Προσωπικές συγκρούσεις με στόχο την εσωκομματική επιρροή

Οι ομάδες, φράξιες και πατρωνίες έχουν ήδη σχηματιστεί και όλα πλέον δείχνουν έτοιμα, προκειμένου να δοθεί και η τελική μάχη χαρακωμάτων με έπαθλο την κομματική επιρροή.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ακούστηκαν διάφορες κορόνες περί αποχώρησης του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση ή αμφισβήτησης του προσώπου του Βενιζέλου, η πραγματικότητα φαίνεται να είναι εντελώς διαφορετική. Και αυτό γιατί μετά το τυράκι-αναγγελία του προέδρου μεσοβδόμαδα για νέα προγραμματική συμφωνία μεταξύ των τριών κομμάτων της κυβέρνησης, οι πάντες κατέβασαν του τόνους.

Η ομάδα των σύγχρονων σοσιαλδημοκρατών, που επιχείρησε να εμφανιστεί ως εσωκομματική τάση με απευθείας αναφορά στον Βενιζέλο, σύμφωνα με πληροφορίες ενόχλησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Οι συνδαιτυμόνες της διοχετεύουν ότι μέσα από τις συναντήσεις τους επιδιώκουν να ξεκαθαρίσουν τις ιδεολογικές γραμμές του κόμματος και επιδιώκουν τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση με πολιτικά στελέχη, προκειμένου να αλλάξουν την υφή της κυβέρνησης και να βελτιώσουν τα δικά της λάθη.

Από την άλλη, η ομάδα των υφυπουργών, με κοινή αναφορά στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου, προσβλέπει στην υιοθέτηση μιας πολιτικής που θα έχει σαφείς διαχωριστικές γραμμές με την κυβέρνηση, χωρίς όμως να θέτει περαιτέρω ζητήματα. Σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα, φαίνεται πως δεν έχει μεγάλη εκλογική επιρροή, εμφανίζεται όμως να διαθέτει επικοινωνιακή δύναμη. «Να πάρουμε θέση καθαρά κοινοβουλευτικής στήριξης και να μην μείνουμε απολογητές της κυβέρνησης», λένε τα μέλη της ομάδας, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, συναντιέται εκ νέου σήμερα για να υιοθετήσει ξεκάθαρες θέσεις εν όψει συνεδρίου.

Σφαγή στο λαϊκό ΠΑΣΟΚ

Πάντως, μεγάλη σύγκρουση προκύπτει μεταξύ αυτών που εμφανίζονται ως υπερασπιστές των «ιερών και οσίων» της παράταξης και διεκδικητών του πάλαι ποτέ αριστερού ΠΑΣΟΚ. Στη μάχη αυτή έχουν ήδη λάβει μέρος τέσσερις ομάδες, χωρίς διακριτές γραμμές αλλά με κοινό γνώμονα τη έντονη κριτική στη δεξιόστροφη τάση του κινήματος υπό τα δεδομένα της τρικομματικής κυβέρνησης.

Η Φώφη Γεννηματά, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, έχει τον δικό της μηχανισμό, την ισχυρή ομάδα των «Γεννηματικών», και στη μεταβενιζελική εποχή μπορεί να διεκδικήσει με σοβαρές πιθανότητες την ηγεσία.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης, που πριν από λίγο καιρό έθετε θέμα αποχώρησης του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση, έχει πλέον χαμηλώσει τους τόνους και ζητά να πάρει το συνέδριο απόφαση να μην ψηφιστούν νέα μέτρα, αλλά και να τηρηθεί η νέα προγραμματική συμφωνία την οποία επικαλέστηκε ο ίδιος ο Βενιζέλος.

Ακόμη, επιδιώκει τη διεύρυνση του μετώπου και προς τη ΝΔ, καθώς θεωρεί ότι η μονομερής σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζει το ΠΑΣΟΚ με τη Δεξιά.

Παράλληλα, έντονη κινητικότητα έχει επιδείξει το τελευταίο διάστημα και ο Μιχάλης Καρχιμάκης, συνεπικουρούμενος από τους Γρηγόρη Νιώτη, Παντελή Οικονόμου και 75 συνολικά στελέχη, που έχει προβληματίσει τον έτερο διεκδικητή της κληρονομιάς του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παναγιωτακόπουλο.

Ο τελευταίος έχει ξεκάθαρες θέσεις επιστροφής του ΠΑΣΟΚ στις ρίζες του, διαμόρφωσης κόκκινων γραμμών, όμως δεν επιθυμεί να «οδηγήσει τη χώρα στο χάος», δηλαδή να καταθέσει πρόταση αποχώρησης του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί η φράση-κλειδί που ακούγεται από απλά στελέχη, που δεν συμμετέχουν στις εσωτερικές συγκρούσεις: «Μακάρι η διαφαινόμενη υποχώρηση των αντιδράσεων να οφείλεται σε μια προσπάθεια ενότητας και συσπείρωσης του χώρου και όχι στη διεκδίκηση προσωπικών ανταλλαγμάτων από την ηγεσία».

Μεγάλη ένταση προκάλεσε στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ η συζήτηση για τον τρόπο εκλογής των συνέδρων.

Μία από τις προτάσεις, που μέχρι και πριν από λίγο καιρό εμφανιζόταν και ως η επικρατέστερη, έθετε ως προαπαιτούμενο ένα συγκεκριμένο αριθμό ψήφων -ίδιο για όλους- προκειμένου να εκλεγεί κάποιος σύνεδρος.

Η σκέψη όμως εγκαταλείφθηκε, καθώς θεωρήθηκε υπαρκτός ο κίνδυνος ο αριθμός των συνέδρων να ξεπεράσει κατά πολύ τον επιδιωκόμενο.

Η άλλη, που υιοθετήθηκε επί Γιώργου Παπανδρέου, απαιτούσε την υιοθέτηση ενός μέτρου ανάλογα με τον αριθμό αυτών που ψήφισαν στις εσωκομματικές.

Τελικά αποφασίστηκε η αναλογική εκπροσώπηση, βάσει των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου.

Λύση στο ερώτημα του συνολικού αριθμού μελών που θα συμμετάσχουν αριστίνδην στο πενθήμερο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στο ΣΕΦ, έδωσε η ΕΚΑΠ. Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, συνολικά θα συμμετέχουν 600 σύνεδροι αριστίνδην (ΚΟΕΣ, περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι, μέλη που υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη κτλ.), καθώς και περίπου 2.000 εκλεγμένοι.

Παναγιώτης Τζαννετάτος


Σχολιάστε εδώ