Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

• Συνεχίζει σε ανοδικό τέμπο η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, σε βαθμό που να «διαγράφει» την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα και το πισωγύρισμα κάτω από το όριο των 1.000 μονάδων.

• Με «φόρα» από τις συνεχείς τοποθετήσεις εγχώριων αλλά και ξένων θεσμικών επενδυτών, το ΧΑ πραγματοποίησε μεσοβδόμαδα μια εκπληκτική επίδοση, επιτυγχάνοντας την Τετάρτη νέο υψηλό 18 μηνών, στις 1.043 μονάδες.

• Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο στην όλη υπόθεση είναι ότι αυτές οι συνεχιζόμενες θετικές επιδόσεις, που «κλειδώνουν» το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, επιτυγχάνονται πρωτίστως χάρη στην αντίδραση των τραπεζικών μετοχών και τίτλων του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Οι τράπεζες, που μέχρι πρότινος είχαν μετατραπεί σε «βαρίδι» για το ΧΑ, ανακάμπτουν, κυρίως γιατί σχεδόν όλοι «ποντάρουν» στο ότι θα δοθεί παράταση στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τους.

• Το επίσης αξιοσημείωτο είναι πως, με βάση τις τελευταίες πληροφορίες και τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου, η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα γίνει σταδιακά, κάτι που σημαίνει πως δεν θα «τρέξουν» τις αυξήσεις κεφαλαίου όλες οι τράπεζες μαζί, οπότε πιθανότατα θα έχουν και διαφορετική «συμπεριφορά» στο ταμπλό…

• Σε κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι πως, όπως λένε εσχάτως αρκετοί χρηματιστές, επανακάμπτει το ενδιαφέρον των ξένων για την Ελλάδα. Ή, σωστότερα, ολοένα και περισσότεροι ξένοι επιστρέφουν και επανατοποθετούνται σε επιλεγμένες μετοχές.

• Στην επιστροφή αυτή πρωτοστατούν μεγάλα funds, που επί της ουσίας είναι και αυτά που ώθησαν την αγορά σε νέα άνοδο. Και η επαναδραστηριοποίησή τους, προς το παρόν τουλάχιστον, έχει ορατούς… στόχους. Με δυο λόγια, τα ξένα hedge funds τοποθετούνται σε μετοχές της υψηλής και σε ορισμένες επιλεγμένες μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ιδίως σε αυτές που τόσο την περασμένη εβδομάδα όσο και γενικότερα το τελευταίο διάστημα είχαν καταγράψει μια μέση διόρθωση της τάξεως του 10% με 15%. Με τις τράπεζες, τη ΔΕΗ και άλλα «κρατικόχαρτα» πρώτα απ’ όλα.

• Από κοντά στους ξένους, την ίδια τακτική και παρόμοιες τοποθετήσεις έχουν τις τελευταίες ημέρες και εγχώριοι θεσμικοί.

• Όπως και να έχει, οι επόμενες ημέρες θα δείξουν πολλά για τη συνέχεια στο ΧΑ. Αφενός, πιθανότατα θα έχουμε πιο «ασφαλείς» ενδείξεις για τη διαδικασία αύξησης κεφαλαίου στις τράπεζες και, αφετέρου, θα έχουμε και τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για τη χρηματοδότηση της χώρας μας την επόμενη επταετία! Ομοίως, πολλοί πιστεύουν ότι θα έχουμε και ειδήσεις από το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων.

• Στην περίπτωση που συμβούν αυτά, σίγουρα όλοι όσοι «έπιασαν» νωρίς την τάση θα είναι πολλαπλά κερδισμένοι.

• Οψόμεθα…


Σχολιάστε εδώ