Πώς θέλουμε να κάνουμε επανάσταση από ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων;

Και η Beatriz συνέχισε: «Αλήθεια νιώθουμε αυτόν τον πόνο εδώ μέσα; Αλήθεια μπορούμε να καταλάβουμε αυτό που ζητάμε από τον κόσμο από ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων;».

Για την Talegon είναι επείγον να ξαναδεί η Σοσιαλιστική Διεθνής ποια είναι και πού βρίσκεται, ενώ τονίζει ότι «θα έπρεπε να μας πονά ότι ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους και ζητά δημοκρατία, ελευθερία, δημόσια υγεία και παιδεία, κι εμείς δεν είμαστε κοντά του». Άμεσες βολές έριξε και στην ηγεσία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, κάνοντας λόγο για ηγέτες-αστέρες της TV, που πάνε στις συνεδριάσεις να μιλήσουν για τις χώρες τους χωρίς να προσφέρουν τίποτα.

Μιλώντας εκ μέρους της οργάνωσης νεολαίας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, η Talegon ξεκαθάρισε ότι οι νέοι δεν συμφωνούν με την ηγεσία και τις αποφάσεις που λαμβάνει και δεν θα τις στηρίξουν. Ανέφερε ότι βρίσκονται εκεί για να δουλέψουν και ότι είναι θλιβερό που πρέπει να «παρακαλέσουν γονατιστοί» για να πάρουν τον λόγο. Τόνισε ότι είναι οι νέοι που πληρώνουν την κρίση, τις πράξεις ή και την απραξία των σοσιαλιστών ηγετών, καθώς δεν έχουν δουλειά, δεν μπορούν να χειραφετηθούν, δεν υπάρχει σκέψη να αποκτήσουν παιδί πριν από τα 30 χωρίς εργασία και εισόδημα, παρά το γεγονός ότι η σημερινή νέα γενιά της Ευρώπης είναι η καλύτερα εκπαιδευμένη νέα γενιά στον κόσμο. Ζήτησε οι επικεφαλής των οργανώσεων νεολαίας των κομμάτων που συμμετέχουν στη Σοσιαλιστική Διεθνή να εκλεγούν με δημοκρατικές διαδικασίες και όχι με κριτήριο το πόσο βολικοί είναι για τις κομματικές ηγεσίες και χαρακτήρισε ως προβληματική την οικονομική σχέση που έχουν οι οργανώσεις νεολαίας με τις κομματικές ηγεσίες, φέρνοντας ως παράδειγμα τη νεολαία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που δεν έχει καμία οικονομική βοήθεια από την κεντρική οργάνωση.

Η Beatriz Talegon είναι γενική γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Νέων Σοσιαλιστών, της οργάνωσης νεολαίας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που ιδρύθηκε το 1927. Είναι δικηγόρος και πριν αναλάβει ενεργό στελεχιακό πολιτικό ρόλο εργαζόταν για την αντιπροσωπεία της αυτόνομης περιοχής της Καστίλης στις Βρυξέλλες. Δουλεύει από τα 18 της και δηλώνει ότι ο καθαρός μισθός με τον οποίο ζει είναι 1.500 ευρώ. Παρότι πριν από την ομιλία της αυτή δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστή, πλέον, όπως μας τόνισε και η Begona Castellia, ανταποκρίτρια στην Αθήνα της «ABC», της δεύτερης μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας της Ισπανίας, «είναι το καινούργιο αστέρι της ισπανόφωνης πολιτικής σκηνής». Να προσθέσουμε ότι η Talegon δήλωσε πως για να παρακολουθήσει τις εργασίες του συνεδρίου στο Κασκάις μοιράστηκε ένα δωμάτιο με τρεις συναδέλφους της σ’ ένα μικρό ξενοδοχείο, και ότι στο παγκόσμιο συνέδριο της σοσιαλιστικής νεολαίας στη Γερμανία τον Μάιο θα πάει με sleeping bag.

Απάντηση Παπανδρέου

Μετά τον χείμαρρο της Talegon ο Γιώργος Παπανδρέου ανέλαβε να υπερασπιστεί την ηγεσία των Σοσιαλιστών και τον εαυτό του, λέγοντας ότι «δεν είμαστε το ΔΝΤ ή η Παγκόσμια Τράπεζα. Εμείς που είμαστε εδώ δεν δίνουμε μάχη από ξενοδοχεία πέντε αστέρων. Δίνουμε μάχη στους δρόμους, στα συνδικάτα, στις χώρες μας» και κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει να προσπαθήσουν να δουλέψουν μαζί και ότι η ηγεσία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς είναι έτοιμη να ακούσει τη νεολαία.


Σχολιάστε εδώ