αρεστοί, αλλά γιατί αυτό είναι το μέσο και το εργαλείο για να βγούμε από την κρίση. Το ίδιο, αναφέρουν, ισχύει και για τον κατώτατο μισθό, τον οποίο θα επαναφέρουμε στα προ Μνημονίου επίπεδα των 720 ευρώ (σήμερα είναι 540), προκειμένου να δοθεί μια ανάσα στους χαμηλόμισθους και να κινηθεί η κατανάλωση, που σήμερα είναι υπό το μηδέν.

Η τρικομματική κυβέρνηση, λένε τα στελέχη του κόμματος, αντί να ασχολείται με αυτά τα σοβαρά για την κοινωνία ζητήματα, παρατηρεί άφωνη τα όσα γίνονται, υλοποιεί με συνέπεια τα σκληρά μέτρα του Μνημονίου και δεν αξιοποιεί την παραμικρή χαραμάδα προκειμένου να αποσπάσει έστω και το παραμικρό μέτρο που θα ανακουφίσει τον χειμαζόμενο λαό.

Είναι χαρακτηριστικό, τονίζουν, ότι ενώ το ΔΝΤ παραδέχθηκε δημοσίως ότι έκανε λάθος στους υπολογισμούς του και ως εκ τούτου το πρόγραμμα δεν βγαίνει, η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε αυτήν την παραδοχή και το μόνο που κάνει είναι «να κάνει το λιοντάρι στους εργαζόμενους που διεκδικούν κάτι παραπάνω και την πάπια όταν συναντιέται με τους εκπροσώπους της «τρόικας»».

Στον ΣΥΡΙΖΑ σηκώνουν πολύ ψηλά το συγκεκριμένο θέμα γιατί θεωρούν ότι δείχνει ανάγλυφα πως η τρικομματική κυβέρνηση έχει μπει στον «αυτόματο πιλότο» της «τροϊκανής» επιτήρησης και το μόνο που κάνει είναι να υλοποιεί «αμάσητα» όλες τις εντολές που δίνουν οι δανειστές και αφορούν όλους τους τομείς της κοινωνίας. Για τον λόγο αυτό ο Αλ. Τσίπρας κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, την οποία βέβαια ο Αντ. Σαμαράς απαξίωσε να απαντήσει, στέλνοντας στη θέση του τον Γ. Στουρνάρα.

Στο πλαίσιο της ωρίμασης του προγραμματικού λόγου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Δραγασάκης, αναφερόμενος στις σχέσεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, περιέγραψε ένα σχήμα που παραπέμπει σε κλασικές σοσιαλδημοκρατικές διακηρύξεις.

Σύμφωνα με αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος με τις ιδιωτικοποιήσεις ως στρατηγική για την ανάπτυξη και ως αντίληψη για την κοινωνία, αλλά ταυτόχρονα είναι αντίθετος και με τις κρατικοποιήσεις ως αυτοσκοπό, γιατί η εμπειρία έχει δείξει ότι κρατικές επιχειρήσεις στο πρόσφατο παρελθόν έγιναν «θερμοκήπια» διαφθοράς, διαπλοκής και εξυπηρέτησης ιδιοτελών συμφερόντων. Για τον λόγο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί μορφές κοινωνικοποίησης και κοινωνικού ελέγχου των δημόσιων επιχειρήσεων αλλά και κοινωνικών και περιβαλλοντικών δεσμεύσεων στη δράση των ιδιωτικών επιχειρήσεων.


Σχολιάστε εδώ