Εκείνοι από το ΤΑΙΠΕΔ που θα υπογράψουν την πώληση της ΔΕΠΑ ας φροντίσουν για να μη βρεθούν στο σκαμνί…
Μόλις προχθές η μια από τις δυο ρωσικές εταιρείες, η Sintez (η άλλη είναι η Gazprom) δήλωσε διά του εκπροσώπου της Αντρέι Κόρολιεφ ότι αν στον διαγωνισμό έχει την καλύτερη προσφορά, δεσμεύεται για επενδύσεις ύψους 3 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία στον τουρισμό, στις μεταφορές κ.α. Η Sintez έχει προσφέρει 1,9 δισ. ευρώ και για τις δυο εταιρείες, όταν η προσφορά της αζέρικης εταιρείας με την οποία συμπράττει ο ελληνικός όμιλος Μ+Μ δίνει γύρω στα 400 εκατ. ευρώ.
Είναι πάντως σε γνώση της Sintez οι έξωθεν παρεμβάσεις να μην περάσει η ΔΕΠΑ και η ΔΕΣΦΑ σε ρωσικά χέρια. Ο επικεφαλής της είπε ότι «πολλοί στην Ελλάδα έχουν παραδεχτεί ότι πιέζονται πολιτικά να μην αποδεχτούν τον ρωσικό έλεγχο στα δυο αυτά περιουσιακά στοιχεία». Έτσι ακριβώς είναι. Όμως υπάρχει η ανησυχία ότι οι Ρώσοι από τη στιγμή που θα εξαρτάται από δικές τους εταιρείες η ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης θα μπορούν να ανεβάζουν την τιμή, εκβιάζοντας με κλείσιμο της στρόφιγγας.
Όμως από τη στιγμή που γίνεται διαγωνισμός το μόνο κριτήριο είναι ένα και μόνο, όποιος προσφέρει τα περισσότερα κερδίζει. Και αυτό καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να το προσπεράσει και πολύ περισσότερο τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας) γιατί αλλιώς τους περιμένει το σκαμνί. Πέραν βέβαια της πολιτικής κρίσης που θα προκληθεί. Ήδη ο εδώ πρέσβης της Ρωσίας Βλαντιμίρ Τσικβισβίλι την περασμένη Κυριακή σε συνέντευξη του στο «ΒΗΜΑ» είπε τον έχουν διαβεβαιώσει «οι οργανωτές του διαγωνισμού ότι θα διεξαχθεί χωρίς έξωθεν πολιτικές παρεμβάσεις» και κατέληξε λέγοντας ότι «η νεκροψία θα δείξει», που σημαίνει ότι και ο ίδιος δεν πιστεύει ότι δεν θα υπάρξουν παρεμβάσεις, ότι ο διαγωνισμός είναι στημένος.
Τα επισημαίνουμε όλα αυτά, για να μην πουν μετά αφού θα έχουν διαπράξει το έγκλημα ότι δεν ήξεραν. Και όταν μάλιστα οργιάζουν οι φήμες ότι ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ προορίζονται (άλλοι λένε ότι ήδη έχουν… καταργηθεί) για δυο πολύ γνωστά μεγαλοεπιχειρηματικά συμφέροντα. Προσθέτουν μάλιστα ότι αφού περάσουν στα χέρια τους σχεδόν τζάμπα σε σύγκριση με αυτά που προσφέρουν οι Ρώσοι, στη συνεχεία θα τις μοσχοπουλήσουν σε άλλους που περιμένουν στη γωνία.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορία της τελευταίας στιγμής οι Αζέροι φοβούνται τους Ρώσους και δεν θα ήθελαν να έρθουν σε αντιπαράθεση μαζί τους. Και εξαιτίας αυτού είναι πολύ πιθανόν να αποχωρήσουν, άλλωστε η προσφορά τους είναι υπό την αίρεση ότι θα υπάρχουν αποθέματα φυσικού αερίου.
Τελικό συμπέρασμα: Η κυβέρνηση αλλά και ο πρωθυπουργός, βρίσκονται αντιμέτωποι με το δίλημμα… «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». Αν επιλέξουν την προσφορά της ρωσικής εταιρείας, που σημειωτέον είναι μακράν πιο συμφέρουσα, θα προκαλέσουν την οργή των Αμερικανών, που δεν βλέπουν με καλό μάτι την επέκταση της Μόσχας νοτιότερα. Κι είναι γνωστό τοις πάσι ότι αν… θυμώσουν στην Ουάσινγκτον, οι συνέπειες είναι βαριές για όσους τους δυσαρεστούν. Αν, τώρα, η κυβέρνηση επιλέξει την προσφορά της εταιρείας από το Αζερμπαϊτζάν, που είναι πάρα πολύ χαμηλότερη, όσοι από ελληνικής πλευράς βάλουν την υπογραφή τους στο κείμενο της συμφωνίας θέτουν… υποψηφιότητα για το Δικαστήριο. Με την κατηγορία της απιστίας προς το Δημόσιο και την πρόκληση βλαβών στα εθνικά συμφέροντα.