Η περιπέτεια δύο προμηθειών

Ο καλός στρατιώτης Σβέικ

• Είναι ο τίτλος του γνωστού θεατρικού έργου του Γιάροσλαβ Χάσεκ, το οποίο ερμήνευσε ο σπουδαίος και αξέχαστος Μίμης Φωτόπουλος.
• Ο καλός ταγματάρχης Παναγιώτης Πολύδωρος θα μπορούσε να είναι ένα σκετσάκι από το χορομελόδραμα στις Προμήθειες Πολεμικού Υλικού με συγγραφέα τη σκληρή πραγματικότητα ή, αν το προτιμάτε, τη διαφθορά.
• Το σωτήριον έτος 2008 υπογράφηκε η σύμβαση 0024Ζ/08 προμήθειας 150 συσκευών νυχτερινής σκόπευσης μεταξύ του ΓΕΣ και της εταιρείας SONAK.
• Παλαιότερα (2001) η SONAK είχε υπογράψει με τη ΓΔΑΕΕ τη σύμβαση 027/01 για την προμήθεια υλικού Ηλεκτρονικού Πολέμου για τις ανάγκες του ΓΕΣ. Είναι η πλέον θρυλική, τερατώδης και σκανδαλώδης σύμβαση που υπέγραψε ο κ. Άκης Τσοχατζόπουλος μία εβδομάδα πριν αποχωρήσει από το ΥΕΘΑ. Γι’ αυτήν έχουν γραφεί δεκάδες καταγγελτικά κείμενα, εις ώτα μη ακουόντων, με τελευταία αυτά του «Π» (2-12-12) και του OnAlert.gr (10-12-12), γι’ αυτήν έχει κάνει προσφυγή και ο βουλευτής κ. Β. Καπερνάρος στον Άρειο Πάγο (13-12-12).

Το σκετς

• Περί το τέλος του έτους 2004 (Νοέμβριος-Δεκέμβριος) η Στρατιωτική Υπηρεσία διαπίστωσε αδράνεια διαδικασιών παράδοσης υλικών ΗΠ (μέχρι τότε κανείς δεν την είχε ιδεί, 3 χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης) και επέβαλε στη SONAK ποινικές ρήτρες συνόλου 214.735,41 ευρώ λόγω καθυστέρησης παράδοσης οδηγού μερίδας (Φ625/150 194/29 Νοεμβρίου 04/ ΓΔΑΕ, Φ 600. 18/21/ 686003/7 Δεκεμβρίου 04/ΓΕΣ/ΔΜΠ).
• Πολύ ωραία και ικανοποιημένο το ακροατήριο.
• Στη συνέχεια κάνω ένα άλμα, αλλά και παραθέτω, ατόφιες 4 παραγράφους της Φ.826/72/1214/10 Μαΐου 2010/ Λόχος Στρατηγείου/651 ΑΒΥΠ (σχετική με τα παραπάνω) που την υπογράφει ο ήρωας της παράστασης καλός ταγματάρχης ΥΠ Παναγιώτης Πολύδωρος (πιο κάτω θ’ αντιληφθείτε γιατί είναι ήρωας). Αναφέρει:
– Η είσπραξη των ποινικών ρητρών ορίζεται από το άρθρο 17 παρ. 3 της σύμβασης 027Α/01 να γίνεται κατ’ απόλυτο κρίση του αγοραστή κατά την ενέργεια κάθε αντίστοιχης πληρωμής κ.λπ.
– Λόγω της συνεχιζόμενης καθυστέρησης παραδόσεων των συμβατικών υλικών, δεν κατέστη δυνατή μέχρι σήμερα η παρακράτηση των εν λόγω ρητρών (σ.σ.: γεν. διευθυντής ΓΔΑΕΕ ο κ. Ε. Βασιλάκος).
– Η προμηθεύτρια εταιρεία (δηλαδή η SONAK), σε συνέχεια τηλεφωνικής μας επικοινωνίας, με επιστολή της (ΑΠ 273/28 Ιουλίου 08) δεν συμφωνούσε με την καταβολή ρητρών στην παρούσα φάση(!) (σ.σ.: και η ΓΔΑΕΕ την καμάρωνε. Με τίνος πλάτες η SONAK δεν συμφωνούσε; Σε ποιο άλλο κράτος του κόσμου ζητείται η συμφωνία παραβάτη για να του επιβληθεί ρήτρα;).
– Η δυνατότητα είσπραξης του συνολικού ποσού εκ μέρους της Υπηρεσίας από την προμηθεύτρια εταιρεία ΔΟΘΗΚΕ μετά την προσκόμιση υλικού άλλης σύμβασης της SONAK, δηλαδή της 024Ζ/08 (που αφορούσε προμήθεια 150 συσκευών νυκτερινής σκόπευσης KARL GUSTAV).

Εδώ ο καλός ταγματάρχης τα λέει σταράτα στους προϊσταμένους του: Όταν έφερε να παραδώσει μέρος των διόπτρων CARL GUSTAV για να εισπράξει, έπρεπε να του πουν: Φιλαράκο, θα σου κρατήσουμε τις ρήτρες και θα εισπράξεις τα υπόλοιπα, αν περισσεύει κάτι. Σαφώς!

Η β’ πράξη

• Από εδώ τα πράγματα αρχίζουν να μπερδεύονται, παρόλη την ορθή διατύπωση των απόψεων από τον ταγματάρχη. Παρακαλώ την προσοχή σας.
– Με την Φ600. 163/ 39/219438/29-08-09/ΑΣΔΥΣ/ΔΠΜ δίνεται εντολή πληρωμής στη SONAK ΧΩΡΙΣ την παρακράτηση των ποινικών ρητρών!
– Ο καλός μας ταγματάρχης δεν κάθισε ήσυχα. Με την Φ826/156/2879/17-09-09 «βαράει το καμπανάκι». Αναφέρει: Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 47 του ΠΔ 284/89 τα κάθε φύσης δικαιώματα του Δημοσίου, που απορρέουν από τη μη εφαρμογή όρων συμφωνιών και συμβάσεων, εισπράττονται από τα όσα οφείλονται στον προμηθευτή από το Δημόσιο για οποιαδήποτε αιτία… με φροντίδα της υπηρεσίας που εκτελεί την προμήθεια.
• Το έγγραφο του ταγματάρχη μας ξεχάσθηκε, όπως φαίνεται, σε κάποιο συρτάρι, όπως το στικάκι του Βενιζέλου, και με τη Φ600.163/ 48/22/2204/21 Οκτωβρίου 09/ΑΣΔΥΣ/ΔΠΜ δόθηκε εντολή, και πάλι, να πληρωθεί η SONAK.
• Ο ταγματάρχης δεν κάθισε με δεμένα τα χέρια και με την Φ.826/205/3523/10 Νοεμβρίου 09/ΛΣ/651 ΑΒΥΟ ενημέρωσε, αναλυτικά, την προϊσταμένη του αρχή για το όλο ιστορικό της υπόθεσης.
• Ακολουθεί ένα περίεργο χαρτί, που ο σχολιαστής αυτού του κειμένου αδυνατεί να ερμηνεύσει. Είναι η Φ6001/ 63/8/217311/03 Φεβρουαρίου 10/ΑΣΔΥΣ/ΔΠΜ, το οποίο αποτελεί και την τελευταία παράγραφο της Φ826/ 712/1214/10 Μαΐου 10/ ΛΣ/651/ ΒΥΠ (που φέρει την υπογραφή του ταγματάρχη μας).

Αντιγράφω (sic): Με το σχετικό της 3 Φεβρουαρίου ’10 η ΑΣΔΥΣ μας γνωρίζει ότι ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΔΙΕΤΑΞΕ ΑΜΕΣΑ Ή ΕΜΕΣΣΑ του Λ.Σ./651ΑΒΥΠ να μην προβεί στην παρακράτηση των ποινικών ρητρών ούτε και ο ΛΣ ισχυρίσθηκε κάτι τέτοιο (σ.σ.: εδώ μπορεί κάποιος να κραυγάσει SOS, τρελαίνομαι). Ο ΛΣ/651 ΑΒΥΠ διατάχθηκε να μην προβεί σε παρακρατήσεις ρητρών της σύμβασης του ΗΠ από τη σύμβαση των διόπτρων του 2ου συμβατικού έτους (συνόλου 5 παραδόσεις) αλλά από την πληρωμή του 5ου (τελευταίο έτος). Και συμπληρώνει ο ταγματάρχης… Ταύτα σε αντίθεση με τα οριζόμενα στο άρθρο 47 του ΠΔ 284/89(!)

• Για να τα κάνω λιανά: Κάποιος, από ψηλά υποθέτω, ενέδωσε στις παρακλήσεις υποδείξεων ή διαταγών (δεν ξέρω τι είναι απ’ όλα) της SONAK και έδωσε εντολή να μη γίνουν παρακρατήσεις ρητρών από τα χρήματα των KARL GUSTAV τώρα, αλλά από την 5η και τελευταία δόση!
• Και ο επιμένων κι επίμονος ταγματάρχης κλείνει το καταπληκτικό αυτό έγγραφο με την παρατήρηση:
• Κατόπιν όλων των παραπάνω, παρακαλούμε για τις ενέργειές σας, προκειμένου να εισπραχθούν οι ποινικές ρήτρες, με έκδοση καταλογιστικής διαταγής.
• Ήξερε γιατί το έλεγε αυτό ο ταγματάρχης… Δεν τον γνωρίζω προσωπικά ούτε φρόντισα να μάθω για την τύχη του. Ίσως να τον άφησαν να πνιγεί στο πείσμα του, ίσως και να αποπειράθηκαν να τον εκθέσουν συκοφαντώντας τον, όπως έκαναν άθλια και βάναυσα στον ταξίαρχο Γ. Πατρινό που τίναξε τη σημιτογιαννο-σύμβαση για τα ΝΗ-90 (την αισχρότερη πάντων) στα άκρα.

Ο επίλογος

• Έχω όμως μερικές σωστές και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες να προσθέσω. Βλέπετε δεν είναι εύκολο να φθάνει κανείς στα άδυτα.
– Η SONAK έκανε 2 παραδόσεις διοπτρών, εισέπραξε το χρήμα και έκτοτε δεν ξαναπαράδωσε, με τον φόβο της παρακράτησης ρητρών. Και πάλι δεν γνωρίζω αν της επιβλήθηκαν άλλες ρήτρες για αυτήν τη σύμβαση. Σήμερα μεγάλος αριθμός αντιαρματικών είναι χωρίς διόπτρες νυκτερινής σκόπευσης.
– Ως γνωστόν, τελικά, για τον ΗΠ ουδεμία ρήτρα πλήρωσε, εισέπραξε χοντρή προκαταβολή 40 εκατ. ευρώ, παράδωσε «κουκουνάρια» και τελικά «δικαιώθηκε» από τη Δικαιοσύνη λόγω της τέλειας αδράνειας υπηρεσιακών παραγόντων.
– Εξακολουθεί (κι αυτό είναι το πιο τρελό απ’ όλα) να έχει υπό ομηρία 14 τεθωρακισμένα του ΓΕΣ, επί των οποίων θα τοποθετούσε τα όργανα ΗΠ και το κράτος την καμαρώνει!
– Εξακολουθεί να είναι η ευνοούμενη εταιρεία της ΓΔΑΕΕ στ’ αντισταθμιστικά ωφελήματα και ο διευθυντής της να επισκέπτεται συχνότατα το Στρατόπεδο Φακίνου, ένθα κατοικοεδρεύει η φοβερή αυτή υπηρεσία.

• Ελλάς το μεγαλείο σου…
• Υπάρχουν, όμως, ευτυχώς, ταγματάρχες και επίλαρχοι και πλωτάρχες και επισμηναγοί, θα προσέθετα, που μας κάνουν να ελπίζουμε.
• Επειδή η στήλη δεν διεκδικεί το αλάθητο του Πάπα, ενδέχεται κάτι από τα παραπάνω να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Πάσα παρέμβαση δεκτή, μετά συγγνώμης…

Σημ.: Ο λαλίστατος, σε δηλώσεις και συνεντεύξεις, τ. γεν. δντής Εξοπλισμών κ. Ε. Βασιλάκος μπορεί να μας πληροφορήσει για την τύχη φακέλου ενημέρωσης (ΦΕΕ) της ΔΔΒ/ΓΕΣ (Αυγ. 2006) στον οποίο οι τότε υφυπουργοί κ. Μιχαλολιάκος και Τασούλας είχαν αποφασίσει την παραπομπή της υπόθεσης του ΗΠ στον Εισαγγελέα; Ο φάκελος αυτός, μετά τους υφυπουργούς, όδευσε στη ΓΔΕ, για να καταλήξει στον υπουργό. Έκτοτε απωλέσθηκαν τα ίχνη του. Πού «πνίγηκε»; Στο γραφείο του κ. γενικού ή του κ. υπουργού; Μυστήριο…


Σχολιάστε εδώ