Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει από το συνέδριο ο Βενιζέλος

Αν και οι διάφορες εσωκομματικές τάσεις και ομάδες για την ώρα αμφισβητούν τις πολιτικές επιλογές και τους χειρισμούς του Ευάγγ. Βενιζέλου, αποφεύγοντας, τουλάχιστον για την ώρα, να ανοίξουν θέμα ηγεσίας στο Συνέδριο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει το ενδεχόμενο ο ίδιος να ανοίξει τέτοιο θέμα. Ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα εξέτασε μαζί με τους στενούς του συνεργάτες το σενάριο να βάλει ο ίδιος θέμα ηγεσίας, ζητώντας ουσιαστικά από το συνέδριο «ψήφο εμπιστοσύνης» στο πρόσωπό του ή, διαφορετικά, ζητώντας «επαναβεβαίωση» της εντολής που έλαβε από τη βάση του ΠΑΣΟΚ.

Αρκετοί εκ των συνεργατών του κ. Βενιζέλου εκτιμούν, αναλύοντας αυτό το σενάριο, πως με αυτόν τον τρόπο ο κ. Βενιζέλος όχι απλώς θα ενδυναμώσει τον ρόλο του, αλλά «θα τελειώσει μια και έξω με την εσωκομματική αμφισβήτηση και θα επιβάλει πλήρως την πολιτική του».

Μάλιστα συζητείται το ενδεχόμενο ο κ. Βενιζέλος να θέσει το ζήτημα αυτό, δηλαδή της επαναβεβαίωσής του από το συνέδριο, από τη στιγμή που οι διάφορες κινήσεις και τάσεις οριστικοποιήσουν ότι θα θέσουν στο συνέδριο θέμα αποχώρησης του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση (όπως επανειλημμένα έχει γράψει το «Π») και μάλιστα αν θέσουν αυτό το θέμα σε ψηφοφορία, όπου εκεί (όπως έχει γράψει το «Π») τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα, καθώς ακόμα και επιτελείς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ φοβούνται ότι μια τέτοια ψηφοφορία όχι απλώς θα αποτελέσει πρόβλημα, αλλά πιθανά να ανατρέψει και πολιτικά δεδομένα.

Ο κ. Βενιζέλος αναμετρά αυτήν τη στιγμή το πιθανό ρίσκο που μπορεί να αναλάβει ζητώντας «ψήφο εμπιστοσύνης» στο συνέδριο, καθώς ορισμένοι συνεργάτες του επισημαίνουν πως, υπό κάποιες συνθήκες, οι διαφωνούντες ίσως «του ψαλιδίσουν περαιτέρω τα φτερά» είτε με ψήφο κατά, είτε με αποχή, είτε, σε ακραία -και απίθανη για την ώρα- περίπτωση, με κάποιο πρόσωπο,.

Πάντως τις ίδιες ώρες εντείνεται και η κινητικότητα εντός ΠΑΣΟΚ. Εκτός από τους βασικούς πόλους που τους τελευταίους μήνες είχαν συγκροτηθεί και επιχειρούσαν να συντονίσουν τις θέσεις και τον βηματισμό τους για το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ (Κ. Σκανδαλίδης, Δημ. Ρέππας, Μιχ. Καρχιμάκης, Γρ. Νιώτης, Χρ. Παπουτσής, ομάδα Θεσσαλονίκης-Βόρειας Ελλάδας, Γ. Παναγιωτακόπουλος, ακόμα και στελέχη όπως οι Κ. Λαλιώτης, Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου κ.ά., όπως κατ’ επανάληψη έχει γράψει το «Π»), η ομάδα των «7 υφυπουργών» (προερχόμενοι όλοι από το πάλαι ποτέ στρατόπεδο του Γ. Παπανδρέου) επιχείρησαν μια ανασύνταξη εν όψει συνεδρίου, με νέα συνάντηση την περασμένη Πέμπτη σε αθηναϊκό ξενοδοχείο, όπου τελικά μαζεύτηκαν περί τους 20 νυν και πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ο πυρήνας της ομάδας, που είναι γνωστός από το παρελθόν, ήταν όλος παρών στη συνάντηση (Φίλιππος Σαχινίδης, Θάνος Μωραΐτης, Μανώλης Όθωνας, Σωκράτης Ξυνίδης. Οι Πεταλωτής και Δριβελέγκας, που μετέχουν στην ομάδα, δεν ήταν παρόντες στη συνάντηση λόγω προβλημάτων). Στη συνάντηση ήταν ακόμα παρόντες η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Νίκος Τσώνης, ο Νίκος Ζωίδης, η Αφροδίτη Παπαθανάση, η Μαρία Θεοχάρη, ο Παντελής Ασπραδάκης, ο Ανδρέας Μακρυπίδης, ο Σταύρος Αρναουτάκης, ο Γιώργος Αρβανιτίδης, ο Ηλίας Καρανίκας, και η Λίτσα Κουρουπάκη, καθώς και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπρίτζης. Στη συνάντηση έγινε εκτεταμένη συζήτηση για τον ρόλο και την πορεία του κόμματος, ωστόσο μεγάλος μέρος της αναλώθηκε στην γκρίνια για τους χειρισμούς του Βενιζέλου, για το ότι δεν αξιοποιούνται αυτά τα στελέχη και κυρίως για το ότι ο κ. Βενιζέλος έχει δημιουργήσει μια προσωποπαγή ηγετική ομάδα, έχοντας αποκλείσει πολλά ικανά και έμπειρα στελέχη. Πάντως σε κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ προκαλεί εντύπωση αυτή η κίνηση και αυτό για δύο κυρίως λόγους:

– Διότι μια δουλειά, εν όψει του συνεδρίου, για να «μαζευτούν κάποιες από τις δυνάμεις» που άλλοτε στήριζαν τον Γ. Παπανδρέου, είχαν κάνει ο Γρηγόρης Νιώτης και ο Μιχάλης Καρχιμάκης (απόντες από την κίνηση των 7 και από τη μάζωξη)

– Και ότι σε αυτή την κίνηση, που βγάζει κυρίως γκρίνια για το ότι ο κ. Βενιζέλος δεν αξιοποιεί στελέχη, μετέχουν και στελέχη που έχουν κεντρικό ρόλο και καίριες θέσεις επί Ευάγγ. Βενιζέλου, όπως ο Φίλ. Σαχινίδης, ο Θαν. Μωραϊτης, αλλά και ο Μαν. Όθωνας

Ορισμένες εκτιμήσεις αναφέρουν πως όλη αυτή η κίνηση αποβλέπει μόνο και μόνο στο να δημιουργήσει μια πίεση εσωτερικά, για να μπορέσουν ορισμένοι από τους πρώην υπουργούς και υφυπουργούς που μετέχουν σε αυτήν να επαναδιαπραγματευτούν τους ρόλους τους και θέσεις στο συνέδριο. Την ίδια στιγμή, από τη μια μεριά ο κ. Βενιζέλος μαζεύει τους δικούς του και κάποιους σκόρπιους πρώην εκσυγχρονιστές (με αιχμή του δόρατος και οργανωτικούς τους Χρήστο Βερελή και Χρήστο Πρωτόπαπα), ενώ από την άλλη ισχυρά ονόματα και πόλοι (όπως οι Κ. Σκανδαλίδης, Δημ. Ρέππας, Χρ. Παπουτσής, ομάδα Θεσσαλονίκης – Βόρειας Ελλάδας, Γ. Παναγιωτακόπουλος – Αριστερή Πρωτοβουλία κ.ά.) έχουν ήδη καταστήσει έντονη την παρουσία τους με πολιτικές θέσεις, κείμενα.

Πάντως, κάποια άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν πως ο Γιώργος Παπανδρέου κινητοποιεί για το συνέδριο όλες τις ετερόκλητες ομάδες που τον στήριξαν, αλλά και στελεχών που ανέδειξε, έστω και με διαφορετικές προσεγγίσεις, ώστε να δημιουργήσει πολιτική πίεση στον κ. Βενιζέλο εν όψει καυτών εξελίξεων, όπως η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και η άσκηση διώξεων για τα στατιστικά, η αναμενόμενη κίνηση για Εξεταστική για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο, αλλά και άλλων εκκρεμοτήτων που εμπλέκεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ο πρώην πρωθυπουργός.

Όπως μάλιστα λένε χαρακτηριστικά ορισμένα στελέχη, «ο Γιώργος θέλει πλήρη κάλυψη από τον Βενιζέλο και επιδιώκει να του το θυμίζει ακόμα και με πολιτική πίεση μέσα στο ΠΑΣΟΚ».

Ορισμένα πάντως από τα στελέχη που μετείχαν στη συνάντηση αρνούνταν πως πίσω από την όλη ιστορία είναι ο Γ. Παπανδρέου και τόνιζαν ότι οι ίδιοι «δεν αντελήφθησαν ότι κινεί τα νήματα ο πρώην πρωθυπουργός».

Δύο θέματα που σχολιάστηκαν στη συνάντηση είναι:

• Το ποια θα πρέπει να είναι η στάση του ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση που απαιτηθούν νέα μέτρα.

• Το ενδεχόμενο να απορροφηθεί το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ ή από τον ΣΥΡΙΖΑ.


Σχολιάστε εδώ