Ανάστατοι οι βουλευτές της ΝΔ

Επιπλέον οι τελευταίοι γίνονται καθημερινά αποδέκτες της αγανάκτησης των πολιτών, οι οποίοι, λόγω της πολιτικής σκληρής λιτότητας που εφαρμόζεται την τελευταία τριετία, έχουν περιέλθει σε δραματικό αδιέξοδο. Τα πράγματα δείχνουν να οδηγούνται σε οριακό σημείο. Ορισμένοι βουλευτές ζητούν να παρέμβει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση, ενώ άλλοι επισημαίνουν την ανάγκη έκτακτης συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ενήμεροι για το κλίμα που υπάρχει μεταξύ των βουλευτών, αλλά προς το παρόν δεν φαίνονται διατεθειμένοι να αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Ρόλο πυροσβέστη έχουν αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Θανάσης Μπούρας και πιο διακριτικά ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ωστόσο, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι πενιχρά. Η έμπνευση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση να ανακινήσει θέμα απεργιών στις παραμονές της 24ωρης πανελλαδικής κινητοποίησης που κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για τις 20 Φεβρουαρίου ήταν ένα μικρό σοκ για τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Ακόμη κι εκείνοι που συμφωνούν στο να τεθούν περιορισμοί στην προκήρυξη των απεργιών και στη δράση των συνδικαλιστών, εξέφραζαν την έντονη διαφωνία τους. Κυρίως για τον χρόνο που επέλεξε ο κ. Βρούτσης να ανοίξει τη συζήτηση για ένα τόσο περίπλοκο και ακανθώδες ζήτημα, προκαλώντας τις εύλογες αντιδράσεις κομμάτων και συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Πριν συνέλθουν καλά καλά από το σοκ οι βουλευτές, ήρθε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Μέργος να θέσει θέμα κατώτατου μισθού, για να… αποτελειώσει την κατάσταση! Οι περισσότεροι των βουλευτών περιφέρονταν στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου «έξω φρενών» και εξαπέλυαν «πυρά» κατά του γραμματέα. «Ποιος είναι ο Μέργος που βγαίνει και λέει ό,τι του κατέβει και εκθέτει την κυβέρνηση;», «Πώς είναι δυνατόν ο ίδιος να παίρνει δύο μισθούς από το Δημόσιο και από την άλλη να ζητάει τη μείωση του κατώτατου μισθού;» ήταν μερικά μόνο από τα ιδιαιτέρως αιχμηρά σχόλια που ακούστηκαν. Αρκετοί ήσαν εκείνοι που τόνιζαν ότι ο πρωθυπουργός έπρεπε να δράσει ακαριαία και να αποπέμψει κακήν κακώς τον γενικό γραμματέα. Υπάρχουν ωστόσο βουλευτές που επισημαίνουν ότι δεν είναι δυνατόν ο κ. Βρούτσης και ο κ. Μέργος να ενήργησαν από μόνοι τους, χωρίς καμιά προσυνεννόηση με το Μαξίμου ή τον υπουργό Οικονομικών. «Αν κινήθηκαν αυτοβούλως, σημαίνει ότι ο κ. Σαμαράς έχει χάσει τον έλεγχο της κυβέρνησης» σημείωναν οι βουλευτές, οι οποίοι στις κατʼ ιδίαν συνομιλίες τους στρέφουν τα πυρά τους και κατά του πρωθυπουργικού γραφείου. Το κλίμα στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι τεταμένο εδώ και αρκετές ημέρες, αν όχι εβδομάδες, λόγω των επικριτικών δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για την οικονομική διαχείριση της περιόδου 2007-9. Αλλά και της εν γένει προκλητικής και αλαζονικής συμπεριφοράς του το τελευταίο διάστημα. Οι βουλευτές, στη μεγάλη τους πλειονότητα, διαμαρτύρονται έντονα και για τη συμπεριφορά των περισσότερων υπουργών, ότι δεν τους ενημερώνουν εγκαίρως για αποφάσεις και νομοσχέδια που φθάνουν στη Βουλή. Με αφορμή τη φιλολογία που αναπτύσσεται αυτές τις ημέρες για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, οι βουλευτές έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους προς το Μαξίμου πως ό,τι μέτρα ψήφισαν, ψήφισαν. Αυτά ήταν και τέλος.


Σχολιάστε εδώ