Σκούρα τα πράγματα με τους αγρότες

Στο πλαίσιο της «πολιτικής πυγμής» που έχει θέσει σε εφαρμογή, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς προχώρησε στις αρχές της εβδομάδας στην επιστράτευση των ναυτεργατών, μερικές μόνο εβδομάδες έπειτα από τους εργαζόμενους στα μέσα σταθερής τροχιάς της Αθήνας. Και στις δυο περιπτώσεις, οι «επιστρατευμένοι», υπό την απειλή των κυρώσεων που προβλέπει ο νόμος, ανέστειλαν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους κι επέστρεψαν στα καθήκοντά τους. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εκτονώθηκε το «κλίμα οργής», αντίθετα εξελίσσεται υπόκωφα και διαρκώς διευρύνεται. Επιπρόσθετα, τα «μέτωπα» τείνουν να πάρουν τη μορφή «λερναίας ύδρας», αφού η κυβέρνηση καλείται τώρα να αντιμετωπίσει την «εξέγερση» των αγροτών που βρίσκονται αρκετές ημέρες στους δρόμους και προετοιμάζονται -ως φαίνεται- για την…τελική αναμέτρηση. Το… πρόβλημα, στην περίπτωση αυτή, είναι ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο της επιστράτευσης και, ως εκ τούτου, η κυβέρνηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ακόμη πιο «δραστικά μέτρα» (ΜΑΤ) στην προσπάθειά της να ανακόψει την «επέλασή» τους στις εθνικές αρτηρίες. Πιθανότητες να ικανοποιηθούν και άλλα αιτήματά τους δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα. Δεν είναι λίγα τα κυβερνητικά στελέχη που φοβούνται ότι το αγροτικό ζήτημα δεν θα κλείσει τόσο εύκολα και τόσο ήσυχα όσο αυτά των ναυτεργατών και των εργαζομένων στις συγκοινωνίες. Την ίδια στιγμή, σε τροχιά απεργιακών κινητοποιήσεων βρίσκονται κι άλλοι κλάδοι εργαζομένων, όπως οι γιατροί που διαμαρτύρονται για τις περικοπές στην υγεία και την αποδυνάμωση των νοσοκομείων, αλλά και οι πανεπιστημιακοί που διαφωνούν με το σχέδιο εκτεταμένων συγχωνεύσεων των ΑΕΙ που προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε μέχρι πρότινος, η κυβέρνηση έχει πλέον να αντιμετωπίσει το άτυπο μέτωπο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αφού δίπλα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, ήρθαν να προστεθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Ο επικεφαλής τους, Π. Καμμένος, περιοδεύει σε λιμάνια, σταθμούς και δρόμους και προσφέρει αφειδώς τη στήριξή του σε ναυτεργάτες και αγρότες.

«Προβοκάτσια»

Πρόσθετες ανησυχίες δημιουργεί στην κυβέρνηση η προγραμματισμένη για τις 20 Φεβρουαρίου 24ωρη πανελλαδική απεργία από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Κι αυτό διότι, σε περίπτωση μαζικής συμμετοχής του κόσμου, οι πιθανότητες οι συγκεντρώσεις να εξελιχθούν σε «εθνικό συλλαλητήριο» κατά της κυβερνητικής πολιτικής αυξάνονται προϊόντος του χρόνου. Κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν δεδομένο ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, θα επιδιώξουν να δώσουν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στην κινητοποίηση, στην προσπάθειά τους να προσπορισθούν πολιτικά οφέλη.

Οι ίδιοι κυβερνητικοί παράγοντες εκφράζουν ανοιχτά τους φόβους τους για το ενδεχόμενο την ημέρα των κινητοποιήσεων να σημειωθούν σοβαρά έκτροπα, ενώ δεν αποκλείουν και την περίπτωση «προβοκάτσιας», από κύκλους που επιθυμούν να επικρατήσει αναταραχή στη χώρα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση θα ζητήσει από τις ηγεσίες των κομμάτων να «περιφρουρήσουν» τις κινητοποιήσεις τους, ελαχιστοποιώντας έτσι τους όποιους κινδύνους για ανεπιθύμητα απρόοπτα.

Συσσωρευμένη οργή

Παρά τις ενστάσεις που διατυπώνονται εντός κυβέρνησης (και Νέας Δημοκρατίας) για τη σκληρή στάση που έχει επιλέξει η κυβέρνηση, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει ικανοποίηση. Με το σκεπτικό ότι, αντίθετα απ’ ό,τι ενδεχομένως προσδοκούσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα απεργιακά μέτωπα «σβήνουν» ευθύς μετά την επιβολή του μέτρου της πολιτικής κινητοποίησης (επιστράτευση). Κατ’ αυτόν τον τρόπο, υπογραμμίζουν, ισχυροποιείται το μήνυμα που θέλει να εκπέμψει η κυβέρνηση: Ότι αιτήματα που υπερβαίνουν το Μνημόνιο και που η ικανοποίησή τους θα έθετε σε κίνδυνο το πρόγραμμα, δεν μπορούν και δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά. «Έστω και αργά, οι πολίτες θα καταλάβουν ότι η πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση είναι μονόδρομος και είναι η μόνη που μπορεί να βγάλει τη χώρα από το τούνελ», υποστηρίζουν.

Την αισιοδοξία τους αυτή δεν φαίνεται να συμμερίζονται αρκετοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι πάντως σιωπούν, προκειμένου να μη γίνουν στόχος επιθέσεων από διάφορες πλευρές. Οι συγκεκριμένοι επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση κερδίζει… μικρές νίκες που είναι «πύρρειες», αλλά υπάρχει κίνδυνος στο τέλος να χάσει τον πόλεμο. «Αν δεν καταφέρει να πείσει την κοινωνία για την αναγκαιότητα της πολιτικής που εφαρμόζει, η προσπάθεια δεν θα έχει ουσιαστικά αποτελέσματα» τονίζουν. Αν η κυβέρνηση καταφεύγει σε «ακραία μέτρα» για να αντιμετωπίσει τρέχοντα προβλήματα, αναρωτιούνται οι ίδιοι, τι θα πράξει όταν θα προκύψουν τα ακόμη μεγαλύτερα; «Με την επιστράτευση σταματούν οι απεργίες, αλλά συσσωρεύεται ακόμη μεγαλύτερος θυμός στην κοινωνία που κάποια στιγμή μπορεί και να εκραγεί», προειδοποιούν.


Σχολιάστε εδώ