Κόκκινος συναγερμός στο Μαξίμου και στο βάθος ανασχηματισμός

Η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω λόγω των οξύτατων αντιδράσεων που σημειώνονται, τόσο στο πολιτικό όσο και στο κοινωνικό πεδίο. Η αγωνία είναι κάτι περισσότερο από εμφανής στο πρωθυπουργικό επιτελείο, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς σχεδιάζει να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αναστροφή του δυσμενούς κλίματος και την άρση του αδιεξόδου.

Η χώρα διανύει μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει μέτρα και πολιτικές καθοριστικής σημασίας και οποιαδήποτε καθυστέρηση μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει.

Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει κατʼ επανάληψη και με τον πλέον επιτακτικό τρόπο από τους υπουργούς να εντείνουν τις προσπάθειες και να επιταχύνουν την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, κάθε άλλο παρά θεαματικά είναι και για τον λόγο αυτό στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν πιο δραστικά μέτρα, όπως τον σαρωτικό ανασχηματισμό. Ο κ. Σαμαράς θα επαναλάβει τις «οδηγίες προς ναυτιλλομένους» στη διάρκεια των συναντήσεων που θα έχει τις αμέσως επόμενες ημέρες με τις ηγεσίες έντεκα (!) υπουργείων. Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί είναι και το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς έχει γίνει αποδέκτης εισήγησης στενών συνεργατών του για άμεση προσφυγή στις κάλπες. Με το σκεπτικό ότι προϊόντος του χρόνου η κυβέρνηση θα εισπράττει ακόμη μεγαλύτερη φθορά και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχύει την απήχησή του στην κοινωνία.

Ο πρωθυπουργός έχει απορρίψει την ιδέα των πρόωρων εκλογών και προκρίνει τη… λύση του ανασχηματισμού. Είναι ωστόσο υποχρεωμένος να υπερβεί τις ενστάσεις και τις επιφυλάξεις που εκφράζουν οι κυβερνητικοί εταίροι, κάτι που αναμένεται να επιχειρήσει κατά την αυριανή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος δεν είναι αντίθετος, θέλει όμως οι όποιες αλλαγές προσώπων να γίνουν μετά το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, έτσι ώστε να αποφευχθούν αναταράξεις σε εσωκομματικό επίπεδο, λόγω του ότι έχει αποφασίσει να τοποθετήσει πολιτικά στελέχη σε κυβερνητικές θέσεις. Από την πλευρά του, ο Φώτης Κουβέλης έχει καταστήσει σαφές ότι δεν συμφωνεί με την ιδέα του ανασχηματισμού, καθότι εκτιμά ότι θα αποσυντονίσει την κυβέρνηση, ενώ δεν βλέπει με καλό μάτι τη συμμετοχή πολιτικών στελεχών της Δημοκρατικής Αριστεράς στο Υπουργικό Συμβούλιο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς έχει πλήρη και σαφή εικόνα για τις επιδόσεις και την αποτελεσματικότητα ξεχωριστά κάθε υπουργού και ως εκ τούτου έχει σχεδόν καταλήξει στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. «Η κυβέρνηση έχει ανάγκη από ένα θετικό σοκ προκειμένου να βγει από το τέλμα και να πάρει μπρος ξανά» τονίζουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, προαναγγέλλοντας με τον τρόπο αυτό έναν σαρωτικό ανασχηματισμό.

«Γίναμε ΣΥΡΙΖΑ»

Η έλλειψη συντονισμού, όπως προκύπτει από την πανσπερμία απόψεων και δηλώσεων, αναδεικνύεται σε μείζον πρόβλημα για την κυβέρνηση και εγείρει θέμα για τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Οι παρεμβάσεις του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση για το ζήτημα των απεργιών και του γενικού γραμματέα Οικονομικών Γιώργου Μέργου για τον κατώτατο μισθό ήρθαν να υπογραμμίσουν το μέγεθος του προβλήματος.

Προκάλεσαν σύγχυση κι επέφεραν ένα ισχυρό πλήγμα στην κυβέρνηση, σε μια χρονική στιγμή που κατά τις δημοσκοπήσεις φαίνεται να κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

«Γίναμε ΣΥΡΙΖΑ» ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Πέραν της ουσίας αυτών καθαυτών των προτάσεών τους, οι κ. Βρούτσης και Μέργος «ελέγχονται» και για τον χρόνο που επέλεξαν να θέσουν δημόσια τόσο κρίσιμα ζητήματα. Ήτοι παραμονές της πανελλαδικής κινητοποίησης που έχουν εξαγγείλει για τις 20 Φεβρουαρίου ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Κυβερνητικοί βουλευτές εκτιμούν ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις θα βγάλουν περισσότερο κόσμο στον δρόμο, ενώ παράλληλα συνέβαλαν στη μεγαλύτερη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Λανθασμένη»

Αιχμές και για την επικοινωνιακή διαχείριση των προβλημάτων από πλευράς κυβέρνησης και Μεγάρου Μαξίμου διατυπώνουν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Θεωρούν λανθασμένη την απόφαση του πρωθυπουργού να συναντηθεί με αντιπροσωπεία των αποστράτων, αλλά όχι με τους αγρότες που βρίσκονται εδώ και αρκετές ημέρες στους δρόμους. Ακόμη κι αν η συνάντηση δεν είχε ουσιαστικά αποτελέσματα, θα ακύρωνε με τον τρόπο αυτό τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης, ότι «η κυβέρνηση αρνείται και προτιμά να αντιμετωπίζει τις απεργίες με τα ΜΑΤ και στρατιωτικού τύπου μέτρα».

Η εξήγηση που έδιναν στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά ήταν ότι μια τέτοια συνάντηση δεν θα είχε κανένα νόημα και δεν θα διαφοροποιούσε σε τίποτα την κατάσταση. «Τα αιτήματα οικονομικής φύσεως δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, για τα θεσμικά υπάρχουν οι αρμόδιοι υπουργοί» υπογράμμιζαν.


Σχολιάστε εδώ