Δεν τραβάει…

Τα προβλήματα ανακύπτουν κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να προκαλούν αιφνιδιασμό και τις έντονες αντιδράσεις κομμάτων, φορέων, αλλά και της κοινωνίας ευρύτερα. Οι όποιες θετικές εξελίξεις (ενδείξεις) από το εξωτερικό επισκιάζονται από άκαιρες, αναιτιολόγητες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ή κρατικών αξιωματούχων. Θολώνουν το μήνυμα που θέλει να εκπέμψει προς τα έξω η κυβέρνηση και ακυρώνουν τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος δυσκολεύεται να «καταστείλει» τα κρούσματα ασυνεννοησίας μεταξύ των υπουργών. Το πολιτικό κλίμα εξακολουθεί να είναι εκρηκτικό και ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει ακόμη περισσότερο τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι βαδίζει χέρι χέρι με την Ακροδεξιά! Την ίδια ώρα το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό στη συγκρότηση μιας λαϊκής συμμαχίας με στόχο τη διακυβέρνηση της χώρας. Την προσεχή Τετάρτη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν 24ωρη πανελλαδική απεργία, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να «παραλύσει» η χώρα. Στην κυβέρνηση εκφράζονται φόβοι για το ενδεχόμενο πρόκλησης επεισοδίων, ακόμη και με τη μορφή «προβοκάτσιας».

«Λαγός»

«ΚΕΡΑΥΝΟΣ εν αιθρία» ήταν για την κυβέρνηση η… διαπίστωση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Γιώργου Μέργου ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα. Στο Μέγαρο Μαξίμου επικράτησε οργή κι εκνευρισμός και δόθηκε εντολή στον υπουργό Οικονομικών να διευκρινίσει ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης του μισθού, ενώ ο κ. Μέργος ανέφερε ότι εξέφρασε προσωπικές απόψεις. Δεν κατάφεραν ωστόσο να ανακόψουν το κύμα των διαμαρτυριών από κόμματα (και κυβερνητικά) και φορείς. Το ΠΑΣΟΚ τον κατηγόρησε ότι δεν έχει επίγνωση της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι έλληνες πολίτες, ενώ η Δημοκρατική Αριστερά χαρακτήρισε επιεικώς απαράδεκτη τη δήλωσή του. Στην αντιπολίτευση θεωρούν ότι ο κ. Μέργος λειτούργησε ως «λαγός» και ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι αποκαλύπτονται οι προθέσεις της κυβέρνησης να φέρει τους μισθούς σε επίπεδα Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Το ΚΚΕ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να θολώσει τα νερά για να κρύψει ότι έχει δεσμευτεί για νέα μείωση του κατώτατου μισθού. Απαντώντας στις καταγγελίες ότι εισπράττει τρεις μισθούς από το Δημόσιο, ο κ. Μέργος υποστήριξε ότι γίνεται στόχος λαϊκίστικων επιθέσεων, ενώ νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ κατέλαβαν συμβολικά το γραφείο του και χρειάστηκε η επέμβαση των ΜΑΤ. Η Κουμουνδούρου κατήγγειλε την «απρόκλητη επίθεση» της αστυνομίας, με συνέπεια τον τραυματισμό δύο βουλευτών της, ενώ η κυβέρνηση κατηγόρησε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι επιλέγει τη στρατηγική της έντασης για κομματικούς λόγους.

Το σκέφτονται…

ΠΡΙΝ από τον Γ. Μέργο, είχε φροντίσει να ρίξει «λάδι στη φωτιά» ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος ανήγγειλε την πρόθεση της κυβέρνησης να κάνει πιο αυστηρό το πλαίσιο για την προκήρυξη απεργιών και νʼ αλλάξει το καθεστώς που διέπει τον συνδικαλισμό. Οι αντιδράσεις, όπως ήταν φυσικό, πολλών μεγατόνων. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ τόνισαν ότι δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα, δεν υπάρχει καμιά συμφωνία σε επίπεδο κυβερνητικού συνασπισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι καταργεί το δικαίωμα της απεργίας και του συνδικαλισμού και αναβιώνει αντεργατικούς νόμους που καταργήθηκαν έπειτα από αγώνες των εργαζομένων. Η ΓΣΕΕ, από την πλευρά της, σημείωσε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει τις απεργίες, συνεχίζοντας στον αντιδημοκρατικό κατήφορο που έχει μπει τους τελευταίους μήνες. Υπό το βάρος των αντιδράσεων, ο κ. Βρούτσης επανήλθε λέγοντας ότι δεν τίθεται αυτή τη στιγμή ζήτημα αλλαγών στο καθεστώς των απεργιών. Κόμματα και συνδικαλιστικοί φορείς εκτιμούν ότι σε δεδομένη χρονική στιγμή η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να προωθήσει συγκεκριμένες αλλαγές.

«Αγκάθια»

ΕΝ μέσω εντάσεων και αναταράξεων θα φθάσουν στην Αθήνα, τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, οι επικεφαλής της «τρόικας» για τους καθιερωμένους ελέγχους στην πορεία της ελληνικής οικονομίας. Οι συζητήσεις με τα κυβερνητικά στελέχη αναμένονται ιδιαίτερα θερμές. «Αγκάθια» οι αποκλίσεις σε βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού (έσοδα), οι αποχωρήσεις (απολύσεις) από το Δημόσιο, ο ενιαίος φόρος ακινήτων, ενώ είναι πάντα ανοιχτά τα «μέτωπα» των αποκρατικοποιήσεων και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Το ζήτημα ειδικά των απολύσεων στο Δημόσιο πυροδοτεί εντάσεις και τριγμούς ακόμη κι εντός του κυβερνητικού συνασπισμού. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ διαφωνούν κατηγορηματικά και δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν σε μια τέτοια απόφαση, ενώ αντιδράσεις υπάρχουν και από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Σημειώνεται ότι η «τρόικα» έχει απαιτήσει από την κυβέρνηση εντός του 2013 να έχουν αποχωρήσει από το Δημόσιο 25.000 υπάλληλοι, οι μισοί εξ αυτών μέχρι τον Ιούνιο. Η απόκλιση στα έσοδα προκαλούν ζωηρές ανησυχίες στο υπουργείο Οικονομικών, η ηγεσία του οποίου φοβάται το ενδεχόμενο η «τρόικα» να ζητήσει πρόσθετα μέτρα προκειμένου να καλυφθούν οι «μαύρες τρύπες».

Βάζουν φρένο

Η δημόσια παραδοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για λάθος εκτίμηση σε βασική πτυχή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής (πολλαπλασιαστής ύφεσης) δεν αλλάζει τα δεδομένα για τη χώρα μας. Η Κομισιόν, διά στόματος Όλι Ρεν, δεν άφησε κανένα περιθώριο για διορθωτικές κινήσεις, επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα είναι απολύτως σωστό, ενώ χαρακτήρισε «απλοϊκές» τις διαπιστώσεις του ΔΝΤ. Ανάλογη ήταν η αντίδραση των υπουργών Οικονομικών, όταν έθεσε το θέμα ο Γ. Στουρνάρας στη συνεδρίαση του ECOFIN, με τον επικεφαλής του Eurogroup να κάνει λόγο για ακαδημαϊκού χαρακτήρα συζήτηση. Έντονη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που τόνισε ότι η άρνηση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει την ομολογία του ΔΝΤ αποδεικνύει ότι σκοπεύει να πορευτεί μέχρι τέλους πιστή στο Μνημόνιο και τις ολέθριες συνέπειές του. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση κρατάει χαμηλούς τόνους κι επισημαίνει ότι είναι συνεχής η προσπάθεια για διόρθωση του προγράμματος. Αρμόδιοι παράγοντες υπογραμμίζουν ότι συζήτηση για αλλαγές στο πρόγραμμα δεν μπορεί να γίνει πριν τις εκλογές στη Γερμανία, το ερχόμενο φθινόπωρο.


Σχολιάστε εδώ