Οι Τούρκοι θεωρούν τη διζωνική ως τη διχοτομική φόρμουλα λύσης

Το σημαντικό είναι ότι τη λύση την οποία επικαλείται η πολιτική ηγεσία της Κύπρου ως συμβιβασμό, δηλαδή της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, η τουρκική πλευρά την προωθεί στη βάση της διχοτόμησης. Ζητά ταυτοχρόνως χρονοδιαγράμματα.

Η διζωνική ως τουρκική θέση

Με αιχμή του δόρατός της τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, την πολιτική ισότητα και το σχέδιο Ανάν, η λεγόμενη πρεσβεία του «ψευδοκράτους» στις Βρυξέλλες προώθησε προς ευρωβουλευτές τροπολογίες επί της έκθεσης Όμεν για την αξιολόγηση της τουρκικής ενταξιακής πορείας. Ακόμη, οι Τουρκοκύπριοι τονίζουν ότι δεν εφαρμόζεται από την Τουρκία το πρόσθετο πρωτόκολλο, καθότι η ΕΕ δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της για την άρση της απομόνωσης «του τουρκοκυπριακού λαού», όπως η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Απριλίου του 2004.

Η λεγόμενη πρεσβεία του «ψευδοκράτους» στις Βρυξέλλες, στην τροπολογία, η οποία εστάλη προς ευρωβουλευτές του φιλοτουρκικού μπλοκ και αλλού, για να την καταθέσουν ως έχει ή με αλλαγές αναλόγως της περίπτωσης, αναφέρει τα εξής:

«Η επανένωση της Κύπρου θα πρέπει να στηρίζεται σε μια δίκαιη και βιώσιμη διευθέτηση σύμφωνη με τις παραμέτρους των Ην. Εθνών για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και πολιτική ισότητα». Ταυτοχρόνως προσθέτει αναφορά για τον καθορισμό χρονοδιαγραμμάτων, ενώ διαγράφει από το αρχικό κείμενο την αναφορά για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Και αναδιαμορφώνει την εν λόγω θέση ως ακολούθως: «Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία συχνά εξέφρασε την ετοιμότητά της να αποσύρει τις δυνάμεις της κατά την εξεύρεση τελικής διευθέτησης στην Κύπρο, όπως συνομολόγησε και στην περίπτωση του σχεδίου Ανάν».

Διχοτόμηση και «εμπόριο»

Η τουρκική πλευρά δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο «απευθείας εμπόριο» και στην άρση της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων, έχοντας κατά νου τη δημιουργία επιπρόσθετων βημάτων προς τη διχοτόμηση.

Επί των όσων έχουν αναφερθεί πιο πάνω, η τουρκική πλευρά προσθέτει τα ακόλουθα: «Καλείται η Κυπριακή Δημοκρατία να επιτρέψει την υιοθέτηση του “απευθείας εμπορίου”, το οποίο θα καταστήσει τους Τουρκοκύπριους ικανούς να εμπορεύονται απευθείας με την ΕΕ με προτιμησιακούς δασμούς, που θα φέρουν τους Τουρκοκύπριους πιο κοντά στην ΕΕ». Η τουρκοκυπριακή πλευρά διαγράφει οποιαδήποτε αναφορά στην επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

Λύση συνεταιρισμού και ένταξη

Σχετικά με τη λύση του Κυπριακού έχει προστεθεί ακόμη μία παράγραφος, στην οποία τονίζονται τα εξής: «Η λύση του Κυπριακού επηρεάζει τη διαδικασία των σχέσεων Τουρκίας – ΕΕ και ως εκ τούτου καλεί όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να κάνουν συντονισμένες προσπάθειες για τη λύση του Κυπριακού». Με βάση την επιχειρηματολογία που προβάλλει η τουρκική πλευρά, αυτή εμφανίζεται υπέρμαχος της λύσης, χωρίς άλλη περεταίρω καθυστέρηση.

Με άλλες τροπολογίες οι Τουρκοκύπριοι ισχυρίζονται ότι η λύση του Κυπριακού θα έπρεπε να προκύψει πριν από την ανάληψη της κυπριακής προεδρίας στην ΕΕ, στη λογική ενός κράτους που θα στηριζόταν σε ένα «νέο συνεταιρισμό». Και επισημαίνει ότι η λύση του Κυπριακού θα δώσει τέλος στη δυστυχία του «τουρκοκυπριακού λαού».

Απομόνωση και εφαρμογή πρωτοκόλλου

Ως προς το ζήτημα της εφαρμογής του πρόσθετου πρωτοκόλλου από πλευράς Άγκυρας, τονίζεται ότι «η Τουρκία δεν έχει εφαρμόσει ακόμη πλήρως τις διατάξεις του επιπρόσθετου πρωτοκόλλου» και τονίζει από την άλλη ότι: «Η ΕΕ δεν έχει ακόμη λάβει τα αναγκαία βήματα προς την άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, όπως συνομολογήθηκε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Απριλίου του 2004, παρότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν εκφράσει πολλές φορές την καθαρή επιθυμία του να είναι μέρος της ΕΕ».


Σχολιάστε εδώ