Παρεμβάσεις σε όλα τα ζητήματα αιχμής ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην κατεύθυνση αυτή, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στην τελευταία της συνεδρίαση αποφάσισε να στραφεί το κόμμα στην ανάδειξη των προβλημάτων που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα της κοινωνίας, τα οποία συνεχώς επιδεινώνονται. Θα γίνουν διάφορες εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις, στις οποίες θα αξιοποιηθεί η παρουσία του Αλ. Τσίπρα, που παραμένει το «δυνατό χαρτί» του κόμματος παρά την κριτική που δέχεται για χειρισμούς που έχει κάνει και ειδικά για τα ταξίδια στις ΗΠΑ και τη Γερμανία.

Κριτική που αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου η Αριστερή Πλατφόρμα ψήφισε λευκό στο κείμενο της πολιτικής απόφασης, καταθέτοντας μάλιστα και συγκεκριμένες τροπολογίες για σημαντικά θέματα, οι οποίες όμως απορρίφθηκαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αριστερή Πλατφόρμα επιμένει σταθερά να καταγράφει το πολιτικό της στίγμα, το οποίο είναι αρκετά διαφοροποιημένο από κορυφαίες επιλογές της ηγεσίας.

Έτσι, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής έθεσε θέμα συλλογικότητας, αφού -όπως εκτιμά- σημαντικά ζητήματα, όπως τα ταξίδια του Αλ. Τσίπρα στο εξωτερικό, δεν συζητήθηκαν στα κομματικά όργανα. Επίσης, ζήτησε να υπάρξει ένα νέο κύμα «ριζοσπαστικοποίησης του κόμματος», με προοπτική την κυβέρνηση της Αριστεράς μέσα από συνεργασία των δυνάμεών της και μακριά από λογικές «Κεντροαριστεράς».

Στην ίδια την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής αναγνωρίζεται ότι οι διεθνείς συναντήσεις πρέπει να σχεδιάζονται ακόμα καλύτερα, μέσα από συλλογικές διαδικασίες του κόμματος.

Στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν την εκτίμηση ότι το επόμενο εξάμηνο θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο όσον αφορά το πού θα κινηθούν τα πράγματα. Η ανησυχία, λένε, της κυβέρνησης και διεθνών κέντρων για κοινωνική έκρηξη στην Ελλάδα και η προφανής δυσκολία στο να επιβληθούν νέα μέτρα περικοπών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα υπάρξει αδιαλλαξία στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν ψηφιστεί και θα οξυνθεί ο αυταρχισμός, η καταστολή και οι αντιδημοκρατικές συμπεριφορές.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται να επικεντρωθεί σε ζητήματα αιχμής, όπως το αγροτικό κίνημα, τις Συλλογικές Συμβάσεις, τις απολύσεις, την ανεργία, την υγεία, την παιδεία, τους φόρους και τις ιδιωτικοποιήσεις. Σε όλα αυτά τα ζητήματα εκτός από τη στήριξη των όποιων κινητοποιήσεων αναπτύσσονται ανά κλάδο ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να καταθέσει και τις εναλλακτικές του προτάσεις, θέλοντας να δείξει ότι είναι ένα κόμμα που είναι έτοιμο να κυβερνήσει.

Στην κατεύθυνση αυτή θα οργανωθούν έξι μεγάλες παρεμβάσεις, μέσα αλλά και, κυρίως, έξω από τη Βουλή, που θα αφορούν:

Ένα νέο θεσμικό και πολιτειακό πλαίσιο, τις ιδιωτικοποιήσεις, τα κοινωνικά δικαιώματα, με έμφαση στα εργασιακά δικαιώματα και στις συνδικαλιστικές ελευθερίες, το φορολογικό σύστημα, με την κατάθεση εναλλακτικής πρότασης, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, με ανάπτυξη δομών κοινωνικής αλληλεγγύης, και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με την εκπόνηση ύστερα από πανελλήνια διαβούλευση ενός εναλλακτικού μοντέλου οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν επίγνωση ότι η πρωτόγνωρη διαδικασία για τον μετασχηματισμό του σε ενιαίο κόμμα δημιουργεί τριβές και δυσλειτουργίες, και έτσι δεν λείπει η αυτοκριτική για τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα.

Η Κεντρική Επιτροπή αναγνώρισε στην απόφασή της ότι «δεν υπάρχει ενιαία αντίληψη περί της μεταβατικής περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχουν περιπτώσεις όπου εκδηλώνεται μια ανυπόμονη προσπάθεια λειτουργίας ως ένα κόμμα και περιπτώσεις που ανθίστανται, υπέρ του συμμαχικού χαρακτήρα». Έτσι, το κορυφαίο κομματικό όργανο τονίζει ότι στην παρούσα φάση η επιδίωξη πρέπει να είναι η συναίνεση, που δεν θα βλάπτει τη δημοκρατική έκφραση, την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα στη δράση, με την επισήμανση ότι «ακόμα λειτουργούμε με τον παλιό τρόπο και τις παλιές συνήθειες του ΣΥΡΙΖΑ, και αυτό δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα και στην πρακτική δράση».

Στην Κουμουνδούρου, βλέποντας ότι το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ είναι αδίστακτο στο να εκμεταλλεύεται και την παραμικρή φράση δημόσιας δήλωσης των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισαν να βάλουν κανόνες στη δημόσια εκπροσώπηση, που εν πολλοίς θυμίζουν την πρακτική που ακολουθεί το ΚΚΕ σχετικά με τον έλεγχο της δημόσιας παρέμβασης των στελεχών του.

Έτσι, αποφασίστηκε ότι το γραφείο Τύπου του κόμματος θα είναι αυτό που θα συντονίζει και θα αξιοποιεί τις παρεμβάσεις όλων των στελεχών. Στο πλαίσιο αυτό, όλα τα στελέχη που θα είναι προσκεκλημένα σε τηλεοπτικές συζητήσεις ή σε δελτία ειδήσεων πανελλαδικής εμβέλειας οφείλουν να ενημερώνουν και να συνεννοούνται εκ των προτέρων με το γραφείο Τύπου.

Προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα «τηλεοπτικών μαϊντανών» και για λόγους ισότητας, κανένα στέλεχος του κόμματος, πλην του εκπροσώπου Τύπου, δεν θα μπορεί να εμφανίζεται σε τηλεοπτικές εκπομπές πανελλαδικής εμβέλειας πάνω από δύο φορές την εβδομάδα, εκτός εάν συντρέχει σπουδαίος λόγος, όπως πολύ εξειδικευμένο θέμα της αρμοδιότητάς του ή έκτακτο γεγονός.

Όσον αφορά το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα επικυρωθεί η μετατροπή του σε ενιαίο κόμμα, συγκροτήθηκαν επιτροπές θέσεων και καταστατικού, με προσανατολισμό το συνέδριο να γίνει πριν από το καλοκαίρι, σε συνδυασμό πάντα με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Η οριστική απόφαση για την ημερομηνία και τις διαδικασίες του συνεδρίου θα παρθεί σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής τον Μάρτιο.

Τέλος, ιδιαίτερη σημασία δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε όσα δήλωσε στο Kontra Channel ο πρόεδρος της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος, ο οποίος είπε ότι έχει πληροφορίες πως στην πορεία της απεργίας της 20ής Φεβρουαρίου θα οργανωθεί μεγάλης έκτασης προβοκάτσια, η οποία θα επιχειρηθεί να χρεωθεί στη Χρυσή Αυγή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η δήλωση αποτελεί προαναγγελία χτυπήματος κατά του ΣΥΡΙΖΑ και ο εκπρόσωπος Τύπου Π. Σκουρλέτης με δήλωσή του κάλεσε την κυβέρνηση και τις δικαστικές αρχές να καλέσουν τον Ν. Μιχαλολιάκο προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.


Σχολιάστε εδώ