Σε μειωμένη τιμή θα προμηθεύεται το φυσικό αέριο η βιομηχανία

Το θετικό μήνυμα ήρθε από τη ΔΕΠΑ, η οποία, ύστερα από διαπραγμάτευση με την αλγερινή εταιρεία Sonatrach, επέτυχε μείωση τιμής του προμηθευόμενου αερίου. Η παραπάνω μείωση θα έχει επίπτωση στο τελικό κόστος του μείγματος προμήθειας της ΔΕΠΑ. Παράλληλα, η ΔΕΠΑ βρίσκεται σε αντίστοιχη διαπραγμάτευση με τη ρωσική εταιρεία Gazprom. Όμως, σε αυτήν την περίπτωση το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης πιθανώς να εξαρτάται και από την έκβαση της πορείας αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, για την απόκτηση της οποίας η Gazprom έχει εκδηλώσει ζωηρό ενδιαφέρον. Όπως μεταφέρθηκε, η ΔΕΠΑ θα περάσει τη μείωση της τιμής του αερίου στους βιομηχανικούς καταναλωτές.

Συγχρόνως, ευκαιρίες προμήθειας φυσικού αερίου σε χαμηλές τιμές προκύπτουν εξαιτίας των δεσμεύσεων που ανέλαβε η ΔΕΠΑ έναντι της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις, η ΔΕΠΑ θα προσφέρει, σε ετήσια βάση, το 10% της ποσότητας που πούλησε το προηγούμενο έτος σε δημοπρασία, με τιμή ίση με το μεσοσταθμικό κόστος προμήθειάς της συμπεριλαμβανομένου και του διαχειριστικού κόστους που έχει. Οι δημοπρασίες θα λαμβάνουν χώρα μία φορά κάθε τρίμηνο και οι πελάτες θα έχουν τουλάχιστον αντίστοιχο διάστημα να το καταναλώσουν. Η εν λόγω δέσμευση, μαζί με σειρά άλλων δεσμεύσεων, όπως η υποχρέωση παροχής στους πελάτες συμβάσεων χωρίς την υπηρεσία μεταφοράς, είναι προς την κατεύθυνση της διευκόλυνσης δραστηριοποίησης και άλλων παιχτών, γεγονός που θα λειτουργήσει ευεργετικά προς τη μείωση της τιμής του αερίου στην ελληνική αγορά.

Σημειώνεται ότι τον τελευταίο καιρό έχουν πληθύνει τα παραπόνα από την πλευρά των βιομηχανικών καταναλωτών για την εκτίναξη του κόστους ενέργειας. Το εν λόγω θέμα τέθηκε σε συνέντευξη που δόθηκε από τα μέλη της ΕΒΙΚΕΝ (Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας) στο τέλος Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάστηκαν τα έντονα προβλήματα ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζει η εγχώρια βιομηχανία, λόγω του δυσβάστακτου ενεργειακού κόστους. Το πρόβλημα παρουσιάστηκε και στον πρωθυπουργό την προηγούμενη εβδομάδα, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της βιομηχανίας με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλο. Τέλος, πρόσθετη επιβάρυνση αποτελεί ο ιδιαίτερα υψηλός Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης που έχει επιβληθεί στο αέριο, γεγονός που τέθηκε στη σύσκεψη των εκπροσώπων της βιομηχανίας με τον πρωθυπουργό, αλλά και στην συνέντευξη της ΕΒΙΚΕΝ. Μάλιστα ο πρωθυπουργός ζήτησε να διερευνηθεί κάθε δυνατότητα ελάφρυνσης της βιομηχανίας από το υψηλό ενεργειακό κόστος.


Σχολιάστε εδώ