από το Περιστύλιο…

Έτσι, αντιπολίτευση στην… κυβέρνησή της κάνει στη Βουλή η ΝΔ, καθώς μετά τις σφοδρές αντιδράσεις βουλευτών της στέκεται απέναντι στη ρύθμιση Ρουπακιώτη σχετικά με την υποχρέωση του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας να «αναψηλαφούν» αποφάσεις τους για τις οποίες εκφράζουν ενστάσεις τα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Το βασικό επιχείρημα των διαφωνούντων ήταν ότι εκχωρείται εθνική κυριαρχία, επειδή η δυνατότητα «αναψηλάφησης» δικαστικών αποφάσεων, έπειτα από ένσταση των εμπλεκομένων στα ευρωδικαστήρια, ανοίγει τον δρόμο στην αυτοαποκαλούμενη Τουρκική Ένωση Ξάνθης και άλλα συμφέροντα να επαναφέρουν αλυτρωτικές απαιτήσεις. Ο υπουργός Δικαιοσύνης προσπάθησε να συμβιβαστεί, τροποποιώντας τα σχετικά άρθρα. Αποσαφήνισε ότι τα εθνικά δικαστήρια θα αναψηλαφούν υποθέσεις μόνο όταν δεν συντρέχουν λόγοι εθνικού ή δημόσιου συμφέροντος. Όμως η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ επιμένει ότι δεν παίζουμε με τέτοια θέματα και ότι δεν μπορούν να γίνουν τα ελληνικά δικαστήρια τα επαρχιακά των Ευρωπαίων…

Η ρύθμιση εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά, που έφερε ο υποδειχθείς από τη ΔΗΜΑΡ υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, και συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Οι βουλευτές της ΝΔ έχουν όμως πρόβλημα και με την ουσία του νομοσχεδίου, καθώς διαφωνούν με τη μείωση των ποινών για τους χρήστες ναρκωτικών. Μάλιστα ο εισηγητής της ΝΔ Τάσος Νεράντζης, αλλά και ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος Μάκης Βορίδης, χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο κουρείο ποινών. Μαζί τους συντάχθηκαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή, ενώ τις διατάξεις του νομοσχεδίου υπερασπίζονται ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ…

•Επεισοδιακή η κωλοτούμπα της Χρυσής Αυγής στην υπόθεση της τροπολογίας που προβλέπει τη μίσθωση δημόσιων νησίδων, με τη σύμφωνη γνώμη των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη. Την προηγουμένη ο εισηγητής της, Ηλίας Παναγιώταρος, έλεγε ότι το κόμμα του την υπερψηφίζει γιατί είναι η μόνη ασφαλιστική δικλείδα απέναντι στη λαίλαπα, οικονομικών και επιχειρηματικών επιθέσεων που δέχεται η χώρα, κυρίως από την Τουρκία, και την επομένη την καταψήφισε και όχι μόνο: ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Χρήστος Παπάς τα έβαλε με τα ΜΜΕ, επειδή, λέει, μεταδίδουν… ψεύδη!

Τι να κάνουν, δηλαδή, τα ΜΜΕ, όταν ένα κόμμα αλλάζει θέσεις σαν τα πουκάμισα: «Στην ψηφοφορία που θα γίνει θα είμαστε κάθετα αρνητικοί, παρόλο που τοποθετηθήκαμε αρχικά και είπαμε «Ναι». Σίγουρα, λέμε «Όχι», γιατί υπάρχει σ’ αυτήν την τροπολογία το πονηρό «δημόσιο» και το πονηρό «εμπράγματα»… Τέτοια πράγματα!

• Επί της ουσίας, η τροπολογία αρχικά προέβλεπε την πώληση των δημόσιων νησίδων και έσπευσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας να περιορίσει το κακό στη μίσθωση, χωρίς να θέτει ωστόσο χρονικό ορίζοντα. Τέθηκε σε ονομαστική ψηφοφορία έπειτα από πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που μίλησε για απόπειρα εκποίησης χιλιάδων δημόσιων νησίδων. Με την καταψήφιση, εκτός από τη Χρυσή Αυγή, συντάχθηκε και το ΚΚΕ, ενώ η κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων εμφανίστηκε διχασμένη, με τους Τέρενς Κουίκ, Παύλο Χαϊκάλη, Ραχήλ Μακρή και Μίκα Ιατρίδη να καταψηφίζουν και τους Κώστα Γιοβανόπουλο, Χρύσα Γιαταγάννα, Νότη Μαριά, Γιώργο Νταβρή και Μαρίνα Χρυσοβελώνη να υπερψηφίζουν. Μετρήθηκαν 84 «όχι» στην τροπολογία έναντι 166 «ναι». Αίσθηση δημιούργησε το «παρών» που δήλωσε ο Απόστολος Κακλαμάνης, αλλά και ο ανεξάρτητος βουλευτής Θεόδωρος Παραστατίδης.

• … Καταπέλτης ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης σχετικά με τον τρόπο που νομοθετεί η κυβέρνηση. Ο νέος πόνος για πολλούς βουλευτές λέγεται σχέδιο Αθηνά, αφορά πλήθος περιοχών της χώρας που αντιμετωπίζουν προβλήματα από τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και έφτασε τον πρώην υφυπουργό στο σημείο να λέει εκ των υστέρων «όχι στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου διά πάσαν νόσον». «Δυστυχώς, βλέπω ότι τα παθήματα δεν έγιναν μαθήματα», είπε από το βήμα της Βουλής. «Πληροφορούμαι ότι το περιβόητο σχέδιο Αθηνά σχεδιάζεται να έρθει με ΠΔ. Μου είναι αδιανόητο ότι ένα τόσο κρίσιμο θέμα δεν θα έρθει στην ελληνική Βουλή. Και επειδή θα ακουστούν κάποιες δικαιολογίες του τύπου δεν προλαβαίναμε κ.λπ., ε, λοιπόν ας κάνουν όλοι πιο γρήγορα και πιο σοβαρά τη δουλειά τους. Να τελειώνει το καλαμπούρι περί κατεπείγοντος. Υπήρξε, για το σχέδιο Αθηνά, όπως φάνηκε, άφθονος χρόνος, αλλά καταναλώθηκε σε υπόγεια παρασκήνια και ρουσφετολογικές διευθετήσεις».

Λεπτομέρεια με σημασία: Οι τοπικοί παράγοντες βρίσκουν το σχέδιο Αθηνά καταστροφικό για το ΤΕΙ Μεσολογγίου, που είναι και η εκλογική περιφέρεια του βουλευτή….

• Είπε, και τι δεν είπε για τη Χρυσή Αυγή ο Ανδρέας Λοβέρδος. Με την καλή έννοια, πάντοτε. Ότι δηλαδή είναι η ελληνική Χεζμπολάχ, το πρώτο κίνημα που γεννιέται αυθεντικά από το ’74, ότι κάνει ακτιβισμό πάνω σε μεγάλα προβλήματα, ενώ παράγει εμπιστοσύνη και απολαμβάνει δημοσκοπικά ποσοστά. Και αφού δημοσιεύτηκαν οι απόψεις του, έκανε και μια βόλτα από τα γραφεία των κοινοβουλευτικών συντακτών στη Βουλή για να κόψει αντιδράσεις…

• Υπερωρίες μόνο στους υπαλλήλους που τις δικαιούνται είναι αποφασισμένος να δώσει ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δρομολογήσει αλλαγές στον κανονισμό της Βουλής, ενώ έχει δεχθεί σχετικές εισηγήσεις και από τον Σύλλογο της Βουλής, προκειμένου έτσι να αποδοθεί δικαιοσύνη σε εκείνους που εργάζονται μέχρι τα ξημερώματα και αμείβονται όσο άλλοι συνάδελφοί τους που έχουν ωράριο Δημοσίου! Μεταξύ των δικαιούχων είναι η Νομοθετική Υπηρεσία και οι Επιτροπές, αλλά και ορισμένες τεχνικές υπηρεσίες! Οι περισσότεροι, πάντως, υπάλληλοι το θεωρούν δίκαιο.

• Συζητείται εντόνως μεταξύ των βουλευτών το θέμα της κατάργησης του αφορολόγητου, μέρους του μισθού τους. Αυτό όμως που προκύπτει είναι ότι όχι μόνο δεν είναι αντίθετοι, αλλά προτείνουν μάλιστα να υπαχθούν σε καθεστώς τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων! Ο πρόεδρος της Βουλής είναι ενήμερος και το βλέπει θετικά!


Σχολιάστε εδώ