Στην ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας δεν υπάρχει συνεννόηση!

Από τα μπλόκα στις εθνικές οδούς στα μέσα της δεκαετίας του 1990 μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλάξει, με πρώτη την ανθρωπογεωγραφία των αγροτοπατέρων. Με εξαίρεση τον Βαγγέλη Μπούτα, πρώην βουλευτή του ΚΚΕ στην Καρδίτσα, που ηγείται του μπλόκου της Νίκαιας, όλες οι άλλες φυσιογνωμίες που τέτοιες μέρες κατέκλυζαν τις τηλεοράσεις έχουν αποσυρθεί από το προσκήνιο. Πολλοί από αυτούς ταλαιπωρούνται με διώξεις για παρακώλυση συγκοινωνιών στα αγροτοδικεία ή, ακόμη χειρότερα, για χρέη των συνεταιρισμών που έριξαν έξω.

Τελικά οι κινητοποιήσεις των αγροτών αυτήν την εποχή κάθε χρόνο έχουν εθιμικό χαρακτήρα, υποκινούνται από κόμματα ή πράγματι υπάρχουν προβλήματα στον αγροτικό κόσμο; Η αλήθεια είναι ότι ισχύουν και τα τρία. Τέτοια εποχή, Γενάρη-Φλεβάρη, δεν υπάρχουν αγροτικές ασχολίες και οι αγρότες μπορούν να βγουν στους δρόμους, ελπίζοντας ότι θα πάρουν το κατιτίς τους. Όπως έλεγε ένας γερο-αγρότης, «αν δεν κλάψει το μωρό, δεν θα το βυζάξει η μάνα».

Την ίδια ώρα είναι εμφανές ότι το ΚΚΕ και τα στελέχη του στον κάμπο, κυρίως στην Καρδίτσα με τον Μπούτα, μετά την απώλεια του Γιάννη Πατάκη στη Λάρισα, κινητοποιεί χώρια τους δικούς του αγρότες, με ατζέντα που στοχεύει κυρίως στην ΚΑΠ και την ΕΕ. Κάθε χρόνο κατευθύνονται στη Νίκαια και δεν επιτρέπουν να εισχωρήσει άλλος στον πυρήνα της οργανωτικής εκπροσώπησης των αγροτών. Έτσι, φέτος, εκτός του Μπούτα, ανέτειλε το άστρο άλλων δύο στελεχών του ΚΚΕ, του Κώστα Τζέλλα από τον Παλαμά Καρδίτσας και του Ρίζου Μαρούδα από τη Λάρισα, που μονοπωλούν τις δηλώσεις στα κανάλια από το μπλόκο της Νίκαιας. Τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν ουσιαστικά ερείσματα στον οργανωμένο αγροτικό χώρο.

Ο εθιμικός χαρακτήρας των κινητοποιήσεων -και το καπέλωμα από την ΠΑΣΥ του ΚΚΕ- δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στον αγροτικό τομέα. Κάθε άλλο. Το κόστος παραγωγής, με πρώτο το πετρέλαιο και το ρεύμα, έχει ανέβει, ενώ ταυτόχρονα παραμένουν τα διαρθρωτικά προβλήματα, όπως ο μικρός και πολυδιασπασμένος κλήρος και ο γηρασμένος αγροτικός πληθυσμός.

Όσοι μιλούν για το αγροτικό, συνήθως τέτοια εποχή κινητοποιήσεων, το κάνουν με όρους επικοινωνίας και εντυπώσεων. Από τον κανόνα αυτό δεν εξαιρείται και η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο καθηγητής κ. Τσαυτάρης, προσωπική επιλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλου, όπως επισημαίνουν επικριτές του και μέσα στο κόμμα του, αναλώνεται σε θεωρίες, ενώ θα μπορούσε να προχωρήσει σε συγκεκριμένες λύσεις. Επί μήνες δεν φέρνει στη Βουλή τις τροπολογίες που εισηγήθηκε αρμόδια επιτροπή για να καταστεί λειτουργικός ο νόμος για τους συνεταιρισμούς που βρίσκονται βαλτωμένοι. Αντιμετωπίζει με καχυποψία τόσο τον αναπληρωτή υπουργό και στενό συνεργάτη τού πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στα χρόνια της νεοδημοκρατικής αντιπολίτευσης κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, όσο και τον προερχόμενο από τη ΔΗΜΑΡ ειδικό γραμματέα Κοινοτικών Υποδομών κ. Θανάση Θεοχαρόπουλο. Μάλιστα, για να γίνει ξεκάθαρη η ενόχληση του Φώτη Κουβέλη για τη συμπεριφορά του έναντι των στελεχών της ΔΗΜΑΡ, πληροφορούμαστε ότι ο κ. Δημήτρης Χατζησωκράτης επισκέφθηκε πρόσφατα τον υπουργό. Έχει γραφτεί ότι το Γεωργίας είναι από τα λίγα υπουργεία όπου δεν υπάρχει επαφή σε επίπεδο ηγεσίας. Δεν γίνεται ούτε καν εβδομαδιαία συνάντηση υπουργού, αναπληρωτή και γραμματέων για τον προγραμματισμό δράσης, πόσω δε μάλλον ενημέρωση για τα Συμβούλια Υπουργών Γεωργίας και τη χάραξη πολιτικής.

Εγκλωβισμένος στην πλατεία Βάθης

Από την άλλη, ο κ. Χαρακόπουλος, που γνωρίζει όσο λίγοι στη ΝΔ τα αγροτικά, όπως φέρεται να είπε σε κλειστή σύσκεψη στη Συγγρού με αγροτικά στελέχη, νιώθει να είναι «με δεμένα χέρια», καθώς σύμφωνα με απαίτηση του ΠΑΣΟΚ είναι ο μόνος αναπληρωτής υπουργός χωρίς νομοθετική πρωτοβουλία. Έτσι, συχνά βρίσκεται στη δύσκολη θέση να απολογείται για τις καθυστερήσεις στις αλλαγές του συνεταιριστικού νόμου, χωρίς να έχει ευθύνη. Μάλιστα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Π», υπήρξαν φορές που λίγο έλειψε να υποβάλει την παραίτησή του και δεν το έπραξε για να μην προσθέσει έναν ακόμη πονοκέφαλο στον πρωθυπουργό την ώρα που δίνει τη δύσκολη μάχη για την ανόρθωση της χώρας. Ο ίδιος, πάντως, σύμφωνα με συνομιλητές του, αν το ΠΑΣΟΚ επιμείνει στην επιλογή Τσαυτάρη, δηλώνει ότι δεν μπορεί να παραμείνει άλλο εγκλωβισμένος στην πλατεία Βάθης και θα επιθυμούσε τη μετακίνησή του σε άλλο υπουργείο ή στο σπίτι του.

Επί της ουσίας, τώρα, η κυβέρνηση φέρεται να έχει εξαντλήσει κάθε περιθώριο ικανοποίησης επιπλέων αιτημάτων των αγροτών. Και για αυτά που ο κ. Μπούτας έσπευσε να χαρακτηρίσει ψίχουλα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Π», δόθηκε σκληρή μάχη με το οικονομικό επιτελείο και δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης με τον κ. Στουρνάρα. Άλλωστε, οι αγρότες είναι η μόνη κοινωνική ομάδα στην οποία η κυβέρνηση χρησιμοποιεί, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, το καρότο και όχι το μαστίγιο, όπως έκανε με την επίταξη στις συγκοινωνίες και τα πλοία. Ο πρωθυπουργός, πάντως, είναι αποφασισμένος οι δρόμοι να μείνουν ανοιχτοί πάση θυσία.


Σχολιάστε εδώ