Υποχρεωτική η ασφάλιση των ακινήτων!

Η κυβέρνηση σκέφτεται να καθιερώσει αυτήν την υποχρέωση προκειμένου να εξορθολογίσει, όπως διοχετεύεται, την αγορά ακινήτων και να την προσαρμόσει στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Όμως η χρονική σύμπτωση με την κρίση αλλά και με την εξαιρετικά μεγάλη επιβάρυνση των ακινήτων από φόρους φέτος είναι, προφανώς, ατυχής.

Ίσως γι’ αυτό αποφάσισαν να φέρουν αργότερα τη σχετική νομοθετική διάταξη. Πάντως, ακούμε ότι η ασφάλιση θα είναι υποχρεωτική από το 2014 (του χρόνου;) και θα είναι απαράβατος όρος να αναφέρεται σε κάθε συμβόλαιο, όπως το ενεργειακό πιστοποιητικό! Ελπίζουμε τουλάχιστον να μεριμνήσουν για κάποια μεταβατική περίοδο και με βάση το μέγεθος του ακινήτου…

****

• Πολύ ενδιαφέροντα, αλλά άκρως απογοητευτικά στοιχεία έδωσε ο πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ Γιάννης Γαμβρίλης σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη. Τόνισε ότι παλαιότερα στο ΤΣΜΕΔΕ γράφονταν κάθε χρόνο γύρω στα 4.500 άτομα, όμως το 2011 γράφτηκαν μόλις 3.500 και το 2012 μόνο 2.100 (!), που σημαίνει πτώση μεγαλύτερη του 50%! Αυτό συμβαίνει διότι χιλιάδες νέοι μηχανικοί δεν παίρνουν άδεια επαγγέλματος, διότι γνωρίζουν ότι δεν θα έχουν δουλειά και δεν θα μπορούν να πληρώνουν τις εισφορές του Ταμείου. Κάτι που έχει αποτέλεσμα όχι μόνο να χάνουν οι ίδιοι τα «συντάξιμα χρόνια» (σάμπως οι σημερινοί 25άρηδες θα πάρουν ποτέ σύνταξη;) αλλά και το Ταμείο να αντιμετωπίζει εξαιρετικά μεγάλη μείωση εσόδων παρά την αύξηση των εισφορών…

• Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα χρόνιο αίτημα μιας κατηγορίας μηχανικών που βρίσκονται σε «γκρίζα ζώνη», καθώς δεν προέρχονται από Πολυτεχνεία ή Πολυτεχνικές Σχολές, βρίσκει ευήκοα ώτα. Η Επιτροπή ΜΕΚ και ΜΕΕΠ (σε κοινή συνεδρίαση) αποφάσισε να στείλει γνωμοδότηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων υπέρ της εγγραφής στο Μητρώο Εμπειρίας Κατασκευαστών (ΜΕΚ) των διπλωματούχων μηχανικών παραγωγής και διοίκησης των Πανεπιστημίων Κρήτης και Θράκης, των μηχανολόγων μηχανικών βιομηχανίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και των μηχανικών διαχείρισης ενεργειακών πόρων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στην κατηγορία των ηλεκτρομηχανολογικών και βιομηχανικών και ενεργειακών έργων, καθώς και στην κατηγορία των υδραυλικών έργων για τα περιλαμβανόμενα σε αυτήν υδραυλικά έργα υπό πίεση. Θα ανταποκριθεί ο Κωστής Χατζηδάκης; Θα αντιδράσει το ΤΕΕ;

• Ακούμε ότι «βούλιαξε» το ΥΠΕΚΑ από τα αιτήματα των βουλευτών (και άλλων παραγόντων και φορέων) εν όψει του νέου νόμου για τα αυθαίρετα που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Ευτυχώς που τα περισσότερα έγιναν ηλεκτρονικά και τηλεφωνικά, οπότε δεν αντιμετώπισε πρόβλημα στατικότητας η Αμαλιάδος… Η πρωτοβουλία του αναπληρωτή ΥΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη να ζητήσει εκ των προτέρων τις απόψεις και τις προτάσεις των βουλευτών, πριν παρουσιάσει σχέδιο νόμου, κρίνεται μάλλον επιτυχής – εκ της ανταπόκρισης. Ακόμη και αρκετοί βουλευτές της αντιπολίτευσης έστειλαν προτάσεις. Άλλωστε, σε αυτό στόχευε το ΥΠΕΚΑ. Ίσως να πρέπει να ακολουθούν τέτοια διαδικασία και άλλα υπουργεία. Το βάρος πέφτει τώρα στο επιτελείο του ΥΠΕΚΑ, που πρέπει να δει ποια και πόσα από τα αιτήματα αυτά είναι εφικτό να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδιασμού και της συνταγματικής νομιμότητας, καθώς έχουν υποσχεθεί σύντομα αποτελέσματα. Και ακούμε ότι εντός μηνός θα έχουμε νέα. Αν πάντως όντως έγινε ο «κακός χαμός» από την ανταπόκριση των βουλευτών, φανταζόμαστε ότι θα γίνει «κόλαση» στη δημόσια διαβούλευση – και φυσικά στη Βουλή αργότερα…

• Μια και μιλάμε για αυθαίρετα, να σας γράψουμε για μια απορία που έχουμε: Γιατί το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ, μέσω του οποίου γίνεται όλη η διαδικασία για τα αυθαίρετα, δεν έχει προσαρμοστεί ακόμη στις διατάξεις για την καταβολή του 30% του προστίμου – και στις αντίστοιχες εκπτώσεις για τους πολίτες; Γραφειοκρατική αγκύλωση και καθυστέρηση; Ή μήπως «παίζει» κάτι άλλο; Πάντως, μηχανικοί και πολίτες ήδη ταλαιπωρούνται, καθώς η Βουλή νομοθέτησε, αλλά ο νόμος δεν εφαρμόζεται.

• Όσον αφορά το ΤΕΕ, ακούμε διάφορες «γραφικές» προτάσεις πέριξ των διαδρόμων της Νίκης και σε καφέ του Συντάγματος… Αναφερόμαστε στο οικονομικό αδιέξοδο και στον τρόπο αντιμετώπισής του. Ο ένας λέει να σταματήσουν να πληρώνονται οι υπάλληλοι. Ο άλλος λέει να κλείσουν τα περιφερειακά τμήματα του Επιμελητηρίου. Ο τρίτος λέει να κατεβάσουν ρολά. Ο επόμενος προτείνει να εκβιάσουν την κυβέρνηση. Μύλος… Πρόεδρε, μάζεψέ τους και μην προσπαθείς να τα έχεις καλά με όλους. Πάντως, την προηγούμενη φορά που «ρίξατε» το σύστημα θυμίζουμε ότι στρέψατε εναντίον της Διοίκησης του ΤΕΕ όλους τους μηχανικούς, την αγορά και μεγάλο μέρος της κοινωνίας…

• Πρωτότυπη πρόταση κατέθεσε, με ανοιχτή επιστολή προς τον Κωστή Χατζηδάκη, η Greenpeace. Προτείνει, αντί μεγάλων οδικών αξόνων και έργων υποδομής, να κατευθύνει το ελληνικό κράτος τους αντίστοιχους μελλοντικούς πόρους (άνω των 7 δισ. ευρώ) σε έργα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, τόσο ιδιωτικών όσο και δημόσιων! Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι οικονομικά είναι πιο αποδοτικό και κοινωνικά πιο δίκαιο! Λέτε; Μπα…

• Με εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούμε τη δραστηριότητα μιας νέας ΜΚΟ, της CISD (Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη). Όχι, δεν αλλάξαμε αντικείμενο ως στήλη. Αλλά η συγκεκριμένη ΜΚΟ ασχολείται επισταμένως και αποκλειστικά μάλλον, μέχρι στιγμής, με τα θέματα του ΥΠΚΕΑ. Προφανώς διότι επικεφαλής της είναι η πρώην γενική επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος και αργότερα, επί ΓΑΠ, ειδική γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ -αλλά και στέλεχος των Οικολόγων Πράσινων- Μαργαρίτα Καραβασίλη. Εκδίδει ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις. Αυτό που μας παραξενεύει είναι ότι προσπαθεί να αποκτήσει, αφ’ εαυτής, ρόλο συντονιστή και «επίσημου εκφραστή» σε πλειάδα θεμάτων. Ρόλος που δεν ανήκει σε καμία ΜΚΟ που δεν έχει την παραμικρή δημοκρατική νομιμοποίηση. Ελπίζουμε μόνο να μην αρχίσουμε σύντομα να διαβάζουμε και για «προγράμματα» που θα θελήσει να «τρέξει»…


Σχολιάστε εδώ